Bebeklere kahvaltılara 6. ayda başlanabilir. Ancak anne sütü ve altıncı ayda başlanmış olan sebze püreleri ve yoğurt yetiyorsa kahvaltı öğünü 7, 8 hatta 9. aya kadar geciktirilebilir. O zamana kadar tadımlık kahvaltılıklar az az verilerek alıştırılabilir...
Keçi peyniri, inek ve keçi sütü karışımı peynirler, lor peyniri deneyebileceğiniz peynirlerdendir. En önemlisi tuzsuz ve hafif olması. Ev yapımı, doğal ve şekersiz meyve marmelatları kahvaltılık olarak bebeğe verilebilir. Tercihen üzüm veya karadut pekmezi verilebilir.
9 AYLIK BEBEKLER İÇİN KAHVALTILIK EK BESİNLER: Bu dönemde verilecek ek besinler meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt, peynir, reçel, bisküvi, ekmek, yumurta gibi yiyecekleri içerir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Bebeğiniz bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı? Yedi aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir.
10 aylık bebeklerin kahvaltılarında yulaf ezmesi, kuru kayısı, beyaz peynir, doğal tereyağı, pekmez, bebe bisküvisi gibi gıdalar olmasına dikkat edin. Ara öğünlerde ve ana öğünlerde çorba tariflerinden yararlanılabilir. Çorba olarak tarhana, mercimek, şehriye çorbaları idealdir.
Mutfak robotuna haşlanmış yumurtayı, cevizi, yulafı, kayısıyı, peyniri, ekmeği ve bisküviyi koyup üzerine demlenmiş Ihlamur çayı eklenir . Hepsi robotta çekilir kaseye alınır. Üzerine pekmez ve tereyağ eklenip bebişlerimize afiyetle yedirilir.
9 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.2 kg, erkek bebek kilosu ise 8.9 kg olabilir. Bebeğiniz daha hareketli olduğu için daha az kilo alabilir.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
Kız bebekler ortalama 73 santimken, erkek bebekler de ortalama 75 santimdir. 11 aylık erkek bebek kilosu 8 ile 12 kilo arasındadır. 11 aylık kız bebek kilosu ise 7.5 ile 11 kilo arasında olur.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
Çocuklar sabah kalktıklarında aç olmuyorsa mutlaka bir süre sonra serviste veya ders arasında yiyebilecekleri bir kahvaltı hazırlayıp paketleyin. Taze meyve, kahvaltılık gevrekler, çerez veya fıstık ezmesi sandviçler besleyici, kolay hazırlanabilen ve çocukların yanında rahatça götürebileceği seçeneklerdir.
Bebeğiniz dokuz ay civarında küçük parçaları baş ve işaret parmağı arasında tutabilmeye başlar. Yani artık kuru üzüm, bezelye gibi yiyecekleri eline alabilir. Eliyle yiyebileceği humus, yoğurt gibi yumuşak kıvamlı yiyecekler de verilebilir. Bebeklere yemekleri sunarken pişirme tekniklerine de dikkat edilmeli.
Ne Zaman Başlamalı:
En son öneriler, bebeğiniz yaklaşık olarak 4-6 aylık olduğunda katı besinlere başlaması yönündedir. Anne sütü daha uzun süre bebeğinizin başlıca besini olmaya devam etmelidir.
Bebeklerde büyüme ve gelişmenin çok hızlı bir şekilde devam ettiği 10. ayda kız bebeklerin yaklaşık 9 kg, erkek bebeklerin ise 9.75 kg civarında olması beklenir. Ortalama boy uzunluklarına bakıldığında 10 aylık bir kız bebek ortalama 71 cm, erkek bebek ise 72 cm uzunluğundadır.
11 aylık bebeklerin kahvaltılarını püre halinde hazırlayabilirsiniz. Pekmez, tereyağı, ceviz ezmesi, tuzsuz lor peynir, anne sütü kahvaltının temelini oluşturur. Bunun yanında muz, yumurta da mutlaka kahvaltılarında olması gerekenler arasındadır. Bunlara ek olarak bebekler için omlet türlerinden de yararlanılabilir.
Kahvaltı: 2 ince dilim peynir ve 1 adet yumurta sarısı 3-4 yaprak maydanoz ve dereotu karıştırılarak 1 ince dilim ekmek üzerine sürülür ve fırına sürülür. Yumurta ve peynir karışımı piştiğinde yenilebilir.
İyi pişmiş ve ince dilimlere ayrılmış et, tavuk, yumuşak peynir, haşlanmış havuç, brokoli gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ekmeği parçalara ayırarak vermenizde fayda var. Sebze köftesi, balık köftesi, mücver, balık filetosu hatta makarna da bebeklerin sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir.
Genel olarak 4 aylıktan itibaren kullanılan yürüteçler bazı bebeklerde daha geç olabilmektedir. Bu sebeple bebeklerin yürütece binmeleri için gerekeli olan gereksinimlerinin bilinmesi oldukça önemlidir. Bir bebeğin yürüteç kullanabilmesi için başını sabit bir şekilde tutması gerekmektedir.
12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler. Birçok eylemi daha bilinçli olarak yaparlar.
Bebekler sıklıkla 9-16 ay arasında yürür.
Yani 9 ay kadar erken yürüyen bebekler olduğu gibi 16 hatta 18 ay kadar geç yürüyen bebekler de olabilir. Bu bebeklerin genetik yapısına, kilosu ve boyuna, anne babanın tutumu ve kendi mizacına bağlı olarak değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri