Bir yıla kadar, birçok bebek "hayır" anlamında ya da farklı duygularını ifade etmek için başlarını sallar. Bazı bebekler başlarını iki yana sallamayı yatıştırıcı bulur. Bunu aşırı uyarıldıklarında, endişelendiklerinde veya uykuya dalmaya çalışırken yapabilirler.
Mora refleksi, bebeklerde ani bir şey işittiklerinde veya gördüklerinde meydana gelen bir reflekstir. Bir sesten veya görüntüden ürken bebek kafasını geriye atarak gerilir ve kasılır. Bu ani hareket, korktuğunun belirtisidir. Bebeğiniz korktuğundan dolayı ağlayabilir.
Önceki aylara göre hem zihinsel hem de bedensel olarak çok daha aktif olan bebek, 3 aylık dönemde başını desteksiz bir şekilde dik tutabilir. Yattığı yerden kafasını 45 derece açıyla kaldırabilir.
Minik bebeğiniz ağzını sımsıkı kapatıp, başını çeviriyorsa, gözlerini kısıp, ellerini birleştirip, çığlık atarak gülüyorsa ya da yüzünü kızartıp sonra yaygarayı basıyorsa kesinlikle size birşeyleri anlatmak istiyordur.
3 aylık bebek gelişimi
3 aylık bebeklerde kaslar daha güçlü hale gelir ve bebekler artık kafasını tamamen dik tutabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Sonuç olarak, yaklaşık altı aylıkken ebeveynlerin veya bakıcıların kendilerine söylediklerinin bir kısmını anlamaya başlayabilirler . Bir bebek onlarla iletişim kurmak için başını sallayabilir. Bir yıla kadar, birçok bebek "hayır" anlamında ya da farklı duygularını ifade etmek için başlarını sallar.
Bebeği elinize yüz üstü yatırdığınızda, elinizden aşağı doğru kayar. Gevşek bebeği kol altlarından tutarak havaya kaldırdığınızda başı öne düşer ve ellerinizden kayar. Tüm bunların yanı sıra, hipotonisi olan bebeklerde kuvvetsizlik, çiğneme, yutkunma ve solunumda güçlük gibi belirtiler de olabilmektedir.
Ağlaması, hızlı hareketleri ve iç çekmelerinin hepsi yepyeni bir şeyler yaşadığı anlamına gelir. Bunlar aynı zamanda ne zaman aç veya yorgun olduğunu daha iyi anlamanıza da yardımcı olur. Bu yaşta bebeğiniz, doğumdan bu yana işittiği sesleri taklit etmeye başlayabilir.
Çocuğunuzdan Islık Benzeri Ses Geliyorsa…
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
İlk başlarda bilinçsiz olarak gülümser. Ancak 1. aydan sonra anneyi tanır ve bilinçli olarak gülümser. Bebekler anne-babalarının sesini tanır ve daha anne karnındayken işitmeye başlamış olduğu sesleri duymak onları rahatlatır.
Bebeğin vücudunun üst kısmının gelişebilmesi için belirli bir ayın geçmesi gerekir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir. 4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmez.
3 Aylık Bebek Gelişimi
3 aylık bebek; Artık annesini babasın iyice tanır.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır.
Bebeklerde 4 Ay Sendromu Nedir? Bebeklerde 4 ay sendromu aynı zamanda uyku gerilemesi olarak da bilinir. Bebeğinizin uyku döngülerinde yaşayacağı değişiklikten kaynaklanan tekrar uykuya dalma sorunu için ona destek olabilirsiniz. Bebeklerde uyku düzeni farklılıklar gösterebilir.
BEBEKLER NEDEN PARMAK EMER? Bebekler kendilerini yatıştırmak için parmaklarını emerler çünkü doğduklarından itibaren bir şeyler emme konusunda ısrarcıdırlar. Parmak emme 3-4 aylıkken başlar ve eğer kontrol edilmezse 3 ila 6 yaşa kadar devam eder.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Solunum güçlüğü belirtileri
Solunum sayısının normalden fazla yani dakikada 20-40 arasında olması, göğüs kafesinde çekilmeler olması, burun kanatlarının açılıp kapanması, inleme, cilt renginin morarması ve solunumun aralıklı durması belirtiler arasında sıralanıyor.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
2 aylık bebek gelişimi döneminde bebeğiniz bilinçli olarak gülmeye başlar. Onunla konuştuğunuzda size gülerek ya da 'agu' gibi sesler çıkararak karşılık verir. 2 aylık dönemde bebeğiniz renkli nesneleri izleyebilir. Hareket eden bir cismi gözleriyle takip edebilir ve bu cisimlere daha iyi odaklanır.
Anne kokusunu tanır
Bu özel kokuya annelik hormonları sebep olur. Bebek, doğduğu günden itibaren annesinin tenindeki bu özel kokuyu tanır. Bu yüzden her kucağa alındığında, tene temas eder etmez, emme refleksi gösterir.
1 - Neh: “Ben açım.” Bebeğiniz acıktığı zaman“neh” veya “hayır” der. Bütün kelimelerde olduğu gibi, “neh” sözcüğü ile bebeğiniz çığlık atmadan önce ne isteğini size en kolay şekilde duyurur.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
K: Bir bebek, küçük bedeninin tahammül edebileceğinden daha uzun süre uyanık kaldığında aşırı yorgun olarak kabul edilir. Bu durum, kortizol gibi hormonların salınımı da dahil olmak üzere, bebeğin uykuya dalmasını daha da zorlaştıran bir stres tepkisini harekete geçirir.
Bu durum bebeğin gelişme evrelerinde kaslarını kontrol edememesi, vücudunu dik tutamaması (gevşek bebek), yaşına göre yapması gereken hareket seviyelerine ulaşamaması (örneğin başını tutamaması, oturamaması vb) anlamına gelmektedir.
Çoğu ebeveyn için bebeğine aşık olma süreci doğumdan önce başlar. Bebekler ise ebeveyne olan sevgi hislerini doğumdan sonraki 2-4 ay arası dönemde net şekilde göstermeye başlarlar. Bebeğinizin sizinle bağ kurmaya başladığını, ona gösterdiğiniz duygusal tepkilere karşılık almaya başladığınızda anlarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri