Genel Kurulun Oluşumu Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Kurul; Bakan, Adalet Bakanlığı ilgili Bakan Yardımcısı ile Cumhurbaşkanınca seçilen dört ve Türkiye Büyük Millet Meclisince seçilen yedi üyeden oluşur.
Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK), 1042 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısı adayı ile 60 idari yargı hakim adayının atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 1042 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısı adayı ile 60 idari yargı hakim adayı, 25 Temmuz'da yapılan ad çekme sonucu HSK tarafından atandı.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu başkanlığını Adalet Bakanı yapar. Adalet Bakanı Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Atama şartlarından en önemlisi seçilen kilerin milletvekili veya vekil olmaması gerekir.
Atamalar, ilgililerin adaylığa giriş derece ve kademesine bir derece ilâve edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeler üzerinden Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun atamaya ilişkin tüm kararları Resmî Gazetede yayımlanır.
Hakim ve savcılar idari görevleri yönünden Adalet Bakanlığına bağlıdırlar.
İlgili 41 soru bulundu
En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.
Hakim, verdiği yanlış karardan dolayı devlet tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete vermek zorunda kalacak. Hakimler, verdikleri yanlış karardan dolayı devletin vatandaşa tazminat ödemesi durumunda, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorunda olacak.
Türkiye'de savcılık
Cumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Yargıtay cumhuriyet başsavcısı ve Yargıtay cumhuriyet başsavcıvekili, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kendi üyeleri arasından gizli oyla belirleyeceği beşer aday arasından cumhurbaşkanı tarafından 4 yıl için seçilir.
Hakim, yargı yetkisini kullanan kamu görevlileridir. Anayasa'ya göre yargılama yetkisi hakim ve savcılar eliyle kullanılır. Hakimlik bir kamu görevidir ancak kesinlikle memuriyet değildir. Hakimler kimseden emir almazlar.
Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Türkiye'deki hâkimlerin ve savcıların özlük işlerini yürüten ve bunlarla ilgili itirazları inceleyen bir idari birimdir.
Yüce Divan Yargılamaları | Anayasa Mahkemesi.
16.12.2013 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Bekir Şahin, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 30.05.2019 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığına seçilmiş, 04.06.2020 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasından Cumhurbaşkanınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmiş olup ...
Madde 23- Atama ve yetki talepleri, Adalet Bakanlığı'na sunulmak üzere Cumhuriyet savcılıkları aracılığı ile gönderilecek bir dilekçe ile yapılır. Atanma talepleri bir yıl içerisinde yerine getirilmeyen ilgilinin yeniden dilekçe vermedikçe eski dilekçesi nazara alınmaz.
Hakimler ve Savcılar, kamu personel rejimi içerisinde Anayasa'nın ifadesi ile “Diğer Kamu görevlileri” statüsünde yer alırlar.
Dairelerde bir başkan ile yeteri kadar üye bulunur. Madde 30- Her bölge adliye mahkemesinde bir Cumhuriyet başsavcılığı bulunur.
Savcı Rütbeleri
Savcılar sırasıyla Cumhuriyet Savcısı, Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Cumhuriyet Başsavcısı olabilirler.
Cumhuriyet Başsavcılığımızda 1 Cumhuriyet Başsavcısı, 18 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 281 Cumhuriyet Savcısı Görev Yapmaktadır.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
İlde kim olursa olsun Vali hepsinden üstündür Başsavcıdan bile üstündür biri yargı biri idare idare olmadan yargı olmaz emniyette valinin emrindedir jandarma da, savcılıkta, hastane de aklınıza gelen her şey "VALİ"nin emri altında olur.
kanun en üsttür.bir hakim savciya emir veremez,bir savci da hakime,hakim bir suc varsa savcilga suc duyurusnda bulunabilir.is mahkemeye duserse kanun ne diyorsa hakim o cezayi vermek zorun da kafasina gore hukum veremez verirse yargitaydan ceza bozulur.savci polisin adli amiridir,idari amiri degildir.savci kanuna ...
Yasaklılık hallerinde, çekinme kararını hakim bizzat kendisi verir. Haki- min de bizzat çekilmesi mümkündür. Fakat, çekinmeden farklı olarak, hakimin reddinde, ret sebeplerini inceleyen bir merci vardır (HMK m. 40; HUMK m. 33).
Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.
Mahkemelerde. Hakimin tarafsız bir şekilde davaya bakamayacağı hallerde, hakim ya kendi kendini reddeder veya taraflardan biri hakimi reddedebilir. Hakimin reddi sebepleri (md. 29), çekinme sebepleri (md. 28) gibi tahdidi değildir, az veya çok takdire bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri