7-12 ay arasındaki bir bebek sesin nereden geldiğini fark etmeye başlar. Bu dönemde kendisiyle konuşulan bebekler konuşulanları dinler ve ona verilen basit komutları anlamaya başlar ve duyduğu yönlendirmelere uygun hareket edebilir.
Sevimli minikler, bu dönemde isteklerini ses ve bakışlara ifade etmeye başlarlar. 7 ile 12 ay arasındaki süreç, telaffuzun yanı sıra anlama becerisi açısından da önemlidir. Minikler bu zamanlarda “al, ver, gel “ gibi basit talimatları anlamaya başlar.
11 Aylık Bebek Gelişimi
Anlamlı kelimeler söylemeye başlar. Bebeğiniz bu dönemde yürümek ister. Oturduğu yerden ayağa kalkabilir ve geri oturabilir. Bebeğiniz söylenenleri net şekilde anlar.
18 aylık olmuş bir bebeğin yaklaşık 10 sözcüğü tek tek söyleyebilmesi beklenir. Dil gelişimi doğru şekilde devam eden bebek ikinci yılın sonuna doğru iki farklı sözcüğü bir araya getirir, “topu ver” gibi anlamlı cümleler kurabilir.
12 aydan sonra bebek 18 aylık olana kadar 50-70 arası kelimeyi anlar ve 3 ile 20 arasında değişen bir sayıda kelimeyi kullanmaya başlar, birkaç beden kısmını gösterebilir, iki kelimeli cümleler kurar.
İlgili 36 soru bulundu
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
13 aylık bir bebek, anne ve baba gibi temel kelimeler de dahil olmak üzere 3-4 kelime konuşabilir.
Bebeklerin vücut kısımlarını işaret ile göstermesi ve gerçek anlamda 3-6 sözcük kullanması 15 ay civarında beklenir. ''Ben, sen'' gibi basit zamirleri kullanmaya, nesnelerin isimlerini tanıma ve işaret etme 18.aya doğru gelişir. 18 ile 24 ay arasında bağlaç ya da ek olmadan anlamlı iki kelimeli cümle kurabilirler.
İnce motor becerilerin geliştiği bu dönemde çoğu bebek kendini yukarı çekerek ve mobilyalara tutunarak yürüyebilir. Ebeveynlerini anlamaya ve taklit etmeye başlar. 2-3 kelime konuşabilir, jest ve mimikleri ile istek ve ihtiyaçlarını anlatabilir.
16-18 aylık bebekler çoğunlukla isimler olmak üzere yaklaşık beş ila 40 kelimelik bir kelime hazinesi vardır. Kelimeleri söyledikçe de bu kelimeleri tutarlı bir şekilde kullanmaya başlayabilir. Bebeğinizi gözlemleyerek doğru ve yeterli işittiğinden emin olun. İşitme bozukluğu konuşma aksaklıklarına neden olabilir.
1 Yaşındaki Bebek Her Şeyi Anlar mı? Bebeğiniz bu dönemlerde söylediklerinizin hemen hemen hepsini anlar. Adı söylenen nesnenin ne olduğunu öğrenmeye başlar ve ismi söylendiğinde ona bakar. Nesnelere daha çok vurarak veya onları sallayarak algılamaya çalışır.
Bebekler doğumdan önce nasıl ki dışarıdan gelen sesleri duyabiliyor, hatta anne babalarının sesini ayırt edebiliyorsa, doğumdan sonra da bizleri duyabiliyor ve hatta anlayabiliyorlar. Yapılan çalışmalar doğumdan birkaç saat sonra bebeğin konuşulanları anlamaya başladığını göstermektedir.
Çok bağırıyor, aşırı sinirleniyorsanız sizden korkabilir ve kendini sizinle güvende hissetmeyebilir. Ebeveyn olarak çocuğunuz kendini sizin yanınızda güvende hissetmiyorsa nerde hissedebilir. Dolayısıyla hayata karşı bir güven problemi yaşayabilir. Okul hayatında veya arkadaş çevresinde özgüven eksikliği yaşayabilir.
7-12 ay arasındaki bir bebek sesin nereden geldiğini fark etmeye başlar. Bu dönemde kendisiyle konuşulan bebekler konuşulanları dinler ve ona verilen basit komutları anlamaya başlar ve duyduğu yönlendirmelere uygun hareket edebilir.
12 aylık bebekler el sallama, alkış, göz kırpmak, ce-e gibi eylemleri öğrenebilir ve söylendiğinde yapabilirler. Birçok eylemi daha bilinçli olarak yaparlar.
3 yaşında, şarkıların nakarat bölümlerini, kendi başına söylemeye başlar ve şarkılara alkışla eşlik eder. 4 yaşında, ses, ton ve ritmleri üretmeye başlar. 5 yaşında, şarkı söyleyebilir. 3-5 yaşlarında sesleri Mi1'e ulaşabilir.
Şimdiye kadar gayet sakin bir karakter çizen bebeğinizin son zamanlarda daha öfkeli olduğunu, sık sık ağladığını, kendine ve çevresine zarar verdiğini görüyorsanız, 1 yaş sendromu dönemini yaşıyor olabilirsiniz.
Gündüz uykusu azalıp, gece uykusunuz aralıksızlaştığı bir döneme girilir. 11. ayda bebekler sizleri anlayıp, dediklerinize göre hareket etseler de konuşamazlar. Ancak, 1-2 kelime söyleyebilirler. İstediklerini ağlayarak değil, işaret ederek anlatmaya çalışırlar. Anlamsız seslerle kendi dillerini yaratırlar.
12 ay üstü bebek gelişimi incelendiğinde, bebeklerin genellikle 1 yaş civarında yürüdükleri ama bu sürenin 18 aya kadar uzayabildiği görülür. Her bebeğin gelişim düzeyinin farklı olduğu unutmamalıdır.
İki kelime cümleler (18-24 ay): Bebekler, bu evrede iki kelimelik cümleler kurmaya başlar ve dil becerileri hızla gelişir. Örneğin 20-21 aylık bebek konuşması sırasında "anne gel" veya "top ver" gibi ifadeler kullanır.
1-2 yaş: “Hayır” kelimesini anlar. İsimler de dahil olmak üzere 10-20 kelime söyleyebilir.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
Bebekler 14. aylarına geldikleri zaman yardımsız yürüyebilir ve merdivenleri emekleyerek çıkabilir. Anlayabileceği basit emirleri ise yerine getirebilir. Hatta iki küpü üst üste koyabilir. Adı söylendiğinde dönüp bakacak döneme gelen bebekler bu dönemde 4-5 kelimeyi anlar ve kullanır.
Akşam ortalama saat 19.00 civarı (gündüz uyku durumuna göre biraz daha erken veya geç olabilir) gece uykusu başlangıcı olarak düşünülebilir ve sabah 6.00-7.00 aralığına kadar özel bir durum olmadığı sürece genelde hiç beslenme olmadan ve uykuları bölünmeden uyumaları mümkün bebeklerin.
Bu ay itibariyle kız bebeklerin 7200 ila 12000 gr. ağırlığında ve 66 ila 81 cm. uzunluğunda olması beklenir. 12 aylık erkek bebeklerin, 7450 ila 12500 gr aralığında ve 69 ila 83 cm uzunluğunda olması normal kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri