Ek gıdaya geçişte 3 gün kuralı 9-10 aya kadar devam ettirilmelidir. Ailede ya da bebekte atopik yapı ya da alleji öyküsü varsa 12 aya kadar sürdürülmelidir.
Ne zaman biter? 6 ayda başlayan 3 gün kuralı bebeğiniz 10. aya gelene kadar önemini korur. Yani 6. ayda uygulamaya başladığınız 3 gün kuralını, 10. ayda bırakabilirsiniz. Eğer aile hikayenizde alerjik bireyler varsa; tedbir için bebeğiniz 12 aylık olana 3 gün kuralını uygulayabilirsiniz.
Ek gıdaya geçişin en önemli adımlarından olan 3 gün kuralı, tek bir besini 3 gün süreyle az miktarlarda bebeğe vermek, bu süre içinde bebeğe yeni bir besin yedirmemektedir.
Mama sandalyesinde ve mümkünse sizin her zaman yemek yediğiniz yerde bebeğinize öğünlerini verin. Ek gıdalara mutlaka 3 gün kuralıyla başlayın. Yani, aynı gıdayı en az 3 gün 2-3 tatlı kaşığı kadar verip tattırın. 2. gün 5-6 kaşık, 3. gün 8-10 kaşığa kadar arttırın.
Ek gıdaya başlama döneminde anne sütü yetersizse devam sütlerinin kullanılması tavsiye edilir. 6 aydan sonra hayvansal gıdalardan yeterince yararlanabilen bebeklerde anne sütü süt ürünü olarak tek başına yeterli olabilir. 6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-12 aylık bebekte 3 öğün tamamlayıcı beslenme yeterlidir.
İlgili 42 soru bulundu
Yani bebek anne sütü ya da formül mama ile beslenirken uygulanan bir kuraldır. Bebeğinizi yeni bir gıdayla tanıştırdığınızda 3 gün boyunca başka bir gıda vermemelisiniz.
Anne sütü, yenidoğanın midesinde midenin tam dolu haliyle yaklaşık 90 dakikada sindirilir. Yani, bebek 1.5 - 2 saatte bir emme seansına hazırdır. Ancak, yeni doğan memeyi tam boşaltamadan yorulabilir; bu nedenle de daha sık emzirilmelidir.
Başlangıçta günde tek öğün şeklinde ek besin verilmelidir. Doğal ve taze gıdalar tercih edilmelidir. Konserve ya da dondurulmuş gıdalardan uzak durulmalıdır. Ek gıdaya ilk başlandığında havuç, kabak, patates, elma, armut, muz gibi mevsime özgü sebze ve meyvelerin püreleri ya da yoğurt verilebilir.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçişte İlk Adım (6-8 Aylık Dönem)
İlk gıdalara, ilk etapta tadımlık olarak başlanılması önerilir. Ek gıdalara yoğun olarak başlamanız, anne sütü alımını olumsuz etkileyebilir. Bebeğin 8 ayı bitene kadar günde en fazla 2 ek gıda öğünü verebilirsiniz.
Ek gıdaların başlandığı ilk ay içinde bir öğün miktarı yaklaşık 3-4 çorba kaşığı (40-60 ml) kadardır. Bir gün içerisinde ise toplam alması gereken ek gıda miktarı iki küçük kavanoz, yani yaklaşık iki çay bardağı kadar olması yeterlidir. Günlük öğün sayısı ise 6-8 ay arasındaki bebekler için 2 veya 3 olmalıdır.
30 günlük temassızlık kuralı, çoğu durumda ayrılmanın kendiliğinden bir karar olduğu ve çiftin o anın sıcağındaki bir tartışma nedeniyle ayrıldığı durumlarda işe yarar.
Uyanma saatini 21 günlük süre boyunca bir önceki günden on beş dakika ya da yarım saat erken olarak ayarlayarak, kendini istediğin saatte uyanmaya programlayabilirsin. Benzer şekilde egzersiz ya da çalışma rutini oluşturmak için de 21 gün kuralından yararlanabilirsin.
"Tanıştıktan sonraki ilk 30 gün boyunca kesinlikle cinsellik konularına girmeyin.
“Zihnimizin bir şeye alışma süresi 20 gündür, 21. günde alışkanlık haline gelir. 21 gün boyunca tekrar ettikten sonra zihnimiz bunu otomatiğe bağlar.”
Hedeflerinize Ulaşmanın Basit Yolu: 5 Dakika Kuralı
Bir oturuşta 1 saat okumak ya da bir haftada bir kitabı bitirmek gibi mesela. Bunun yerine kendinize sadece 5 dakika kitap okuma hedefi koyun. Böylelikle başlamanız çok daha kolay olacak ve hatta zaman geçtikçe o 5 dakika siz farkında olmadan uzayacak.
Çünkü fazla miktarda yenen muz ne yazık ki kabızlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Muz tüketim ölçüsü hafta en fazla 1 veya 2 dir. 6-8 aylık bebekler için yarım muz yeterli olacağı gibi, daha büyük bebekler için 1 muz verilebilir.
Ek gıda döneminde çoğu zaman anneler muhallebi yerine ikindi öğününü yoğurttan yana kullanmaktadır. Ek gıda döneminde bebeğin tanıştığı her yeni gıda gibi 3 gün aralıkla sadece 1 çay kaşığı miktarında başlayıp herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse yarım ile tam çay bardağı seviyesine çıkılmalıdır.
Malzemeler: 1 adet haşlanmış yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı ev yapımı yoğurt veya anne sütü. Yapılışı: Yumurtayı çiğ kalmayacak şekilde haşladıktan sonra beyazını ayırın. Sarısını ise bir çatal yardımıyla ezin. Üzerine yoğurt veya anne sütünü ekleyip iyice püre haline getirdikten sonra bebeğinize yedirebilirsiniz.
En basiti bir yoğurt bile yumurtanın baskın tadını ortadan kaldıracaktır. Yumurtayı suda haşla. Haşlanan yumurtanın sarısını çatalla ezdikten sonra üzerine yoğurt ekleyip karıştır. 2-3 damla zeytinyağı attıktan sonra tekrar karıştır, ılıklaşınca servis edebilirsin.
Fazla miktarda ek besin, bebeğin gerektiğinden fazla kilo almasına ve gerekli vitaminlerden tam olarak yararlanamamasına neden olacaktır. Bu nedenle, 6-8 aylık bebekte 2 öğün, 9-11 aylık bebekte 3 öğün, tamamlayıcı besin yeterli gelecektir. Kalan öğünler anne sütü olmalıdır.
Kahvaltı için ideal zaman, 6. aydan sonradır. Bu dönemden itibaren ek gıdaya geçiş yapılsa da 6. ayda yalnızca pürüzsüz, püre halinde ve ezilmiş gıdaların verilmesi gerekir. Daha katı gıdalara geçilen 7-12. aylar arasında ise yumurta, peynir gibi kahvaltılık ürünler beslenmeye eklenebilir.
Hazırladığınız gece mamasını bebeğinize uyumadan en az 1-1,5 saat önce verin. Böylelikle yediklerinin hazmı daha kolay olacak, bebeğiniz uykuya giderken sindirimle uğraşmayacağı için uykuya daha kolay geçiş yapacaktır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri