Ağır etkilenmiş grupta genetik bozukluklar %20-25, hafif etkilenmiş grupta %5-10 genetik neden görülür. Zeka geriliğinin genetik nedenleri gen defektleri ve kromozom hastalıklarıdır. Zeka geriliğine neden olan gen bozuklukları çok farklı sistemleri de etkileyebilen oldukça geniş bir grup hastalıktır.
Çevre ve Beyin İlişkisi
Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor. Ancak çevre zekâ üzerinde etkin bir faktördür.
Zeka geriliği olarak da bilinen mental retardasyon , bireylerin zihinsel yeteneklerinin ve günlük yaşam becerilerinin yaşlarına göre beklenen seviyenin altında olmasıdır. Bu durum, doğum öncesi, doğum anında veya doğum sonrasında meydana gelen birçok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Zihin geriliği doğumdan sonra ilk 6 ayda tespit edilebildiği ve Ağır Mental Gerilik olarak adlandırılır veya fiziksel, nörolojik bulgularda herhangi bir geriliğe rastlanmadığı için okul çağına kadar tespit edilemeyebilir.
Bir kişiye zeka geriliği tanısı koyulabilmesi için 18 yaşından küçük olması gerekir. 18 yaş altındaki birey, iletişim sıkıntıları yaşıyor, kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayamıyor, sağlık ve güvenlik konularında yetersiz kalıyorsa, zeka geriliğinden şüphelenilebilir.
Zeka gerilikleri tamamen ortadan kaldırılan bir hastalık durumu değildir. Zekâ geriliğinin tanımlanmasının ardından, test ve ölçekler yardımıyla çocuğun zihinsel işlevlerinin düzeyi belirlenmelidir. Ve böylece eğitilebilir yada öğretilebilir düzeyi tespit edilmelidir.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Uzman kişiler tarafından yapılan araştırmalar, zekâ genini taşıyan X kromozomunun babada yalnızca 1, annede ise 2 adet bulunduğunu ve buna bağlı olarak, çocukların IQ'larını annelerinden alma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koyulmuştur. Zekâ gelişimi büyük ölçüde anneden gelerek kalmaz.
Yetişkin bireyler üzerinde yapılan erken ikiz çalışmaları, IQ'nun kalıtsallığını %57 ila %73 arasında bulmuştur, son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, IQ seviyesinin kalıtsallığının %80 kadar yüksek olabileceğini göstermektedir. IQ'nun kalıtsallığı çocukluk döneminde, geç ergenlik ve yetişkinliğe kıyasla daha azdır.
Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
Zeka geriliğini gidermeye yönelik doğrudan bir tedavi yoktur ancak zeka geriliğinin sebep olabileceği olumsuzlukları aza indirmenin çeşitli yöntemleri vardır. Bunlardan en önemlisi de özel eğitimdir. Erken uyaran eğitimi ve kişiselleştirilmiş özel eğitimlerle zeka geriliği olan çocuğun desteklenmesi gerekmektedir.
IQ puanının 50-69 puan arasında olan bir bireyler için hafif zeka geriliği teşhisi konur. Hafif zeka geriliği olan bireyler tipik olarak kendi kendine destek için yeterli sosyal ve iletişim becerileri geliştirebilirler ancak olağandışı stres zamanlarında yardıma ihtiyaç duyabilirler.
Çocuklarda sağlıklı büyüme için tiroit hormonlarının yeterli olması gerekir. Az salgılanması durumunda çocuklarda büyümede gerilik, boy kısalığı, zeka geriliği gelişebilir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Evet, İhtiyacınız olan tek şey beyninize egzersiz yaptırmak. Yazma, Okuma, Bilim Kurgu filmleri izleme, Yeni hobiler edinme, Bulmaca çözme, rekabet oyunları oynama, Kültürel bakış açısını değiştirme, Yeni bilgiler öğrenme ve öğretme sayesinde... Öncelikle, evet IQ geliştirilebilir.
Araştırmacılar yaş arttıkça duygusal zekanın da arttığı sonucuna ulaşmışlardır.
Elbette, yaşımız ilerledikçe gerileyen bilişsel yeteneklerimiz de yok değil. Tanıma değişmese bile, hatırlama zorlaşır. Yaşlı insanların tepki üretmesi gençlere nazaran daha zordur. Serbest hatırlama testi sonuçları, bunu kanıtlar niteliktedir.
Eğer çevredeki uyaranlar yetersizse çevresiyle etkileşim içinde bulunan çocukta yalancı zeka geriliği denen durum oluşabilir. Bu, çocuğa doğduğu günden itibaren gösterilecek sevgi, şevkat, ilgi ve eğitici yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor. Zekâ testinden alınan bilgiler doğrultusunda çocuğun eğitim programının planlanması, tanı ve tedavi sürecinin en iyi şekilde desteklenmesi mümkün oluyor.
Mental Retardasyon Etiyoloji
Hafif derece zeka geriliği olan bireylerin %58-78'inde, ileri derece zeka geriliği olan bireylerin %23-43'inde şimdiki tanı araştırmaları ile bir neden gösterilememektedir.
Çocuğunuza, WISC-R Zekâ Testi çözdürebileceğiniz bazı kurumlar aşağıda verilmiştir: Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı tüm illerdeki Rehberlik ve Araştırma Merkezleri, Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) Üniversite hastaneleri ve bazı araştırma hastaneleri.
-Çocuğun beyin gelişimini etkileyecek yapısal bozukluklar ve hormonal düzensizlikler, -Ayrıca çocuğun yetersiz beslenmesi, uyarıcı eksikliği, ev ortamının çocuğun oynaması ve çevreyi keşfetmesi için uygun olmaması da hafif derecede zihinsel engele neden olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri