Kırmızı pancar sirkesi, bağışıklık sistemini onarır ve güçlendirir. Özellikle soğuk havalarda bedene direnç sağlar ve soğuk algınlıkları gibi basit rahatsızlıkları önler.
Bir kapta 1 su bardağı sirke, 4 su bardağı su,3 tatlı kaşığı kaya tuzu ve rendelenmiş sarımsakları alıp karıştıralım. Pancarları cam kavanozları yerleştirelim ve üzerine sirkeli karışımı döküp ağrını kapatalım. Karanlık ortamda 3-4 gün kaldıktan sonra turşumuz yemeye hazır hale gelecektir. Afiyet olsun.
Bağırsaklarda probiyotiklerin gelişmesini sağlar. Fosfor, demir, magnezyum, kalsiyum, çinko, manganez içerir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Tansiyon düşürücü etkisi olduğu için yüksek tansiyon hastaları suyunu içebilir.
Malzemeler: 1 kg kırmızı pancar. 1 su bardağı elma sirkesi.
Ancak 'tansiyonu düşürdüğünden' aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir.
İlgili 18 soru bulundu
Fazla tüketilmesi toksik etkilere ve zararlı sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle karaciğerde problemlere neden olabilmektedir. Fakat özellikle ülser gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan ve böbreklerinde taş olan kişilerin kırmızı pancar tüketmesi kesinlikle önerilmemektedir.
Pancarlar yumuşayınca ayrı bir yerde karıştırdığınız sirke, tuz ve rendelenmiş sarımsakları karıştırın ve üstlerine dökün. Ardından altını kapatıp soğumaya bırakın. Ve soğuduktan sonra maydanozla süsleyip servis edin. Afiyetler olsun!
Sirke kullanmak istemezseniz limon suyu da kullanabilirsiniz. Miktarını yine damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Kırmızı pancar turşusu da yüksek C vitamini içerdiği için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu nedenle kış aylarında ve hastalık dönemlerinde pancar turşusu tüketimi doktorlar tarafından önerilir. Yaş ilerledikçe bilişsel fonksiyonlar azaldığından kırmızı pancar turşusu da bunu düzenler.
Uzmanlar mevsim geçişleri için pancarın suyu çıkarılarak buzdolabında muhafaza edilmesini tavsiye eder. Pancar suyuna iki tüm ceviz koyup blendırdan geçirdikten sonra her gün bir bardak düzenli bu karışımı tükettiğinizde hem bağırsakları temizlemede hem de kilo vermede oldukça yardımcı bir karışımdır.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içeriyor. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösteriyor. Yine diyabet hastaları da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir” diyor.
Peki, pancar yaprağı ne yapılır, nasıl tüketilir? Pancar yaprağı genellikle salatalara eklenerek çiğ olarak tüketilir. Ayrıca kavurması ve sarması yapılabilir. Taze yufka varsa böreği bile hazırlanabilir.
Pancar Turşusu İçin Malzemeler :
1,5 kilo kırmızı pancar. 1,5 çay bardağı üzüm sirkesi. 3 tatlı kaşığı kaya tuzu.
Üzerine ½ su bardağı peynir altı suyu, içme suyu ve ½ - 1 yemek kaşığı deniz tuzu hazırlanmış solüsyon ilave edilir. Küflenmeyi engellemek adına pancar parçalarının üzerine bir tabak vb. ağırlık konulabilir. Kapağı çok sıkı kapatılır, karanlık ve ılık bir yerde yaklaşık 5 gün boyunca fermente olması beklenir.
Ben 3 adet kavanoz kullandım pancarları kavanozlara koyalım. Üzerine sirkeyi 3 kavanoza pay edelim sarımsakları aralarına serpiştirelim tuzu ılıyan pancar suyunun içine ilave edelim eritelim. İsteğe göre kırmızı acı biberi kırarak aralarına koyabilirsiniz ben koymadım kavanozlara pay edelim.
Patojenik mikropların ortaya çıkması ile beraber genelde Turşu suyu sümüksü bir yapı oluşturur. Tuzlama süreci içerisinde laktik asit bakterilerin salınması takip eder. Bu bakteriler ise zaman içerisinde Turşu suyunun sümüksü bir yapı oluşturulmasına imkan vermektedir.
Bir kasede tuz, sirke ve tatlı suyu eritip, pancarların üzerine dökünüz. Eğer su pancarları geçmediyse, geçecek şekilde tatlı su ile doldurmaya devam ediniz. Ağzını sıkıca kapatınız. Serin ve direk güneş almayan bir yerde en az 14 gün fermente olmaya bırakınız.
Artık probiyotikler yönünden güçlü çiğ kırmızı pancar turşusunu yaz kış masamdan eksik etmeyi düşünmüyorum. Bu tarif ile tüketmek istemediğim pancarın içindeki şeker probiyotiklerin gıdası oldu. Çiğden pancar turşusu artık masumane bir içeriğe sahip ayrıca içerdiği probiyotiklerle sağlığımıza destekçi.
"Sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor"
Turşularını kurarken genellikle limon kullandıklarını anlatan Güreler, sözlerine şöyle devam etti: "Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok. Limondan yapmamızın tek amacı sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor. Biz yılda 50 ton ürün hazırlıyoruz.
Pancar Turşusu Malzemeleri:
1 yemek kaşığı kaya tuzu. Bir tutsam ince kıyışmış dereotu. 1 su bardağı sirke (üzüm sirkesi de olur; beyaz sirke de olur)
Kırmızı Pancar Turşusu Tarifinin Püf Noktası
Turşuları mutlaka güneş almayan, kuru ve serin bir yerde saklayınız. Kapakları hiç açılmadan kuru ve serin bir ortamda veya buzdolabında 6 ay saklayabilirsiniz. Kapak açıldıktan sonra buzdolabında saklayarak 3 ay boyunca tüketebilirsiniz.
Kemik sağlığı ve kemik gelişimini olumlu etkiler, Karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yapar, Kansızlığı önler, Kalp damar hastalıklarına iyi gelir şeklinde sıralanabilir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan, pancar suyunun da aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, "Çalışmalara göre çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da aynı aileden pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri