Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Demir damlası kullanımı için çocuğun aç olması gerekir ve genellikle günde iki kez öğün aralarında verilir. Süt ve süt içeren gıdalarla birlikte demir damlası kullanımı önerilmez. Bunun için en az yarım saat geçmiş olması önemlidir. C vitamini içeren içecek ve yiyecekler ile de demir emilimi desteklenebilir.
İlaçlar tercihen çocuk aç iken, öğün aralarında verilir. Süt ve süt içeren gıdalarla birlikte verilmez, en az yarım saat geçmiş olmalıdır.
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin. Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur.
" Demir preparatlarının emilimi yiyeceklerden etkilendiği için, aç karnına alınması daha uygundur. Yani yemekten 1 saat önce yada 2 saat sonra alınmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Demir eksikliği olan kişilerde demirin uykuya yardımcı olabileceğini düşündürse de genel popülasyonda hiç çalışma yoktur ve demir uyku için tavsiye edilemez (özellikle aşırı demir yükü riskleri göz önüne alındığında).
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1,5-2 saat olmasını sağlayın.
İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor. Söylenilenin aksine, ilacı sütle almak da doğru değil. Çünkü süt, özellikle kalsiyum ilaçlarını olumsuz yönde etkiliyor ve tesirini azaltıyor.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir.
İnek sütü kullanımı da demir eksikliğinin bir başka önemli nedenidir. İnek sütü zaten yeterli demir içermez. Fazla miktarda inek sütü tüketmek demirin emilimini bozmasının yanı sıra bağırsaktan ince ince kanamalara sebep olarak demir eksiliği gelişimine de yol açabilir. Tercihen ilk bir yıl inek sütü tüketilmemelidir.
Demir haplarının herhangi bir kalorisi yoktur. Ben bu ilaçları gece yatarken kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü gündüz içilen demir hapları midede irritasyon (ağrılı reaksiyon) oluşturabilir. Mideyi rahatlatabilmek için de gün boyunca yeme isteğiniz ortaya çıkabilir.
Başlıca bulgular: Solukluk, çabuk yorulma, toprak yeme, tırnakların kırılması, saçların dökülmesi, gelişim geriliği, huzursuzluk ve uyku düzeninde bozulma, sık hastalanma ve zeka geriliğidir.
Demir ilacının sütünüze karışmasından dolayı bir endişeniz var ise doktorunuzla bu durumu paylaşabilirsiniz. Ancak büyüme çağındaki bebeğin de demire oldukça fazla ihtiyacı olacağından, sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde bu durum negatif bir etkiye sebep olmayacaktır.
Bebeklerde demir ilacı kullanımına dikkat!
Tüm demir ilaçlarının aç karnına verilmesi öneriliyor çünkü besinlerle birlikte alınan demir takviyesi vücut tarafından daha az emiliyor.
DEMİR İLAÇLARI
Mayo Clinic'e göre; demir ilacı, en iyi aç karnına su veya meyve suyu ile birlikte yemeklerden yaklaşık 1 veya 2 saat önce alındığında emilim sağlar.
Özellikle demir ve çinko çok iyi iştah açar.
Vücudun ihtiyaç duyduğu demiri almak için demir hapları kullanılmaktadır. Demir hapları kullanılırken ise bazı detaylara çok dikkat edilmesi gerekir. Buna göre demir hapları yemeklerden önce ve ya et ile birlikte alınmalıdır.
Ortalama olarak yeni doğan bebeklerde 25 ile 200 ng/ml, bir aylık bebeklerde 200 ile 600 ng/ml, 2 ile 5 aylık bebeklerde 50 ile 200 ng/ml, 6 aylık bebekler ile 15 yaş arası çocuklarda 7 ile 142 ng/ml arasında olması normal olarak kabul edilir.
Pekmezin de Demir İçeriği Yüksek
Demir içeriği yüksek bir diğer besin olan pekmezin 1 tatlı kaşığında 1 mg demir bulunuyor. C vitamininden yüksek portakal ile birlikte tüketildiğinde demir emilimi de artıyor.
Annenin 1 saat ya da 10 saat sadece bekledikten sonra emzirmesi yanlıştır. Doğrusu şudur, tek doz ya da çok kısa süre kullanılan bir ilaç ise ilaç son dozundan belli bir süre (ilaç T1/2 zamanının 4-5 katı kadar) bekledikten sonra biriken süt boşa sağılmalı yeni birikecek olan süt bebeğe emdirilmeli.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir. Yine bir takım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir.
Çocuğunuz şurubun tadından hoşlanmıyorsa, ilacı verdikten hemen sonra süt veya meyve suyu içirebilirsiniz.
- Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. - Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Anne sütündeki demir miktar olarak az olsa da biyoyararlılığı yüksek olduğundan zamanında normal doğum ağırlığıyla doğan ve ilk altı ay sadece anne sütüyle beslenen bebeklerde demir eksikliğinin gelişmesi beklenmez. Anne sütü ile birlikte verilen ek besinler anne sütü içindeki demirin emilimini azaltır.
1 ve 2 yaş bebeklerde demir eksikliği nasıl giderilir diyenler bebeklerine bebek humusu hazırlayabilir. Nohut, demir açısından çok zengin bir bakliyattır. B vitaminlerini bebeğinize kazandırmak için nohutlu yemekler yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri