Dunstan Bebek Dili'ndeki diğer mesajlar ise “eairh” ve “eh” sesleridir. Eairh sesiyle bebekler gazı olduğunu ifade ederken, eh sesi ise gaz birikmesinin ciddi olduğunu ve artık daha büyük bir rahatsızlık vermeye başladığını ifade etmektedir.
Bebeklerin ağlarken bu doğal refleksleriyle bir takım sesler çıkardığını anlatan Yusufoff, ”neh” sesinin ”açım', ”Ovh”un ”uykum var”, ”Heh”in ”rahatsızım”, ”eh”in ”Gazım var”, ”Eair”in ise ”karnım ağrıyor” anlamına geldiğini ifade etti.
Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır. Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur.
1 - Neh: “Ben açım.”
Bebeğiniz acıktığı zaman“neh” veya “hayır” der. Bütün kelimelerde olduğu gibi, “neh” sözcüğü ile bebeğiniz çığlık atmadan önce ne isteğini size en kolay şekilde duyurur.
Bebekler bazen sadece ilgi çekmek, sevgi ve şefkat görmek için ağlarlar. Bebeğiniz ağlıyorsa canı sıkılmış ve korkmuş olabilir veya kendisini yalnız hissediyordur. Sevgi ve şefkat isteyen bir bebek, sadece sizi görmekle, sesinizi duymakla, dokunuşunuzu hissetmekle veya kucağa alınmakla sakinleşebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bebeklerde cadı saati bebeklerin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda yaşadığı sıkıntılı ve huzursuz döneme verilen isimdir. Bu dönem genellikle geceleri artan ağlama krizleri, uykusuzluk, iştahsızlık ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir.
"Çocuklarınız ağladığında onları dövmeyin; çünkü ilk dört aydaki ağlamaları 'lâ ilâhe illallah' zikridir, ikinci dört aydaki ağlamaları Peygamber'e (s.a.v) 'salâvattır', üçüncü dört aydaki ağlamaları ise anne ve baba hakkında duadır." - Bu hadis sahih midir, kaynağını belirtir misiniz?
Huzurlu bir ortamda yaklaşık dokuz ay geçirdikten sonra yeni bebeğiniz muhtemelen tüm o yeni gürültüler ve algılardan tedirgin olmaktadır. Ağlaması, hızlı hareketleri ve iç çekmelerinin hepsi yepyeni bir şeyler yaşadığı anlamına gelir.
Bazı bebekler çok sessizken bazıları çok fazla ağlar, agular. Bunu yapmalarındaki asıl sebep, çıkardıkları sesten haz duymaları ve karşısındaki insanla bu şekilde iletişim kurmalarıdır. Agulama evresi dilsel gelişim için önemlidir ve sözel iletişimin de başlangıcı sayılabilir.
Uluslararası sertifikalı emzirme danışmanı olan ABD'li Lisa Marasco, “Eğer bebek çok fazla cuk cuk sesi çıkartıyorsa bu iyi değil, bu bebeğin annesinin memesini iyi ememediğini gösteriyor. Ayrıca memelerin kocaman olması da annenin sütünün bol olduğunu göstermiyor” dedi.
Ortalama bir çocuk 2 yaşında konuşmaya başlar. Üstün zekalı 2 yaşındaki çocuklar genellikle karmaşık cümleler kurabilir. Nadir durumlarda çocuklar konuşmayı daha sonra öğrenirler. Bilim insanları, bu çocukların Einstein Sendromuna sahip olduğunu düşünüyor.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Yenidoğan refleksleri canlılığını kaybetmeye başlar, istemli gibi görünen hareketler çoğalır. Etrafı tanımaya çalışır, bakınır. Baş kontrolü iyidir: başını kucaktayken dik tutar, başı düşmez, başını istediği yöne rahatlıkla çevirir. Ayaklarını birbirine sürter, tekme atmaya çalışır, bacaklarının güçlendiği hissedilir.
Bu dönemde bebeğinizin gözleri sürekli üzerinizde olacaktır. Siz onunla konuştukça o da size tepki verir. Bu dönemde bebeğinizle bol bol konuşun ve ona tepki verin. Bebeğiniz 3 aylık olduğu zaman agu gibi sesler çıkarmaya başlayabilir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ede sözcüğü, 'Büyük erkek kardeş ya da ağabey' anlamları doğrultusunda ifade edilmektedir.
“düşük kas tonusu” veya “gevşek bebek” olarak da adlandırılan hipotoni, hareketlerin gerçekleştirilmesi için gerekli kas kasılmalarının sinir sistemindeki bir bozukluktan veya etkilenmeden kaynaklı yeterli olarak gerçekleştirilememesidir.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
2 aylık bebek annesini ve babasını tanır, bilinçli bir şekilde gülümseyebilir.
Bu dönemde bebeklerin boyunun da 50-59 cm arasında olması beklenir. İlk bir ayın sonunda bebek artık annesinin sesini, kokusunu ve yüzünü tanır.
Bebeklerin beyinleri ile vücutları arasındaki sinirsel bağlantının henüz oluşmaması sebebiyle, genel olarak minik yavrular ellerini yumruk yapar. Temel olarak doğal bir süreç altında neden budur.
Bebeklerin En Çok Söylediği İlk Kelimeleri
Günaydın, olmaz, merhaba, çok, daha, güle güle gibi günlük hayatın sık kullanılan kalıp kelime ve cümlelerini bebeğinizle sık sık kullanarak, onun ilk kelimelerinden oluşan kelime dağarcığını çok daha kolay genişletebilirsiniz.
Bebeğinizle konuşurken sevgi dolu sözcükler kullanın. Ses tonunuza dikkat edin, pozitif şeylerden bahsediyor bile olsanız asla sert bir ses tonu kullanmayın. Yavaş yavaş konuşun ve konuşurken bebeğinizin yüzüne bakmaya özen gösterin, etrafta bebeğinizin ilgisini başka tarafa çekecek unsurlar bulundurmamaya çalışın.
Dört aya kadar ağlaması Allah-u Teala'ya itimattır. Sekiz aya kadar ağlaması Peygamber(sav)'e salavattır. istiğfardır.
Sağlıklı bebeklerde sık aralıklarla, uzun süreli ve yoğun görülen ağlama veya huzursuzluk durumuna kolik adı verilir.
Ağlayan bir bebekle mutlaka yumuşak bir tonda konuşulmalıdır. Daha önceden alışık olduğu için anne veya babasının sesi, bebek için sakinleştirici etki yapacaktır. Doğum öncesi dinletilen müzikler de doğum sonrası bebekleri rahatlatır, kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri