Özellikle 1-3 ay arasında belirgin görülen “infantil kolik” dediğimiz gazlı dönemde, barsaklarda gazdan dolayı adım atacak yer olmadığından ve mide aşağı doğru daha zor boşaldığından, bu dönemde bebeğiniz daha çok kusabilir.
Bu olumsuzluklara ek olarak hazımsızlık sorunu yaşayan hastalarda genel olarak rahatsızlık hissi, mide bulantısı ve kusma isteği, gaz çıkarma (geğirme) gibi semptomlar görülür. Bazı hastalarda ise karındaki ağrı hissi göğüs bölgesine de yayılarak göğüs ağrısı gibi hissedilebilir.
Bebeğin gazı çıkartılmadan yatırıldığında, mide içerisindeki gaza bağlı olarak kusmalar görülebilir. Bu kusmalar sonucunda midedeki süt bebeğin akciğerlerine kaçarak nefes almasında zorluk, morarma gibi tehlikeli durumlara neden olabilir.
Beslenme Sonrası Gazını Çıkarın!
Yenidoğanlarda emzirdikten hemen sonra bebeğin başı omuzlarınızdan yukarıda kalacak şekilde konumlandırmanız ve sırtına hafifçe bastırarak gazı çıkarmanız gerekir. Daha büyük bebeklerde ise masaj yapmak, hafif egzersizler yaptırmak iyi gelebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Eğer bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa…
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Bebekte kusmanın yanında ciddi sorunları düşündürecek bulgular yok ise beslenme öncesi bir iki saat kadar beklemek gerekir. Anne sütü alan bebekler bu süre sonrası normalden daha az emzirilmelidir. Ek besin alan bebekler on beşer dakikalık periyotlar ile elma suyu gibi kalori içeren sıvılarla beslenmelidir.
Bebekler Neden Kusar? Özellikle yaşamın ilk haftalarında bebekler beslendikten kısa süre sonra zorlanmaksızın ağız dolusu kusabilirler, bu durum genelde normal kabul edilir. Bebekler büyüdükçe, normal kilo almaya başladıkça bu durum azalır. Genellikle sekiz aylık olduklarında beslenme sonrası kusmalar ortadan kalkar.
Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. Yemekten yarım saat kadar sonra bebek karın üstü yatırılarak gazı çıkarmasına katkıda bulunulur.
Sağlıklı bebeklerde kusma ve tükürme sık görülür. Çoğu durumda, bebeğiniz kustuktan kısa bir süre sonra süt sağabilirsiniz. Bu, bebeğinizin susuz kalmasını önlemeye yardımcı olur. Bazı durumlarda, bebeğinizi tekrar beslemeye çalışmadan önce biraz beklemek en iyisidir.
Biz her beslenme sonrası gaz çıkarılmaya çalışılmasını öneriyoruz. Bebek memeyi çok iyi kavramış ise hava yutmaya bilir. Bununla birlikte, her beslenmeden sonra bebeklerde gaz çıkarma gerekir diye bir kural yoktur. Bazı bebekler çok fazla geğirmeye ihtiyaç duyarken, bazıları nadiren bunu yapar.
Gaz sorunu
Bunun dışında bebeğinizin emzirme sırasında hava yutması da midesini bulandırabilir ya da gaz çıkarma ihtiyacı hissedebilir. Bu tür kusmalar genelde ağızdan sızma şeklinde olur. Özellikle ilk dönemlerde emzirdikten sonra gazını çıkararak bebeğinize destek olabilirsiniz.
Anne ve babaların ilk etapta yapmaları gerekenler nelerdir? Anne ve babaların gaz için alabilecekleri bazı önlemler var, fakat gaz, bazı bebeklerde ne yaparsanız yapın oluyor ve 3–4 aylıkken kendiliğinden geçiyor. Bunu bir gelişim süreci olduğunu bilmek ve paniğe ve ümitsizliğe kapılmamak en önemli noktadır.
Sarı safra kusmak veya yeşil safra kusmak genellikle açlık sırasında oluşur. Temel nedeni ise açlık sırasında safra salgısı miktarı çok yüksektir. Bazı sağlık sorunları ya da tokken de safra kusmak gerçekleşebilmektedir.
Reflü, bebeğinizin emdiği sütün midesinden yemek borusuna geri kaçmasıdır. Bu da minik bebeğinizin kusmasına sebep olabilir. Bebeğinizin ekşi kokulu kusması reflüden kaynaklanabilir. “Bebekler üşütünce nasıl kusar?” sorusunun cevabı da ekşi kokulu kusmayı işaret eder.
Sulu ishal, enfeksiyon daha şiddetli ise kanlı ishal. Mide bulantısı ve kusma. Midede kramp ve ağrı Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısının yaşanması
Bebeklerde kusmalar beslendikten hemen ya da 1-2 saat sonra gerçekleşir. Çünkü yeni doğanlarda yemek borusuyla mide arasındaki sfinkter olgunlaşmamıştır, kasılma yetersizliği vardır ve mide içeriği yemek borusuna kaçar sonra ağızdan atılır.
Çoğu çocukta kusma kısa süreli olduğu için doktora gitmek gerekmez. Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Çok fazla emen bebekler doğrulduktan sonra kusabilir. Yeni doğan bebeklerde küçük miktarlarda kusma durumu her zaman büyük bir sağlık sorununa işaret etmez. Bebeklerin beslenmeden hemen sonra az miktarda kusması başka belirtilerle birlikte kendini göstermediği takdirde normaldir.
Beslendikten sonra kusma
Bebeğiniz daha fazla miktarda süt aldığında, emzirme zamanı civarında sütün bir kısmını kusması çok normaldir. Bebeğiniz çok fazla veya sadece ara sıra kusabilir. Çoğu bebek, hayatlarının ilk 12 ayı boyunca çeşitli aşamalarda 'ara ara' kusma eğiliminde olacaktır.
Yemek sonrası mideyi dinlendirmek, fazla hareket ve aktiviteden kaçınmak, Aşırı sıcak veya aşırı soğuk gıdalar yerine oda sıcaklığını tercih etmek, Uzun süre kapalı, dumanlı ve havasız alanlarda kalmamak, Yoğun tatlı, acı veya tuzlu yiyecekler yerine daha hafif ve sağlıklı öğünlere yönelmek.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri