Doğrulamak anlamında bir deyim olup, bir kimsenin dili ile ifade ettiği İslâm inançlarını kalbi ile doğrulamasıdır.
Özetlersek; Tasdik doğru olanı kabul etmek, onu amaca tahsis etmek, doğrulamak ve onu uygulamaktır. Doğru olan şey her durumda kişisel ve samimidir.
Bu tanımlarda ön plana çıkan şey, inanç esaslarını kalben doğrulama (tasdik), bu doğrulamayı dil ile ifade etme (ikrâr) ve fiillerle gerçekleştirmedir (amel). Buna göre, iman ile küfrü belirleyen başlıca ayıraç kalbin tasdikidir.
TASDİK:''Onaylama ve doğrulama'' anlamına gelir.
İman, “tasdik”, tasdik de bir bilgiyi doğrulamak olduğuna göre, bil- gi, tasdikten, yani imandan önce gelir. Dolayısıyla imanı, doğru bir akıl yürütmenin ürünü olan sağlam bir bilgi zemini üzerine kurmak esastır.
İlgili 33 soru bulundu
Kelime anlamı “güven içinde olmak, tasdik etmek, inanmak” olan iman, dinî bir terim olarak “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettikleri kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri doğrulamak, tasdik etmek ve onlara inanmak” demektir. Aynı anlamda itikâd ve inanç kelimeleri de kullanılır.
İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim.
Tasdik : İslam inancına göre Hz. Muhammed'in haber verdiği ve günümüze kadar tevatür yoluyla (birbiri ardınca gelen) gelen bilgileri, kişinin kendi rızası ile kabul etmesi ve sorgulamadan bunlara inanmasıdır.
İmanda kalben tasdik niçin önemlidir? Belirtiniz. Cevap: Yalnızca “İnandık” demek ile iman sağlanmaz. İman etmek, Allah inancının insanın kalbine yerleşmesi, dinine kalp ile bağlı olmasıdır.Kalp ile tasdik edilmemiş, kalben inanılmamış iman, yarım kalır ve tamamlanmış olmaz.
Doğrulama, onaylama. Var olan bir işlemin yetkili resmi veya özel kurum ya da gerçek veya tüzel kişi tarafından onaylanması.
Doğrulamak anlamında bir deyim olup, bir kimsenin dili ile ifade ettiği İslâm inançlarını kalbi ile doğrulamasıdır. Dolayısıyla tasdik, kişinin içyapısı ile ilgilidir. İnancın dil ile ifade edilmesidir.
Tasdik kelimesinin eş anlamlısı olan kelime onay kelimesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tasdiklemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Onaylamak.
Sözlükte “güven içinde bulunmak, korkusuz olmak” anlamındaki emn (emân, emânet) kökünün “if'âl” kalıbından türeyen mü'min kelimesi “inanıp tasdik eden; başkalarının güvenli olmasını sağlayan, vaadine güvenilen” mânalarına gelir. Kelimenin esmâ-i hüsnâdan biri olarak içerdiği mâna da bu çerçevededir.
İkrar etmek; dürüstçe söylemek ve kabul etmek anlamlarına gelmektedir. Türk Edebiyatı'nın önemli ozanları bu kelimeyi deyişlerinde sık sık kullanmıştır. Bunun yanı sıra yaygın olarak bilinen “Sükut ikrardan gelir” cümlesi de kabullenme manası taşımaktadır.
Bir tarafın, karşı tarafın ileri sürdüğü vakıanın doğru olduğunu bildirmesine ikrar denir. İkrar bunu yapanın tek taraflı irade beyanı ile yapılır. İkrar bir delil değildir. İkrar, çekişmeli bir vakıayı çekişmesiz vakıa haline getiren mahkeme içi taraf usul işlemidir.
Mâtürîdî'ye göre iman bir inanç meseledir; inanç ise ancak kalp ile olur. Bu nedenle de imanı kalbin tasdiki olarak tanımlamak aklî bir gerekliliktir. İmanın kalbin tasdikine dayanması anlamında, birey ile Allah arasındaki ilişki açıktır ve kuşku barındırmaz. Mâtürîdîlere göre tek başına kalbin tasdiki yeterlidir.
Sual: Bir kalpte imanın bulunup bulunmadığının alameti, işareti var mıdır, varsa bu alamet nedir? Cevap: Allahü teâlânın emirlerini yapmamak, günahlardan sakınmamak, kalbin bozuk olmasındandır. Kalbin bozuk olması, İslâmiyete tam inanılmamasıdır. Mümin olmak için, yalnız kelime-i şehadeti söylemek yetişmez.
Sözlükte tasdik etmek anlamına gelen "îman", Allah'ın varlığını ve birliğini, Hz. Muhammed'in peygamberliğine ve Kur'ân'ın hak kitap olduğuna ve Kur'ânda ve mütevatir sünnette haber verilen hususların doğru olduğuna kesin olarak inamak, bunları tasdik etmek demektir. Îman, kalbin amelidir. Çünkü imanın yeri kalptır.
Gazzâlî'ye göre amel, bir eylem olduğundan teorik bilginin pratik bilgiye aktarılması sonucu ortaya çıkan bir yaşam tarzıdır. İman esas olandır fakat tek başına yeterli değildir. İman ve amel birbirini tamamlayan iki önemli unsurdur. İman beden ise amel o bedende ruh misalidir.
İmanda kişinin baskı altında olmadan hür iradesi ile inanması ve bunu tasdik etmesi gerekir. İkrar, kalpten edilen imanın dil vasıtasıyla açıklanmasına verilen isimdir. İkrar, inancın dil ile onaylanması manasına gelir. İkrar olmadan iman olamaz.
İman; inanmak, güvenmek ve kalben tasdik etmek anlamına gelirken6 islam; tam teslimiyet, kabul ve rıza manalarını taşır.
1. Doğru ve yerinde bularak kabul etmek, tasdik etmek: Cereyan eden olaylar bu mantık silsilesini maddeten onaylıyordu (Aka Gündüz). 2. (Yetkili bir makam) Bir işlemin uygun ve doğru olduğunu imzâ ve mühürle bildirmek.
İnanan kişiler neye inandığını bilmektedir. Fakat bilmek inanmayı gerektirmemektedir. İnanılacak şeylere iman denilebilmesi için bireyin kalbinde ve gönlünde hür iradeye dayalı olarak boyun eğişin, tasdikin ve teslimiyetin olması gerekmektedir.
İmanın kalp ile onaylanması gerekmektedir. Kalbin onaylaması ve iman konusunda tatmin olması imanın olabilmesi için önemli bir unsurdur. Bir bireyin Müslüman olabilmesi için kelime-i şehadet getirmesi ve bunu kalbi ile onaylaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri