Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
Hıçkıran bebeği dik tutmak gerekmektedir. Bebek emzirmeye rağmen hıçkırmaya devam ederse sırtını belli bir süre dik tutarak kucakta sallamak faydalı olabilir. Bebeğinizin hıçkırığını en aza indirgemek için onu sık aralıklarla ve az miktarda emzirmek işe yarayabilecek bir diğer öneridir.
Bebeklerde hıçkırığın birinci sebebi yeterince doymuş ve sindirmeye başlamış olmasıdır. Yenidoğan bebek hıçkırığının diğer bir nedeni de bebeğin midesinin büyüdüğünün bir göstergesidir. Sindirimle birlikte yenidoğan bebeğin kalp ve akciğer gelişimine işaret eder.
Bebek hıçkırması, çok hızlı beslenme, süt emerken hava yutma ya da fazla beslenmeye bağlı olabilir. Bu gibi durumlarda mide gerilip diyaframa baskı yapar, ses telleri hızlı kapanır ve sonuç: Minik hıçkırıklar 😊 Hazırlıklı olun; bebeğinizi günde birkaç kez hıçkırık tutabilir.
Hızlı doyma ya da yanlış zamanda nefes alma, bebeklerde hıçkırığı tetikleyebilir. Ebeveynlerin zannettiği gibi hıçkırık, bebekleri rahatsız etmez. Bebeklerde görülen bu durum ortalama 7 dakikaya kadar devam edebilir. Bebek doyduktan sonra başlayan hıçkırık aslında bebeğin yediklerini sindirmesini de kanıtlar.
İlgili 23 soru bulundu
Bebeklerde hıçkırığın sebebi sıkça sindirim sistemiyle alakalıdır. Bu nedenle hıçkıran bebeklerin genellikle tok olduğu düşünülür. Ancak bu her zaman doğru değildir. Bazı durumlarda hıçkırık bebeklerin yemek yemesinden hemen sonra ortaya çıkabilir.
Yenidoğan bebeklerde hıçkırık sıklıkla oluşan bir durumdur. Bu konuda endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur. Hıçkırığın nedeni genellikle midenin büyümeye başlaması ve hıçkırığa yol açabilecek olan sinirin uyarılmasıdır. Bu ise bebeklerde sindirim sisteminin işleyişinin yolunda olduğunu gösterir.
Hıçkırık oluşumuna çoğunlukla yemek yerken farkında olmadan yutulan hava neden olur. Bazen sinir sistemi rahatsızlıkları, zatürre, kalp büyümesi, kalp krizi, mide rahatsızlıkları ve yemek borusu tıkanıklığı gibi pek çok farklı hastalığın belirtisi olarak da görülebilir.
Yetişkinlerde hıçkırık tutmasına iyi gelen önlemlerden birisi sudur. Bebeklerde ise bu durum geçerli değildir. Normalde bebeklerde hıçkırık birkaç dakika sürmelidir. Eğer bu süre uzarsa ve geçmiyorsa o zaman bir doktora göstermeniz gerekebilir.
Hıçkırık kısa sürebildiği gibi bazen yarım saate kadar uzayabilir. Ne kadar sürerse sürsün annenin bu durumdan korkmasına gerek yoktur. Bu hıçkırıklar bebeğe kesinlikle zarar vermez, hatta bazı uzmanlara göre bebeğin hıçkırması iyiye işarettir.
Bebek Hıçkırırken Emzirmek
Bebeğin geğirmesini ya da rahatlamasını sağlayın. Yeniden emzirmek için hıçkırığın geçmesini bekleyin. Hıçkırık kendi başına 5-10 dakika arasında geçmediyse, bu kez bebeği birkaç dakika kadar emzirmeyi deneyin. Genellikle bu yöntem hıçkırığın geçmesi için işe yarar.
Dr. Sevil Karaman,” Bebekler ilk doğdukları aylarda dünyayı net göremezler. Bebeğiniz doğduktan en az 3 ay sonra sizinle göz teması kurabilir. İlk 5'inci ayda el-göz koordinasyonu için kitaplardan faydalanabilirsiniz.
Hıçkırığa yakalanan bebeğe herhangi bir şey vermek doğru olmaz. Çünkü soluk borusuna kaçma riski doğurabilir. Bir süre hıçkırığın geçmesini beklemeniz gerekebilir. Eğer uzun süreli hıçkırık devam ediyorsa bebeği bir miktar emzirmek iyi gelecektir.
Yaşar, şu bilgileri verdi: "Merkezi sinir sistemi tümörleri, inme, Parkinson, kafa travması, menenjit, multiple skleroz; göğüs boşluğunu tutan kanserler, büyümüş lenf bezleri; koroner yetersizlik; yemek borusu tümörleri, reflü ve helikobakter pylori enfeksiyonu hıçkırığın olası nedenleri arasında sayılabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bebeğin ilk banyosunun en erken doğumdan 24 saat sonra yapılmasını önermektedir.
Hıçkırık Varsa Büyüyor Olabilir mi? Halk arasında bebek hıçkırınca 'karnı büyüyor' / 'içi genişliyor' gibi yorumlar yaygındır. Aslında bu yorum yanlış sayılmaz. Çünkü mide büyüdükçe baskı yapar ve ses tellerini uyararak hıçkırığa neden olabilir.
Yenidoğan Yatırma Şekli
Yenidoğan bebekler, uzun bir süre kendilerini hala anne karnında sanırlar. Bu nedenle yaklaşık 1 ay boyunca cenin pozisyonunda dururlar. 4 aylık olana kadar anne sesi ve annenin kalp atışları onları rahatlatır. Bu pozisyonda rahat edecekleri şekilde uyutulmaları gerekir.
Yeni doğan bebeklerin çoğu kusar ve bu durum oldukça normaldir. Özellikle bu dönemde bebeğin hafif parçacıklı ve beyaz bir şekilde kusması normaldir. Bu durum yemeklerin midede kalmasını sağlayan yemek borusu ve mide arasındaki kapakçık henüz tam olarak gelişmediğinden kaynaklanır.
Hapşırık, hıçkırık, öksürük: Yeni doğan bebeklerde hapşırık çok sık görülmekle beraber genellikle bir hastalık belirtisi değildir. Bu koruyucu bir reflekstir ve yenidoğanın çevreden burnuna ulaşan yabancı partikülleri atmasına yardımcı olur.
Normal şartlar altında göreceli olarak kısa süre içinde geçmesi gereken hıçkırık eğer 48 saatten fazla sürüyorsa veya şiddetinden olmasından dolayı yemek yeme, uyku veya solunum sırasında sorunlara neden oluyorsa doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Hıçkırık refleksi, afferent (getirici) uzuvdan, merkezi bağlantıdan ve efferent (ileten) uzuvdan oluşur. Sürelerine bağlı olarak, hıçkırıklar geçici (saniyeler ya da dakikalar süren nöbetler), kalıcı (48 saatten uzun süren nöbetler) ve tekrarlayan hıçkırıklar olarak sınıflandırılır.
Hıçkırık için hangi doktora gidilmelidir? Uzun süreli geçmeyen hıçkırık sorunları mutlaka ciddiye alınarak doktora başvurulmalıdır. Kişiler kardiyoloji, dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji bölümlerinden randevu alabilirler.
Soluk elden geldiğince tutularak, diyafram yanıltılır ve yeniden normal soluklanma ritmine dönmesi sağlanır. Buzlu su, limon suyu veya sirke içmekle, gırtlaktaki glottis spazmı çözülebilir.
Yenidoğan bebeklerin sık sık beslenmek için uyandıkları ve çoğu zaman beslenme sırasında tekrar uykuya daldıkları da bilinir. Bu durumda seçilen bebek bezi de etkilidir. Kısa süreli beslenme molaları sonunda yeniden uykuya dalan bebekler, bir sıkıntıları olmadığı sürece genellikle tüm günlerini uykuda geçirirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri