Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Miktar veya nicelik zarfları; fiilleri,zarfları, fiilimsileri ve sıfatları miktar, derece, ölçü bakımından etkileyen ve sınırlayan zarflardır. Biraz, fazla, çok, daha, en, pek, az gibi kelimeler miktar zarflarına örnek olarak verilebilir.
Tabiat, yemyeşil görünüyordu. Yukarıda da görüldüğü gibi “yemyeşil” sözcüğü birinci cümlede bir adı nitelediği için sıfattır. İkinci cümlede bir eylemin “nasıl” olduğunu belirttiği için zarftır.
Kesinlik Zarfları: Fiillerin ve fiilimsilerin yapılışına kesinlik anlamı katan zarflardır. Başlıca kesinlik zarfları; elbet, şüphesiz, ne olursa olsun, elbette, mutlaka, kuşkusuz, eninde sonunda, er geç, hiç, asla, hiç mi hiç gibi sözcükler ya da kelime gruplarıdır.
Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
İlgili 40 soru bulundu
“Az, azıcık, çok, daha çok, çokça, kadar, bu kadar, biraz, oldukça, pek, pek çok, en, en çok, fazla, epeyce, denli” vb sözcükler en sık kullanılan miktar zarflarıdır.
"very" benzeri diğer zarflar
Bazı yaygın zarflar "very"de olduğu gibi sıfatların ve zarfların derecesini yükseltmek için kullanılır.
3. ancak kelimesi cümlelerde zarf olarak ya da bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu keli- me edat olarak kullanılamaz. 4. yalnız kelimesi geçtiği cümlelerde sıfat, zarf ve bağlaç olarak görev yapar.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Başka bir sık kullanılan zarf olan well ise “good” sıfatının zarf halidir.
quickly {sıfat}
çabucak {sıf.}
Örnek: Fast: Kelime anlamı olarak Türkçe karşılığı hızlıdır. Fast kelimesi hem sıfat olarak, hem de zarf olarak herhangi bir ek almadan olduğu gibi kullanılır.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Ölçü zarfları kimi kaynaklarca azlık çokluk zarfları olarak da incelenir. Ölçü zarfları; pek, çok, en, kadar, daha, en çok, fazla gibi sözcüklerdir. Bu zarflar bir ismi nitelediklerinde sıfat olmaktadırlar. kurulan ikilemeler niteleme zarfı görevindedir.
Çekim eklerinin kalıplaşması yoluyla isim soylu kelimeler cümle içinde zarf olarak görev yaparlar: Çıkma hali (ablatif) eki: Kar aniden bastırdı. Çıkma ve yönelme haliyle zarf grubu olarak: Fiyatlar günden güne yükseliyor. Bulunma (locatif) haliyle: Günde bir kişi ders anlatacak.
tired {sıfat}
yorgun {sıf.}
Yavaş kelimesi, kelime öbeği olarak sıfattır.
amazing {sıfat}
harika {sıf.}
Sıfat yakın geçmişte olan. Zarf geç, belirli zamandan sonra, geç vakte kadar. He worked late.
Zarf, sıfat ve zamir şöyle ayırt edilir; Zarf: Fillerden önce gelirler, genellikle cümlenin sonunda olurlar. Sıfat: İsimlerden önce gelirler, cümlenin her yerinde olabilirler. Zamir: Fiilden ya da isimden önce gelmez ancak ismin yerine gelir, ismin yerini tutar.
Normally, "well" is the adverb form of "good".
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri