Böylece doğum sonrası bebeğin nefes alması ile akciğerlerine hava dolar. Ancak sıvı emilemezse akciğerler yeteri kadar havayla dolamaz. Bu durumda bebekte hızlı nefes alıp verme, nefes almada güçlük, morarma gibi sıkıntılar görülebilir.
Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur. Bu durumda bebek daha hızlı nefes alır ve bu da burun ve göğüsten hırıltı gelmesine yol açar.
Hiperventilasyon (Hızlı Nefes Alıp Verme)
Doğal olarak enerji harcanmasına yol açan, O2 tüketiminin ve CO2 üretiminin arttığı hareketli durumlarda (yürüme, koşma vb) kişinin nefes alıp verme hızı da artar. O2 ihtiyacının azaldığı ve az CO2 üretildiği dinlenme pozisyonunda ise nefes alıp verme hızı yavaşlar.
Dakikadaki solunum sayısının 60 üzerinde olması bebeğin solunum sıkıntısının olduğunu düşündürür. Aynı zamanda bebeğin beslenememesi, emme isteksizliği, inlemesi, burun kanatlarının açılıp kapanması, göğüs kafesinde çekilmelerin olması da solunum sıkıntısı olduğunun göstergeleridir.
Solunum sıkıntısı, stridor, kaburga aralarının çökmesi, hızlı nefes alıp verme durumunda hastaneye başvurulması gerekiyor. Bu hastaların yeterince oksijenlenmesinin sağlanması ve ödem çözücü ilaç uygulamalarının yapılması gerekebiliyor. Bunlar steroid uygulamaları ve inhalasyon ile adrenalin uygulamalarını oluşturuyor.
İlgili 32 soru bulundu
Solunum sıkıntısı bulguları (sık nefes alıp verme, göğüs kafesinde çekilme, nefes darlığı, inleme, morarma) görülebilir. Ayrıca karın ağrısı, baş ağrısı ve göğüs ağrısı da belirtiler arasındadır.
hızlı solunum • hırıltılı solunuma benzeyen sesli solunum • Soluk alıp vermede zorlanma – nefes alıp verirken kaburgaların ya da boynun altındaki derinin içeriye çöktüğünü ya da burun deliklerinin genişlediğini görebilirsiniz; daha küçük bebeklerin nefes alıp verirken kafaları sallanabilir • asabilik ve ateşlenmek • ...
Yenidoğan Bebek Nasıl Nefes Alır? Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır. Bebeğinizi uyurken izleyin: eğer sakin ve horlamadan burnundan (ağız kapalı) nefes alıyorlarsa, bu doğru nefes aldıkları anlamına gelir.
Bunun için serum fizyolojik kullanabilir, tuzlu su/deniz suyu damlalarını günde 3-5 kez uygulayarak burnun nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin burnunu birikmiş salgılardan ve mukustan arındırabilir ve bebeğinizin nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz.
UNICEF ve Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklerin 1 yaşına kadar hem gece hem de gündüz uykularında mutlaka sırt üstü uyutulmalarını önerir. Sırt üstü pozisyonu bebeğin rahat nefes alabilmesini sağlar. Bu da ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini düşürür.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Ateş çıktığında vücuttaki değişiklikler: Kalp atışı hızlanır. Daha hızlı nefes alıp verilir.
Uyuduğumuzda kaslarımız gevşer. Bu, boğazın arkasındaki hava yolunu açık tutmaya yardımcı olan kasları içerir. Obstrüktif uyku apnesinde bu kaslar çok fazla gevşeyebilir ve hava yolunu tıkayarak nefes almayı zorlaştırabilir.
Genelde geçici solunum güçlüğü çeken bebeklerde bu durum 2 ila 5 gün içinde düzeliyor. Akciğerlerle ilgili başka problemler söz konusu ise solunum cihazıyla destek verilmesi gerekiyor.
Bebeklerde boğazda hırıltı ve balgam olduğu düşünüldüğünde mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Bebekte olan bu soruna aynı zamanda öksürük ve ateş de eklendiğinde kesinlikle ihmal edilmemesi gerekmektedir. Bebeğin nefes alışverişi hızlandığı takdirde de bu durum tehlikeli kabul edilmelidir.
Günde 1-6 kez ya direkt olarak konjonktival keseye damlatılarak veya steril kompres yardımı ile kullanılır. Kullanım Önerileri: Bebeklerin burnunun günlük banyo sırasında yıkanmasını tavsiye edilir.
Bunun için bebeğinizi tamamen sırt üstü yatırmak yerine rahat edebileceği biraz daha dik bir pozisyonda yatırmayı tercih edebilirsiniz.
✓ Solunumun saymak için saniyeli saat gereklidir. İşlem öncesi eldiven giyilmelidir. ✓ Kola nabız sayıyor gibi pozisyon verilir. Her soluk alma ve soluk verme aralığı bir solunum olarak değerlendirilir. ✓ Göğüs iniş ve çıkışları rahatlıkla görüldükten sonra, saatin saniye göstergesi kontrol edilmelidir.
Bebek ne kadar erken doğarsa, bebeğin solunum sıkıntısına sahip olması ve ekstra oksijene ihtiyaç duyması o kadar olasıdır. Yenidoğan bebeklerde solunum sıkıntısı sendromu, bebeğin akciğerlerinde yeterli sürfaktan olmamasından kaynaklanır. Sürfaktan, hamileliğin yaklaşık 26. haftasında akciğerlerde yapılan bir sıvıdır.
Hava girdikçe, yani bebek nefes alıp verdikçe, bu sıvı, akciğerin küçük kılcal damarlarınca emilir. Bazen bu sıvının emilmesi uzun sürer ve tam havalanma sağlanamadığı için “yeni doğan bebeğin geçici solunum sıkıntısı” dediğimiz durum oluşur.
Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur.
Çocuklar uyku evresindeyken iç çekerek akciğerlerindeki hava yollarının açılmasına ve daha fazla oksijenin emilimine yardımcı olur. Yenidoğan bir bebeğin ciğerleri hala gelişim çağındadır ve daha küçük olan hava yollarının verimli bir şekilde çalışabilmesi için bazı zamanlarda destek alması olağandır.
Ekstrauterin hayata başarılı uyum sağlayan yenidoğanın normal solunum hızı dakikada 40-60' dır. İlk 24 saatten sonra bu hız dakikada 30-50' ye düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri