Mantolama, en basit tabiriyle, binaların ısı kaybının minimize edilmesi amacıyla dış cephelere yapılan kaplama işlemidir. Enerji tüketiminin azalmasıyla kış aylarında ısıtma, yaz aylarında da soğutma giderlerinde tasarruf sağlarken, bina içindeki rutubeti önler, sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşturur.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
Faturalarda tasarruf etmenin yollarından biri dış cephe yalıtımı. Isı yalıtımı binalarda ortalama yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor.
dış cepheyi yalıtmak en etkili tedbirdir. Enerji tüketiminin azalması, atmosfere salınan sera gazının da azalmasını sağlar. Sera gazı salınımının azalması küresel ısınma ile mücadele için önemli bir adımdır.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Plastik malzemeler dünyada yok olma süreleri çok uzundur ancak görevini yapamazsa bu durum bir şey ifade etmeyecektir. Genel olarak firmalar sizlere 5 ile 10 yıl arasında garanti vermektedir. Bu süreler sonrasında yaşayacağınız herhangi bir sorun firmaları ilgilendirmemektedir.
Daha Güçlü ve Daha Uzun Ömürlü Yapılar. Isı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltır. Bu da, yapıda oluşabilecek nem, küflenme, donma, bozulma, demir aksamının çürümesi gibi korozyonların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı olur.
Dış duvar ve iç duvar arasındaki sıcaklık farkını asgari düzeye indirerek duvar kesiti içinde yoğuşma oluşmasının önüne geçer ve betonarme içindeki donatının korozyona maruz kalmasını engeller. Daha güvenli ve uzun ömürlü yapılar oluşturur. Tüm bu etkenlerden dolayı mantolama binalar için oldukça gerekli bir sistemdir.
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
En iyi çatı izolasyonu,çatıyı çepeçevre kuşatacak,zamanla bozulmayacak,zararlı kimyasal içermeyecek olan yalıtım malzemesidir. Bu özellikleri aynı anda bünyesinde barındıran çatı izolasyonu malzemesi de;bor yalıtım,ÇATIBOR dur.
Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur. İç cephe mantolamada, rutubet ve nem hala dışarıdan içeriye girdiği için, içten yapılan kaplama malzemelerinin ve iç cephe boyasının zarar görerek dökülmesine neden olur.
Mantolamada kullanılan ısı yalıtım levhalarının sağlığa zararlı olduğuna dair söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Bu ürünler gıda sektöründe de güvenle kullanılmaktadır. Pek çok Avrupa ülkesinde 1980'lı yıllardan bu yana EPS ısı yalıtım levhaları bina mantolamasında güvenle tercih edilmektedir.
Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için mevcut yalıtımsız binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmak artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
cephede oluşacak çatlakları ve hasarları önler. Mantolama; dış duvarlardaki demir donatıları koruyarak korozyon oluşumunu engeller. Mantolama; bina iç yüzeylerinde terleme sonucu oluşan nem ve küf oluşumunu engeller. Mantolama; ısı yalıtımı sağlamasının yanında su yalıtımı da sağlar.
Isı Yalıtımının Avantajları
Binalarda uygulanan ısı yalıtımı binayı dış etkenlere karşı koruduğu gibi, binayı sağlamlaştırdığı için de sonradan oluşabilecek bakım ve onarım masraflarından da tasarruf edilmesine olanak sağlar.
Kanun hakkında detaylı bilgiye; mantolama kanunu resmi gazete linkimizden erişebilirsiniz. Aslında kanunun belirttiği müeyyideler; ısı yalıtımı olmayan binalara ceza olarak değil, enerji kimlik belgesi olmayan yapılara ceza şeklinde açıklanmalıdır.
Dübelsiz Mantolama: izobozz Isı yalıtım keçeleri dübel uygulanmadan direk yapıştırılmaktadır.Taraklı mala ile çimento esaslı yapıştırma harçları çekilir.izobozz keçeler vura vura duvar yüzeyine yapıştırılır. Bir gün el sürmeden beklenir Ertesi gün el aleti veya mekanik alet ile ancak sökümü yapılabilmektedir.
Sonuç olarak ülkemiz için bir strateji planı olan bu uygulamalar efektif biçimde sürmekte ve yapı sahiplerinin uygulamaları yaptırmaları zorunlu tutulmaktadır. Bir başka deyişle; mantolama zorunluluğu kalktı mı? sorusunun cevabı, kesinlikle hayır olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri