Bebeklerde keskin idrar kokuları birden fazla sebepten kaynaklanmış olabilir. Fakat yeterli tahlil yapılması durumunda olumlu veya olumsuz bilgilerin alınması mümkün olmaktadır. Sağlıklı bebeklerin idrarları kokusuz ve açık renk olarak gözlenmektedir.
Bazı gıdalar (kuşkonmaz gibi), vitaminler ve çeşitli antibiyotikler (penisilin gibi) idrarın farklı bir kokuya sahip olmasına sebebiyet verebilir. Kontrolsüz diyabet tatlı,meyveli bir kokuya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) kötü bir kokuya neden olabilir.
Sağlıklı idrar genellikle berrak ve şeffaf bir yapıdadır; rahatsız edici bir kokusu yoktur. Kişi yeteri kadar su içiyorsa, sağlıklı besleniyorsa ve düzenli olarak idrarını boşaltıyorsa idrarı genellikle kokusuzdur. Fakat, bazı durumlarda idrarda hoş olmayan, ağır bir koku oluşabilir.
Çocukta ateş, idrar yaparken yanma ya da idrar yaparken ağlama, sık idrara çıkma, idrar kaçırma, idrarın renk ve kokusunda değişiklik olması, bel ağrısı, yan ağrısı çocuğun idrar yolları enfeksiyonu olduğunu düşündürebilecek bulgulardır.
Küçük bebeklerde, huzursuzluk, ateş, kilo alamama, kusma, idrarda değişik renk veya koku görülebilir. Daha büyük çocuklar ise; karın ağrısı, sık ve az idrar yapma, idrarda yanma, kanlı idrar, ateş, idrar kaçırma gibi şikayetlerle karşımıza gelebilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Bu noktada alanında uzman doktor bebekte idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar miktarında azalma veya artış, idrar renginde değişiklik gibi semptomlar olup olmadığını göz önünde bulundurur. Ayrıca, bebeğin ishal ve kabızlık gibi başka şikâyetleri olup olmadığı değerlendirilir.
İdrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçebilir ya da geçmeyebilir. Bu durum belli olmamak ile birlikte mutlaka bir uzmana başvurmak ve tedavi yöntemlerini ele almak önemli yer taşır.
Bebek bezi hijyeni sağlanmadığında ya da kız bebeklerin poposu arkadan öne doğru silindiğinde bakteriler idrar yoluna girip enfeksiyona neden olabilir. Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu riskini en aza indirmek için şu konulara dikkat edilebilir: Bebeğin bez bölgesi sabun içeren bir mendille silinmemelidir.
İdrar yolu enfeksiyonları kendiliğinden düzelmez, bu nedenle doktora başvurmak gerekir.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
Su az içtiğiniz zaman idrar daha yoğun hale gelir ve bu da idrarın rengi ile kokusuna yansır. İdrarda bakteri bulunması da idrar kokusuna yol açabilir. Bu genellikle normaldir ve herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. İdrar kokuyorsa, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
İdrar keskin bir amonyak kokusu oluşturur. İdrarın yoğunluğu arttıkça rengi koyulaşır ve idrardaki koku da artar. Ayrıca kişinin yediği yiyecekler de idrar kokusu yaratabilir. Örneğin sarımsak, soğan, kuşkonmaz gibi yiyecekler idrar yolu ile atılırken keskin kokulara yol açabilir.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Sonucu Bebeklerde Oluşan İdrar Kokusu
En sık bebeklerde görülen rahatsızların başında yer almaktadır. İdrar kokusu, idrarda kararma ve bebeğin ateşi çıkması halinde zaman kaybetmeden hastaneye götürülmesi önemlidir.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Bebeklerin idrarı çok açık renkte ve kokusuzdur. Günde 3-4 kez altını ıslatması beklenmektedir.
Doktorunuz yüksek olasılıkla sizden tanı koymak için idrar tahlili isteyecektir. İdrar tahlilinde çıkan sonuca göre size bebeğinizde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını söyleyecektir ve eğer varsa tanıyı koyacaktır. Bebeğinize idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulduktan sonra antibiyotik tedavisine başlanmaktadır.
Eğer idrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulmuş yada idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili şüpheleri olan hastalar hastanelerin üroloji polikliniğine başvurmaları gerekir.
İdrar yolu enfeksiyonu nedir? İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) çocukluk yaş grubunun sık görülen enfeksiyonlarından biridir. Erken teşhis ve tedavisi yapılmayan çocuklarda gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği gelişebilir. Hayatın ilk bir yılı haricinde, kızlarda daha fazla görülür.
Çocuğun 3-4 saatte bir idrar torbasını düzenli olarak boşaltması önemli bir faktör. Kabızlığın önlenmesi önemli çünkü kabızlık hem bağırsakların dolmasıyla idrar torbasına baskı yaparak enfeksiyonu kolaylaştırır hem de idrar torbasının rahat boşalmasına engel olur.
Emzirme sırasında hastalıklara karşı koruyucu olan protein yapılı maddeler (antikorlar) bebeğe geçer ve ishal, solunum yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu ve zehirlenmelerden bebeği korur.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
ANNE SÜTÜ ENFEKSİYONU AZALTIYOR
Yavaşcan, sürekli idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukta iştahsızlığa bağlı kilo alımı ve gelişiminde duraksama meydana gelebileceğini işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: “Bir aylık bebeklerde bu belirtiler biraz daha belirsiz.
Tedavi edilmediği zaman komplike idrar yolu enfeksiyonuna neden olabileceği için idrarda yanma, sık idrara çıkma, acil idrara çıkma hissi gibi tipik belirtilerin oluşması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri