Bu noktada alanında uzman doktor bebekte idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar miktarında azalma veya artış, idrar renginde değişiklik gibi semptomlar olup olmadığını göz önünde bulundurur. Ayrıca, bebeğin ishal ve kabızlık gibi başka şikâyetleri olup olmadığı değerlendirilir.
Doktorunuz yüksek olasılıkla sizden tanı koymak için idrar tahlili isteyecektir. İdrar tahlilinde çıkan sonuca göre size bebeğinizde idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını söyleyecektir ve eğer varsa tanıyı koyacaktır. Bebeğinize idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulduktan sonra antibiyotik tedavisine başlanmaktadır.
Küçük bebeklerde, huzursuzluk, ateş, kilo alamama, kusma, idrarda değişik renk veya koku görülebilir. Daha büyük çocuklar ise; karın ağrısı, sık ve az idrar yapma, idrarda yanma, kanlı idrar, ateş, idrar kaçırma gibi şikayetlerle karşımıza gelebilirler.
İdrar yolu enfeksiyonları kendiliğinden düzelmez, bu nedenle doktora başvurmak gerekir.
Ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalar, küçük bebekler ve ağızdan alımı bozulmuş genel durumu kötü hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilir. 2-3 gün hastanede tedavisi yapılıp ateşi kontrol altına alınan ve genel durumu düzelen hastalarda tedavi ağızdan antibiyotik ile 7-10 güne tamamlanır.
İlgili 44 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonu kendiliğinden geçebilir ya da geçmeyebilir. Bu durum belli olmamak ile birlikte mutlaka bir uzmana başvurmak ve tedavi yöntemlerini ele almak önemli yer taşır.
Özellikle küçük yaştaki çocuklar için risk oluşturan idrar yolu enfeksiyonları, henüz gelişmekte olan böbrekler için tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Erken tanı konulamaması durumunda tedavi edilemeyen çocuklar, gelecekte hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riski altında olabiliyor.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
Bunun da en sık sebebi idrar kesesine dolan idrarın tekrar böbreğe kaçması olarak bilinen vezikoüreteral reflü hastalığıdır. Diğer sebepler ise idrar yollarının ya da böbreğin tıkayıcı hastalıkları olup, bazen üriner sistem taşları da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabilir.
Ancak özellikle küçük çocuklarda kusma, iştahsızlık, karın ağrısı, tartı alamama, popoda pişik gibi belirtiler varsa, idrar yolları enfeksiyonundan şüphe edilebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda genelde amoksisilin, trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX) ve sefalosporinler kullanılır (6). Başlangıçta körlemesine antibiyotik seçiminin uy- gun olması tedavideki hastalığı ve ölüm oranını önemli ölçüde azaltacaktır.
Ateş, titreme, üşüme ve diğer sistemik hastalık belirtileri de idrar yolu enfeksiyonunda görülebilir. Kadınlarda şikayetlere ek olarak idrarda kan (hematüri) oluşabilir. Özellikle yaşlı kadınlarda şikayetler tipik olmayabilir.
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu eğer tedavi ettirilmez ise kronik böbrek hastalığından hipertansiyona kadar ciddi birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir. Ülkemizde 18 yaş altında böbrek yetmezliği problemi bulunan çocuklarda bu hastalığın nedeni üriner sistem problemleridir.
İdrar yolu enfeksiyonu halsizlik yapar mı ? :Yorgunluk ve halsizlik , bir idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkilendirmeyebileceğiniz genel bir belirtidir, ve bir enfeksiyonun klasik bir belirtisidir.
Bunun için kız çocuklarında vajen yaprakları aralanarak ve gerilerek; erkek çocukta sünnet derisi geri çekilerek; çocuklar işemeye başlar ve kesintisiz işerken, ilk idrar değil, işemenin ortasında örnek direkt olarak toplama kabına alınır.
Kızılcık suyu: Kızılcık, idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelen besinlerin başındadır. Doğal asidik özelliğe sahip kızılcık düzenli tüketildiğinde mesanedeki enfeksiyonların yanı sıra vücuttaki bakterileri de vücuttan atar. Limon suyu: Limon içerdiği çözücü madde sayesinde vücuttaki enfeksiyonlu hücreleri kısa sürede atar.
İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve ani idrar hissidir. Karın alt bölgesinde ağrı ve idrarda kan görülmesi de daha az görülen bulgulardır. Genellikle hastalar şikayetleri ortaya çıktıktan 2-3 gün sonra doktora başvururlar.
Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur. Bazen, vücut dışındaki bakteriler idrar yoluna girer ve enfeksiyona neden olur. Enfeksiyon, üretrayı (idrarı mesaneden dışarıyla yönlendiren tüp), böbrekleri veya mesaneyi etkileyebilir.
İdrar yolu enfeksiyonuna ne iyi gelir? İdrar yolları enfeksiyonu olan kişilerin bol su içerek mesaneyi düzenli olarak yıkaması gerekir. Su içmek idrarınızı sulandırmaya ve daha sık idrara çıkmanıza yardımcı olur, böylelikle bakteriler idrar kanalınıza tutunamaz. Bitkisel çayların tüketimi en iyi yollardan biridir.
Enfeksiyon tedavisinden önce idrar kültürü testi yapılır, kültürde üreyen bakteriye göre tedavi doktorun gerekli duyması halinde uygun antibiyotiklerle yapılır. Tedavinin ardından çocuklar 3-4 günde iyileşir. Ancak ilaçların 10 gün kullanılması gerekir. İyileşti diye ilacı bırakmamak önemlidir.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu tespiti için bebeklerden idrar numunesi alınarak idrar kültürü tahlili yapılır. Tanısı konulan hastalığın tedavisinde bebeğin genel sağlık durumu da göz önüne alınarak antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Ihlamur içirmeyi, mentollü bebek damlalarını yastığına damlatmayı deneyin. Geniz akıntısı varsa, uyurken yastığını biraz yükseltin. Hastalık zamanlarında iştahsızlaşan çocuğunuza yemek yemesi için baskı yapmayın ama sıvı alımına çok dikkat edin.
Yüksek ateş, sırt ağrısı, bulantı ve kusma, ishal de nadir olarak idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında görülebilir ve sıklıkla böbrekleri de etkileyebilen daha ciddi enfeksiyonlara işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri