18-24 aylar arasında nesne devamlılığı gelişir.
Nesne değişmezliği, 2-3 yaşlarında gerçekleşir. Nesne kimliği; nesnenin bir günden diğerine, bir durumdan başka bir duruma aynı olduğunu kavrama yeteneği olarak nitelendirilir. Bebekler 8–9. aylarda nesneyi sadece bilinen tek ortamda, tüm ip uçlarıyla birlikteyken tanır.
Korunum kavramı, yedi yaşından itibaren somut işlemler döneminde kazanılmasına rağmen, işlem öncesi dönemi kap- sayan okul öncesi yaşlarda çocuklara çeşitli kavramların öğretimine yönelik çalışmalar yapılabilir.
Düzey 6 (18-24 ay) Sonunda çocuk duyusal motor dönemin sonuna yaklaştığında, nesne sürekliliği kavramı tamamen anlaşılıyor.
Eğer oyuncağın orada olduğunu anlayıp almak için çabalarsa, nesne sürekliliğini kazanmış demektir. Bunu bebekler yaklaşık olarak 8 ila 12. aylarında yapabilmeye başlarlar. Nesne sürekliliği, insanın ilk 2 yılını kapsayan bilişsel gelişim açısından önemli bir beceridir.
İlgili 18 soru bulundu
“Burnu havada, küçük görmek” gibi deyimleri kelime anlamlarıyla algılarlar (Özdemir ve diğerleri, 2012). 7 yaşından itibaren korunum kavramı kazanılır. Nesneler farklı gruplara ayrılırken nesnelerin arasındaki bağlantılarını da göz önünde bulundurmaya başlarlar (Yüksel, 2015).
'Korunum'; herhangi bir nesnenin şeklinin ya da uzaydaki değişik şekillerde yerleştirilmesinin etkisi altında kalmaksızın nesnenin aynı olduğunu anlayabilmedir (Yavuzer, 1998:89; Selçuk, 2001:89).
A) 3 aydan küçük bebekler, önlerinde hareket ettirildiğinde nesneyi takip ederler. B) 8 aylıktan sonra bebekler, nesneyi ilk saklandığı yerde ararlar. C) 12. aydan sonra oyuncağını en son gördüğü yerde aramaya başlar. D) 5-8 aylık bebekler, düşen bir oyuncağa ya da nesneye yalnızca bakarlar.
Yaklaşık iki aylıkken bebeğin görme koordinasyonu gelişir ve genellikle hareket eden bir nesneyi gözleriyle takip edebilir. Yaklaşık üç ay civarında bebeğiniz, yakınında hareket eden bir nesneye sopayla vurabilecek kadar göz ve kol koordinasyonuna sahip olabilir.
Korunum, Nesne, yer ya da biçim değiştirirse bile hala aynı olduğunu sanmaktır. Yani, nesne yer değiştirecek ve hala o nesnenin aynı olduğunu çıkarmadır.
Somut İşlemsel Dönem (7-11 yaş): Çocuğun okula başlaması ile eşzamanlıdır. Hacim, ağırlık, kütle korunum ilkeleri anlaşılmaya başlar.
Korunum İlkesi
İşlem öncesi dönem çocukları korunum kavramını henüz kazanmamışlardır. Bu görevler zaman içinde somut işlemler döneminde kazanılır. Çocuklar yaklaşık 6 ila 7 yaş civarında sayı, kütle ve sıvı korunumunu kazanırlar. Ağırlık korunumu ise 8 ila 9 yaş arasında kazanılır.
11 ile 12 yaş, hacme göre sıralayabilme yaşlarıdır.
5. ve 6. aydan itibaren bebek kendini ve diğer insanları ve nesneleri birbirinden ayırt etmeyi öğrenir. * Refleksif davranışlardan amaçlı davranışlara geçer. Taklit ve deneme – yanılma öğrenmesi. Bu dönemde yer alan önemli özelliklerinden biri de “ses bulaşması”dır.
Önce bebeğinizin gözü önünde bir oyuncağının yarısı görünecek şekilde bir örtünün altına saklayıp bulmasını isteyin. Eğer bulup aldıysa bu sefer yine onun gözü önünde oyuncağın tamamını örtünün altına saklayın, bulmayı başardıysa nesne sürekliliği kazanmış demektir.
3 Aylık Bebeğin Görme ve İşitme Gelişimi
15-20 cm uzaklığındaki nesneleri hali hazırda görebilen 3 aylık bebekler, 3. ayda bu nesneleri izleyebilmeye başlarlar. Başlarını çevirmeden göz bebekleri ile nesneleri takip edebilirler ya da kendisi ile ilgilenen kişilerle göz teması kurmaya başlayabilirler.
Bebek ilk doğduğunda aydınlığı ve karanlığı ayırt edebilir hatta net olmasa bile 15-20 santim uzağındaki cisimleri görebilir. Bebekler göz teması kurmaya ise ortalama üç aylıkken başlamaktadır. Odaklanma süresi kısadır ancak zamanla bu süre de artar.
8 aylık bebekler çok hareketli olur. Yerlerinde hareket etmelerinin yanında, muhtemelen sürünmeye veya emeklemeye de başlamış olabilirler. Ayrıca bu aylarda sesleri çok çıkabilir, farklı sesler çıkarabilirler. Bu dönemde günde 14 saat uyuyabilirler ve bunun uzun süresi geceleri olur.
Nesne kalıcılığı veya Nesne devamlılığı, nesnelerin hiçbir şekilde görülemediği, duyulmadığı, dokunulmadığı, koklanmadığı veya algılanmadığı durumlarda dahi var olmaya devam ettiği anlayışıdır.
Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar. Dokunmanın ilk hissedildiği noktalar; ağız çevresi ve yanaklardır. Gebeliğin 12'nci haftasına doğru el ayaları ve genital bölgede dokunma hissini algılayan sinirler gelişir.
Çocukların gerçek ve gerçek olmayan nesneler arasındaki farkı keşfetmeye başladıkları yaş, 2 yaş civarındadır. Bu dönemde çocuklar nesnelerin gerçekliklerini anlamaya başlarlar ve hayali nesneler ile gerçek nesneler arasındaki farkı ayırt etmeye çalışırlar.
Madde Korunumu (bir bütün parçalara ayrılsa bile miktarı değişmez.) Uzunluk Korunumu (uzun bir tel parçalansa veya kıvrılsa bile uzunluğu değişmez.) Nitelik Değişmezliği (bir kaptan diğerine boşaltılan sıvının miktarı değişmez.)
İşlem Öncesi Dönem (2-7 Yaş): Bu dönem kendi içerisinde Sembolik Dönem (2-4 Yaş) ve Sezgisel Dönem (4-7 Yaş) olmak üzere ikiye ayrılır. Somut İşlemler Dönemi (7-11 Yaş) Soyut İşlemler Dönemi (12 Yaş ve üstü)
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri