Buna göre, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilen- lere pasaport veya seyahat vesikası verilmeyeceği (f. 1), bunların yurt dışına çıkışlarının engelleneceği ve kendilerine pasaport veya vesika verilmeyeceği (f. 4), verilmişse geri alınacağı hükme bağlanmıştır.
Anayasa'nın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle, vergi borcu nedeniyle mükelleflerin yurt dışına çıkışını engelleyen yasal düzenlemeye dayanak teşkil eden “vatandaşlık ödevi” ibaresi, yurt dışına çıkma hürriyetini sınırlandıran sebepler arasından çıkartıldı.
Vergi borcu da, kamu alacakları kapsamında olduğu için, kamu borçluları ve Kanunda sayılanlar, yurt dışı çıkış yasağı uygulanabilecek kişiler olmaktadır.
Yurt dışına çıkış yasağı konulmasını gerektiren amme alacağı miktarı, 1 milyar lira ve üzeri olarak belirlenmiştir. Bu miktarın altında borcu bulunan şahıslar hakkında tahsil dairelerince yurt dışına çıkış yasağı uygulanmıyacaktır.
Vergi Borcu Olanlar Pasaport Çıkarabilir mi? Borcu olanlar genellikle pasaport alabilirler. Pasaport, bir kişinin uluslararası seyahat etmek için gereken resmi bir belgedir ve borçları pasaport başvurusunu engellemeyecektir.
İlgili 18 soru bulundu
Vergi Borcu Olan Vize Alabilir Mi? Hayır, vergi borcu olan kişiler, vize gereken ülkelere seyahat etmek için vize alamamaktadır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Pasaport Alınamayan Durumlar
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Vergi, Trafik Cezası Ve Öğrenim Kredisi Borcu Olan Yurtdışına Çıkamayacak... - Memurlar.Net.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Pasaport harç bedelleri artık internet üzerinden ödenebiliyor. İnternetten ödeyebiliyorsanız öyle ödeyin ancak yapamıyorsanız size en yakın vergi dairesine gitmeniz gerekmekte.
Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir? 25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar.
Yani örneğin banka kredi borcunuzdan dolayı alacaklı bankanın Almanya'da başlattığı ve kesinleşmiş bir icra takibi (Mahnverfahren) sonrası buna dayanılarak Türkiye'deki kazancınıza, taşınmaz veya taşınır malınıza haciz işlemi yapılamaz.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Yurt dışına çıkış yasağı emniyet müdürlüklerinde yada havalimanında gümrük kapısında sorgulanarak öğrenilebilir. Kişi eğer kendi gitmek istemiyorsa bunu avukatı aracılığı ile sorgulayabilir.
Pasaport başvuru durumu sorgulama nasıl yapılır? Yurt dışına çıkabilmek için almaları gereken pasaport için başvuruda bulunmuş bu sorun cevabını merak eden vatandaşlar e-devlet ve TC. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sayfasından kolaylıkla sorgulama yapabilirler.
Bu itibarla, alacaklı tahsil dairelerince 5982 sayılı Kanun'un yürürlüğe girdiği 23.09.2010 tarihinden itibaren amme borçluları hakkında 6183 sayılı Kanun'un 36/A maddesi gereğince yurt dışı çıkış tahdidi tatbik edilmeyecektir.
Kanunun 10 uncu maddesine göre borca karşılık teminat alınmışsa, yurt dışı çıkış yasağının teminatsız kalan amme alacağı tutarı dikkate alınarak uygulanması gerekmektedir.) 6183 sayılı Kanun hükümleri uyarınca hakkında ihtiyati haciz kararı alınmış olanlar hakkında da yurtdışı çıkış yasağı uygulanacaktır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızdan faydalanabilmeniz için SGK'nızın aktif olması gerekir. Bağ-Kur borcunuz olduğunda SGK'nızı kullanamazsınız. Bu sebepten dolayı Tamamlayıcı Sağlık Sigortasını da kullanamazsınız. SGK'nızdan faydalanabilmeniz için Bağ-Kur borcunuzu ödemeniz gerekmektedir.
Hukuka aykırı olduğu iddia edilen pasaport tahdidi işlemi, idare mahkemelerinde açılacak iptal davasıyla ortadan kaldırılabilir. Bu davayı açma hak ve yetkisi, pasaportuna tahdit uygulanmak suretiyle temel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı şekilde kısıtlanan kişiye aittir.
Şu anda yurtdışına çıkmanız yasaklanmamışsa, bu konuda bir adli kontrol tedbiri uygulanmıyorsa, yurtdışına yalnızca sabıkalı olmanız dolayısıyla çıkmanızda sakınca yoktur. Vizeniz ve pasaportunuzda sorun yoksa çıkabilirsiniz.
Yurtdışı çıkış yasağı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde kendiliğinden hükümsüz olur ve ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri