Beyaz ekmek, peynir, yoğurt, muz, patates ve havuç gibi sık yedirildiği zaman bebeklerde kabızlık yapan meyve ve sebzeler bir süreliğine yedirilmemelidir. Bunların yerine kabızlığa iyi gelen meyve ve sebzeler tercih edilmelidir.
Bebeklerde ek gıda; muz, pirinç lapası, patates gibi yiyecekler kabızlık yapmaktadır. Bu nedenle bebeklere çok sık verilmemelidir. Kaynamış ılık su bebeğin sindiriminde etkili olacaktır. Ek besinlere geçen bebeklere meyve, sebze, baklagil, kuru erik veya kabak gibi besinler doktorlar tarafından önerilir.
Haşlanmış patates,kabızlık ve ishal durumlarında kurtarıcıdır. Mide bağırsaklarını dengeler ve sağlıklı bir şekilde işlevselliğini sürdürmesine yardımcı olur.
Hazımsızlık, şişkinlik ve özellikle de kabızlık gibi durumlarda bağırsaklarınızı patates yiyerek çalıştırabilirsiniz.
Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer. Bebeklerin kabızlığının çözülmesi için bol bol su içilmesi ve sıvı tüketilmesi gerekir.
İlgili 33 soru bulundu
İnek sütü: Beslenmede inek sütünün tercih edilmesi, alerji veya çeşitli sindirim problemlerinin yanı sıra kabızlık gelişimini de tetikleyebildiğinden bebeklerin diyetinde 1 yaşına kadar inek sütüne yer verilmemesi tavsiye edilir. Pirinç içerikli mamalar: Pirinç, suyu emerek dışkının katılaşmasına yol açan bir maddedir.
Mutlaka günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bol lifli gıdalar geçilmeli ve diyette mutlaka günlük 20-25 gr kadar lif alınmalıdır. Tam tahıllardan yapılmış ekmekler yada gıdalar yanında, bakliyat, yulaf gibi liften zengin gıdalar tercih edilmelidir.
İçerdiği yüksek karbonhidrat ve nişasta nedeniyle çok da sağlıklı bir besin olarak görülmeyen patates, aslında lif, potasyum, B6 ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidanlar açısından zengindir. İçerdiği dirençli nişasta ile kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Sindirim sistemini destekler, glutensizdir ve doyurucudur.
Sindirimi kolaydır
Karbonhidrat oranı yüksek olan patateslerin sindirimi kolay olmaktadır. Özellikle bebek ve çocukların rahatlıkla tükettikleri patates, vücuda enerji verir.
KABIZLIĞA NE İYİ GELİR? Kuru meyveler: Sabah kahvaltısından önce kuru kayısı, incir, erik ile mürdüm eriği yemek ve üzerine ılık su içmek bağırsakları çalıştırır. Özellikle sabahları aç karnına tüketildiği zaman daha etkilidirler. Ayrıca komposto olarak da tercih edilebilir.
5) Haşlanmış Patates
Düşük lifli besinlerden biri de patatestir. İshalden kurtulmak için patatesi haşlayarak ve tercihe göre biraz tuz atarak tüketmelisiniz. Dilerseniz haşlanmış patatesi püre haline getirerek de tüketebilirsiniz. Bu tarif bağırsaklarınıza iyi gelecektir.
Pirinç kabızlık yapar mı? Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
Liften fakir beslenme: Ek gıdaya geçerken bebeklerin beslenmelerinin bol su ve yüksek lifli gıdalar içermesi, bebeklerde kabızlık görülme riskini azaltır. Örneğin; püre veya ezilmiş elma, havuç, kayısı, frambuaz, çilek gibi..
Bebeğin gelişimine ilişkin bir sorun yoksa 3-4 gün boyunca dışkılama olmayabilir ve bu durum kabızlık anlamına gelmez. Çünkü anne sütü, anne tarafından bebeğe özel olarak üretilir, sindirimi çok kolaydır ve çok büyük oranda emilir. Dolayısıyla dışkılama seyrektir.
Kabız olan bebekler genellikle çok sert, kil benzeri dışkılar üretirler. Sert dışkıların çıkması zor olabilir, bu nedenle atıkları geçmek için normalden daha fazla zorlayabilir. Bağırsak hareketleri olduğunda da bebeğiniz telaşlanabilir ve ağlayabilirler.
Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Patates püresinin buzdolabında saklanma süresi en fazla 4 gündür. Bu süre içerisinde tüketilmeyen püre bozulmaya başlayacaktır. Püre formuna dönüştürülmüş sebzelerin hava almayacak kaplarda ve oldukça soğuk ortamlarda saklanması gerekir. Patates püresi için seçilen saklama kabının cam olmasında fayda vardır.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Bu nedenle kabız olan çocuklara şu besinler verilmelidir: - Lifli yiyecekler: Lif oranı yüksek olan lahana, keten tohumu, avokado, pancar ve ıspanak gibi besinler verilmelidir. - Zeytinyağı: Eğer çocuklar yiyebiliyor ise her gün aç karnına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı verilmelidir.
Lif tüketimi gibi kurutulmuş meyve (kuru erik, kayısı), baklagiller (fasulye veya kırmızı, nohut, mercimek), sebze ve meyveler gibi, (pırasa, ıspanak, marul, kabak, çilek, kivi, ahududu) ya da tahıllar bu nedenle çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri