EK BESİNLERE GEÇİŞ Şeması: İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Uzmanlar, bebeklerin 6.aydan sonra yoğurt yiyebileceğini belirtiyor. Ancak her ihtimale karşı, 3 gün bekleme kuralına uyulmasını ve alerjiye karşı bebeğin dikkatlice gözlemlenmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Zira süte alerjisi olan bebekler, yoğurt gibi süt ürünlerini tükettiklerinde alerjik reaksiyon gösterebiliyor.
Önemli olan küçük porsiyonlarda yapmak. Yoğurdu günlükte yapabilirsiniz iki günde bir yaptığınız yoğurdu da tüketebilirsiniz. Ve mutlaka ilk başta yoğurt yapacağınız zaman doğal bir yoğurt mayası bulmak çok önemli ve daha sonraki yoğurt mayalama işleminde de yaptığınız yoğurttan faydalanıp mayalayabilirsiniz.
Buzdolabında soğuk ortamda artık mayalanma olmaz ve yoğurt biraz daha kıvam alır. Ancak evde yapılan yoğurdun hazır yoğurtlar kadar sert kıvamda olmasını beklememek gerekir. Elde edilen yoğurt, buzdolabında 2 C de 1 hafta saklanabilse de, bebekler için2 günde bir yenisinin mayalanmasını uygundur.
Bebeklerin probiyotik ihtiyacını anne sütü karşıladığı için bebeklik döneminde ek olarak yoğurda çok ihtiyaç duymazlar. Fakat yoğurdun anne sütünden sonra en iyi probiyotik ve kalsiyum kaynağı olduğu tartışılmazdır.
İlgili 17 soru bulundu
-yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Yoğurt yapmak için pastorize günlük süt kullanılmalıdır. Mayalamak için yoğurt mayası tercih edilebilir. Yine 1-2 tatlı kaşığı kadar başlanan yoğurt giderek artırılır. Öğün olarak 40-60 ml kadar verilebilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Wassim Bekraki bebekler için sağlıklı yoğurt yapmanın detaylarını anlatıyor. Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın.
bebekler için yoğurt yapımı
Mesela kayısılı yoğurt yapacaksanız, 3 tane olgunlaşmış kayısının çekirdeğini çıkartıp, kayısının kabuklarını soyun ve minik minik küpleştirin. Doğramak yerine blenderdan da geçirebilirsiniz. Bu sırada elmayı da kabukları soyulmuş şekilde küp küp doğrayarak buharda pişirin.
Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir. Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir.
½ küçük kavanoz (yarım çay bardağı) yoğurt bebeğiniz için ideal bir ara öğün olabilir.
Bebeklere ayran verilmeye 6. aydan sonra başlanabilir. İnek sütünün 1 yaşına kadar bebeklere verilmesi sakıncalı olsa da; bebekler yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri 6. aydan itibaren tüketebilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise bebeğin inek sütü alerjisinin bulunmamasıdır.
Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor.
Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır, 6. aydan sonra bebeklere her gün yedirilmelidir. İnek sütü ayrıca bebeklerde demir eksikliğine ve kabızlığa neden olabilir.
Altıncı aydan itibaren meyve ve sebze püreleri, yoğurt, şekersiz muhallebi, doğal pekmez, az miktarda yumurta sarısı ile ek besinlere başlayabilirsiniz."
Bir yaşından küçük çocuklara inek sütü verilmemeli
Ayrıca bebeklerin ihtiyacı kadar demir , vitamin C ve diğer besin içeriğinin yetersiz olmasıdır. 6. Aydan itibaren yoğurt ise bebeklere başlanmaktadır. Yoğurdun hazmı kolaydır ve sütün mayalanmış şeklidir.
Yapılışı: Yoğurdunuzu anne sütü veya devam sütüyle mayalayabilirsiniz. 1 çay bardağı ev yapımı bebek yoğurdu 100 ml ( ilk günler kaşık ucuyla denemelere başlayın ve ilerleyen günlerde bu miktarı 1 çay bardağı ölçüsüne çıkarın.) Yoğurt vermek için uygun saat ikindi saatleridir.
Paket sütü tencere ilave edin ve elinizi yakmayacak sıcaklığa ulaştığında ocağı kapatın ve mayalayacağınız kaba aktarın. Mayalayacağınız kabın küçük olması yoğurdunun bozulmadan uzun süre muhafaza edilmesine büyük oranda katkı sağlayacaktır.
Yoğurt, kalsiyum içeriği ve yapımında yararlanılan bakterilerin metabolik ürünleri nedeniyle sinir sistemini gevşetici ve sindirimi rahatlatıcı özelliğe sahip. Uyku getirici etkisi de buradan geliyor.
6. Aydan itibaren bebeğinize önerilen ek besinlerden biri yoğurttur. Peki, bebeğiniz için hangi yoğurt en iyisidir? Sütaş Babymix, Türkiye'de Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği' ne uygun olarak üretilmiş, ilk ve tek bebek yoğurdu.
Sütün fermantasyonuyla elde edilen yoğurt; yüksek kalsiyum oranı, protein, fosfor ve özellikle B2, B6, B12 içeriğiyle yaşamın her döneminde tüketilmesi gereken son derece besleyici bir üründür. Yoğurt, bebeğinizin ihtiyacı olan kalsiyumun ve yağın kaynağıdır, içeriğindeki kültürlerle kalsiyumun emilimini artırır.
Eğer fazla bekletirseniz yoğurt ekşi olur. Daha sonra kavanozları oynatmadan üzerindeki bez açılır ve 1-2 saat soğuyup oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Buzdolabına yerleştirilen kavanozdaki yoğurtlar 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir. Kapağı açılmayan kavanozdaki yoğurtlar yaklaşık 10 gün dayanır.
Bebeklerde görülen en yaygın besin alerjilerinden biridir. 1 yaşından küçük bebeklerin yüzde 2-3'ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe; özellikle 6 yaş ve üzeri çocuklarda görülme sıklığı yüzde 1'den daha azdır. IgE aracılı ve IgE aracılı olmayan iki tip inek sütüne bağlı yoğurt alerjisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri