Borcun tebliğ edilmesinden uzun bir süre geçmesine rağmen ödenmemiş ve haciz kaldırılmamış ise araca yakalama kararı çıkartılmış olabilir. İşte tam da bu durumda olan araçlara trafik sigortası ve kasko yaptırmak da mümkün olmayacaktır.
Peki ya araç üzerindeki haciz ne zaman düşer? Araç taşınır bir mal olduğu için alacaklı 6 ay içerisinde icra dosyasında herhangi bir talepte bulunmazsa dosya düşer. Bu durumda araç haczinin kalkması için talepte bulunmak gerekir.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
Kaza sonrasında oluşan maddi hasar, kazaya sebebiyet veren tarafın zorunlu trafik sigortasınca karşılanacaktır fakat araç sahibinin aracından mahrum kalması dolayısıyla uğradığı zararı (dolaylı zarar) zorunlu trafik sigortası karşılamamaktadır.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
İlgili 24 soru bulundu
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.
Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde mobese kameraları ve plaka okuyucu kameralar sayesinde yakalama kararı olan araçlar her türlü bağlanmaktadır.
Araç hak mahrumiyeti, araç sahiplerinin araçları üzerindeki haklarına bir takım şartlar yerine getirilene kadar el konulması olarak ifade edilebilir. Araç hak mahrumiyeti, kişilerin araçlarını satabilmeleri için de engel oluşturmaktadır.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Esas konu başlığımıza dönmemiz gerekir ise, bir gelir vergisi borcu dolayısıyla mükellefin sahibi olduğu motorlu araçlar üzerine konulan hacizler yeterli görülebilir. Ayrıca bu araca yakalama kararı alınarak yakalamalı haciz konulması ve bağlanması mükellef hukukunu zedeleyecektir.
HACİZLİ ARABALAR DEVREDİLEBİLİR
Hacizli araba almanın önünde bir engel yok. Noterde satışı yapılırken aracın hacizli olduğu alıcıya söylenir ve kabul ederse satış işlemi gerçekleşir. Ancak bu noktadan sonra haciz işlemi devam ettirilir ve araç hakkında yakalama kararı çıkartılırsa büyük sorunlar ortaya çıkıyor.
Yakalama işlemine itiraz edilebilmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 91/5'e göre, yakalama işlemine ilişkin savcılığın yazılı emrine karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebileceği düzenlenmiştir. Yakalama emrine karşı itiraz edebilecek kişiler de aynı maddede sayılmıştır.
Ceza kararının kesinleşmesi, hükmün infazını gerektirir. Üç yılı geçen mahkumiyetlerde, ilgiliye tebligat yapılmaksızın yakalama kararı çıkarılarak kolluk kuvvetleri marifetiyle yakalanması ve hapis cezasını infaz etmek üzere ceza infaz kurumuna sevki sağlanır.
Eğer alıcı durumu kabul eder ve satış işlemini onaylarsa işlemler başlatılır. Alıcı aracı satın aldıktan sonra haciz durumu aynen devam eder. Bu aşamadan sonra araç üzerinde yakalama kararı çıkarsa araç yedi emin otoparkına götürülür.
Rehinli araç, satın alınan arabanın borcu için teminattır. Hacizli araç ise araç sahibinin herhangi bir borcu için teminat olabilir. Eğer araç sahibinin bir bankaya ya da kuruma borcu varsa, bu borç da uzun bir süre boyunca ödenmediyse kişinin mal varlığına el konulabilir.
Soruşturma evresinde çağrı üzerine gelmeyen veya çağrı yapılamayan şüpheli hakkında, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine sulh ceza hâkimi tarafından yakalama emri düzenlenebilir. Ayrıca, tutuklama isteminin reddi kararına itiraz halinde, itiraz mercii tarafından da yakalama emri düzenlenebilir.
Hacizli (H) olan hacizlerde aracın sadece satılmasına engel olur ve araç trafik kontrollerine de çevirmelerede girse araç bağlanmaz. Diğer türlü hacizler yakalamalıdır ve görüldüğü,yakalandığı an otoparka çekilir.
Araç haciz ile de devredilebilir.
Alacaklının Haciz Tarihinden İtibaren 6 Aylık Bir Süre İçerisinde Satış Talebinde Bulunmamış Olması: Eğer alacaklı, hacizden sonra geçen 6 aylık zaman dilimi içerisinde “satış” talebinde bulunmazsa, borçlu yetkili icra dairesine başvurarak otomobil üzerindeki haczin kaldırılmasını isteyebilir.
Alıcı durumu kabul ederse hacizli araç satın alınır ama aracın haciz durumu devam eder. Hacizli araç aldıktan sonra mutlaka aracı temize çıkarmanız gerekir. Çünkü hacizli araç satın aldıktan sonra durumu devam eder fakat aracın yakalama kararı yoksa bunu yapabilirsiniz.
Kişi hakkında yakalama kararı çıktığında bu karar sisteme yüklenir ve resmi makamlar bu yakalama kararını görebilir. Dolayısıyla hakkında yakalama kararı olan kişi notere, konsolosluğa vs gider ise bu yakalama kararı yerine getirilecek ve kişi yakalanacaktır.
(1) Hükümlü, hapis cezası veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderilen çağrı kâğıdının tebliği üzerine on gün içinde gelmez, kaçar ya da kaçacağına dair şüphe uyandırırsa, Cumhuriyet savcısı yakalama emri çıkarır.
Online GBT–sabıka kaydı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgesi çıktısı online olarak alınabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri