Yöntem 1 / 3: Donmuş Karidesin Buzunu Çözmek. Karidesleri yaklaşık 20 dakika boyunca tuzlu suda beklet.
Donmuş karidesin buzunu çözmek için,1 litre soğuk suya 2 yemek kaşığı tuz ekleyin. Buzlu karidesleri bu suda 20 dakika beklettikten sonra suyun altında durulayın. Donmuş karidesleri çözmek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem, karidesleri kevgire alarak soğuk suyun altında tutmaktır.
Tavaya yağ, limon suyu, sarımsak, tuz ve çeşitli baharatlar ekleyin. Ardından tavadaki yağın kızgın bir hale gelmesini bekleyin. Hazır hale gelen tavanın içerisine karidesleri atın ve kızartın. 5-6 dakika içerisinde karidesler pişmiş olacaktır.
Karidesleri kabukları ile vakumladıktan sonra dondurabileceğimiz gibi ayıklayarak da dondurabiliriz. Ayıklama işlemini kafasını kopararak gövde kısmını avucumuzun içerisinde iki tarafından ayıralım ve kuyruğunu kopararak temizleyelim. Bunun yanında haşlama işlemi ile de karidesler dondurulur.
Dondurulmuş karidesleri pişirmek için doğru tekniklere başvurmak gerekir. Dondurulmuş karidesi birçok yöntemle pişirebilirsiniz. Bu doğrultuda karidesleri tavada, fırında veya ızgarada yapabilirsiniz. Karidesi fırında yapmak için öncelikle buzunun çözülmesine izin verin.
İlgili 23 soru bulundu
Dondurulmuş küçük karidesler soğuk suyun içinde yaklaşık 20 dakikadan az bir sürede çözülür. Çözülen küçük karidesler itinalı bir şekilde temizlenmelidir. Temizlenen karidesler istenilen yemeğe kullanılabilir.
Az oranda kalori ve doymuş yap içeren karides sağlıklı besin maddelerinden biridir. Karides pembe, gri, kahverengi ve sarımsı renklerde olabilir. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Eğer karidesin başında ve vücudundasiyah noktacıklar varsa, bunlar karidesin taze olmadığına işaret ediyor demektir. Nasıl ki açıkta bırakılan elma bir süre sonra kararıyorsa karidesler de bekledikçe kararmaya ve vücutlarında siyah noktalar oluşmaya başlıyor.
İlk adım olarak karidesin taze olduğundan emin olun. Karidesleri buzdolabında saklayın. Çiğ karides satın alındıktan sonraki 48 saat içinde, pişmiş karides ise 5-7 gün içinde tüketilmelidir. Dondurulmuş karides genellikle 5 veya 6 aya kadar iyidir.
Araştırma sonunda, pişmiş ve çiğ örneklerin 0. gün çok iyi ve 1. gün iyi kalitede olduğu bulunmuş olup, çiğ ve pişmiş karideslerin sırasıyla 2 ve 3 gün bozulmadan saklanabileceği belirlenmiştir.
Karides pişireceğiniz zaman öncelikli olarak karar vermeniz gereken nokta kabuklu mu kabuksuz mu pişirmek istediğinizdir. Karidesi söğüş olarak salatalarda, karides haşlama şeklinde ve mezelerde kullanmak isterseniz önce haşlamanız ve sonra da soymanız gerekir.
Karides tavanın tam lezzetinde bir tarifi ve balık sofralarına çok yakışan bir ara sıcak diyebiliriz. Tarifi için balık dışında karides tavanın yanında ne yenir? diye araştıranlara makarna, sarımsaklı ekmek ve süzme mercimek çorbası önerebiliriz.
Sote karides için birer kaşık zeytinyağıyla tereyağını birlikte 'yapışmaz' tavada eritip, kafalarıyla püsküllü bacakları ayıklanmış yarım kilo kabuklu iri karidesi tavaya attıktan sonra yüksek ateşte hızla karıştırarak pişiriyorsunuz. Karideslerin rengi pembeye döndüğü anda yemeğiniz pişmiş demektir.
Karidesleri kaynar suda kaynatırken, suya tarçın çubuğu koyun; bu da kokuyu giderir ve korkutucu tadı etkilemez. Tarçın çubukları, güneşte kurudukları zaman çubuklara sarılmış tarçın çubuklarıdır. Çoğu sebze pazarı ve baharat mağazası bunlara sahiptir. Karides pişirirken, sirke eklemek, balık kokusunu çözebilir.
Üzerine eriteceğiniz kaşar peyniri de lezzetine lezzet katar. Haşlama karides: Karidesler bütün halde kaynar suya atın ve kabukları pembe renk alıncaya kadar yaklaşık 2-3 dakika pişirin. Bu süre çimçim diye bilinen küçük boy karideslerde 2-3 dakika, jumbo karides gibi büyük boylarda ise 4-5 dakikadır.
Karides Tüketmek Neye İyi Gelir? Karidesin içeriğinde omega-3 yağ asitleri bulunurken, iyot, çinko, fosfor, D vitamini ve Selenyum da bulunur. Bu içeriği ile kemik ve diş sağlığına iyi geldiği gibi zihinsel fonksiyonların da daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Pişmiş somon, karides ve ton balığını 3- 4 gün, çiğ somon, karides ve ton balığını ise 1- 2 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Hem kremalı hem de kremasız kekleri 2-4 ay, çiğ meyveli tartları 1 gün, pişmiş meyveli tartları ise 3 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.
21-25: Orta boy karidesler, gayet dolgun ve etlidirler. 30-40: Orta küçük karidesler, bizim gibi lokanta mutfaklarında tercih edilirler. Hem yerken dişe gelir boyda olması, hem fiyat performans ölçüsü dengelidir. 40-45: Küçük boy karidesler, fiyat olarak en avantajlıları bu klasmanda.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Karides etinin proteinlerinin dekompozisyonu sonucu tirosin ve de hidrosifenilalanin açığa çıkar. Tirozinaz enziminin etkisiyle bu aminoasitler oksitlenerek melanin pigmentlerine dönüşür. Melanin pig- mentleri siyah renkli olduğu için et siyahlaşır.
Karideslerin kuyrukları, tüketime yönelik birincil besin kaynağıdır ve dünya çapında binlerce karides çiftliği ve vahşi arazide yakalananları vardır.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
İşte 12 lezzetli,olağanüstü diyet dostu besin! Karides: Bir adedi sadece 8 kalori olan karidesler birinci sınıf yağsız protein kaynağıdır.Metabolizmanızı hızlandırmaya ve iştahınızı bastırmaya yardımcıdır.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
Ardından derisini baş kısmından başlayarak spiral şeklinde soyun. Zaten kolayca ayrılacaktır. Son olarak kuyruk kısmını hafif çekin, o da ayrılacak ve karidesiniz temizlenmiş olacaktır. Karidesin sırt kısmında siyah bir ipçik vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri