Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez. Suya geçen şey, et ve kemik iliğindeki yağdır. Dolayısıyla etin kendisi pişmiş ve ezilmiş olarak çocuğa doğrudan verilmelidir.
6 aydan sonra bebeklerin ek besin ihtiyacıyla birlikte yoğurt veya sebze püreleri ile başlanmalıdır. Kemik suyu ve et tüketimi 7-8. ay civarı başlanması sindirim açıcısında da önemlidir. Bu dönem ek besin geçiş dönemlerinde çorbaların içine ilik kemik suyu katılabilir.
Kemik suyu, bebeklerin ek gıda almaya başladığı 6. aydan itibaren verilebilir.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Tüm vitaminleri içinde bulunduran ilikli kemik suyunun bebeklere faydaları ise saymakla bitmiyor. Ek gıda dönemine geçerken 3 günlük denemeler yoluyla farklı tatları deneyimleyen bebeklere yoğurt veya mama gibi gıdalardan sonra vücudu için gerekli olan sebzelerden yararlanmak için çorba tüketimine başlanılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Bebeklere kemik suyu vermenin tabii ki de bir zararı yok. Aksine kemik suyunun yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok faydası bulunuyor. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. Et suyu veya kemik suyunu bebeğinize verirken, etin kendisi yerine sadece suyunu vermemeniz gerektiğini belirtelim.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir. Bu da önemli kollajen kaynağıdır.
Et ve kemik suyu
Et suyu veya kemik suyunun lezzet arttırıcı rolü dışında pek fazla faydası bulunmamaktadır. Ancak kemik tek başına kalsiyum, magnezyum, fosfor kaynağıdır, et ise protein, demir, enerji, B grubu vitamin kaynağıdır. Ancak etteki ve kemikteki bu önemli besin ögeleri haşlanmaları ile suyu geçmez.
Kısık ateşte uzun süre kaynatmak kemik iliğinin iyice işlenip vitaminini suya bırakmasını sağlıyor. Bebeklere ilikli kemik suyu düdüklüde kaç saat kaynatılır: Kemik suyunu en az 4 saat, tercihen de 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakabilirsin.Kolajen kemik suyu nasıl yapılır?
Kemiklerimizi yıkayalım sonra tencereye koyup tencere gibi kaynamaya bırakalım. Kaynamaya çıkınca çıkan köpükleri alıp ,içine isteğe göre patates ,havuç, soğan ve sarımsak ekleyebilirsiniz. Ocağın en küçük gözüne koyup altı kısık bir şekilde 9-12 saat kaynatabilirsiniz.
Kemik suyu her gün içilir mi? Kemik suyu günün her saatinde içilebilir. Eğer yaşa bağlı kemik erimesi veya eklem ağrıları yaşıyorsanız gün aşırı 1 çay bardağı tüketebilirsiniz. Kemik suyu gelişim çağındaki çocuklara da haftada 2 kez içirilebilir.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Tencereye alalım. 2,5 bardak ılık suyumuzu ekleyelim ve 2 bardak kemik suyunu ilave edelim. İyice kaynadıktan sonra blendırlayıp içinde tortu kalmayacak şekilde hazırlayalım. Daha sonra ocağa aldığımız tencerenin altını açalım.
Kendiniz yapmanız en sağlıklı ve ekonomik yolu, İlikli dana ve kuzu kemiğini kısık ateşte enaz 8 saatte pişirmelisiniz!
Bebeğinizin beslenmesinde kırmızı et ve beyaz et, 7. aydan itibaren tüketilirken cıva oranı yüksek olmayan deniz ürünleri, 8. aydan itibaren tüketilebilir.
Beyaz kemik suyu için ise kemikleri tencereye alıp üzerine soğuk su ilave edip haşlayabilirsiniz. Kemikleri kaynar suya atmak önerilmez, çünkü soğuk su ısınırken yavaş yavaş kemik de pişmeye başlar ve içindeki lezzetleri suya bırakır.
Kemik suyunu süzüp, oda sıcaklığına gelene kadar soğuttuktan sonra kağıt bardaklara veya buz kalıplarına dökün. Bardakların üzerini kapattıktan sonra kemik suyunu buzluğa yerleştirebilirsiniz. Kemik suyunun buzlukta -18 derecenin altında saklanması gerekir.
Kasabınızdan ücretsiz alabileceğiniz ilikli kemik ile basitçe kemik sularını hazırlayabilirsiniz. İçerisine katacağınız malzemeler isteğe bağlıdır fakat sirkeyi mutlaka kemik suyuna ilave edin çünkü sirke kemikteki minerallerin suya geçmesini sağlar.
Et suyu sadece etlerin kaynaması sonucu oluşan sudır. Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akması sonucu oluşan sudur. Kemik suyu et suyuna göre daha faydalıdır.
Pişirme işlemiyle jöle kıvamına gelen kemik suyunu kağıt bardaklara koyarak buzdolabında muhafaza etmek mümkün. Buzlukta 3-6 ay, buzdolabında ise 7 gün bozulmadan kalabilen kemik suyunu günde 1 su bardağı tüketmek çok önemli.
Diyetisyen Gençyürek, kemik suyunun hazır olanının değil, evde yapılanının yararlı olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:“Her şeyin evde yapılanı makbuldür. Bu nedenle kemik suyu tüketecek kişilerin mümkünse evde yapmasını, hazır almamasını tavsiye ederim.
Kemik suyu bol miktarda kolesterol içeren bir besindir. Bu yüzden kolesterolü yüksek kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketildiğinde, içerisindeki yağ oranı sebebiyle kalp ve damar tıkanıklarına sebep olabilir. Kalp ve damar hastalıkları riski taşıyorsanız kontrollü tüketmeniz gerekir.
-Toplam 1 aylık kürünüzde her gün içtiğiniz ilikli kemik suyunun 17. günde bedeninizde değişimi ve faydasını göreceksiniz. -Yemeklerinize su katmak yerine kemik suyu ilave etmeniz çok daha sağlık ve lezzet katacaktır. - Çocuklarınız için haftada bir gün yarım çay bardağı içirebilirsiniz.
Kağıt bardakta dondurmuş olduğunuz kemik sularını tekrar kullanmak için oda sıcaklığında bekletmek yeterli olmaktadır. Bu işlem esnasında kemik suyu herhangi bir besin kaybına maruz kalmamaktadır. Dondurucuya attığınız kemik sularının jel kıvamına gelmesi normal bir durum olarak karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri