Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir. Klinik belirtiler pişmiş, konserve ya da reçelinden ziyade çiğ meyvelerin yenmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Besin alerjisinin tedavi olmasa da bebeğin yaşı ilerledikçe geçtiği durumlar da vardır. Bebeklerde alerjiye sebep olan besinler inek sütü, yumurta, buğday, soya, kuru yemiş ve balık ürünleridir.
Belirtileri arasında dudaklarda, ağızda ve boğazda yanma ve kaşıntı; gözlerde sulanma ve kaşıntı; hapşırık ve burun akıntısı görülebilir. Ağır durumlarda “ürtiker (kurdeşen)” gelişebilir. Çok daha nadiren kusma, ishal, astım belirtileri ve hatta şok ortaya çıkabilir.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
İlgili 45 soru bulundu
Hangi meyveler daha ciddi alerjik reaksiyonlar geliştirir? Elma, şeftali, kayısı, kiraz, erik, armut, kırmızı ahududu, çilek, dut, üzüm, portakal, armut, kivi ve muz ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bu meyveler bazen fırınlanarak alerjenitesi azaltılabilirken bazen azaltılamayabilir.
Alerji belirtileri genellikle alerjik gıdayı yedikten birkaç dakika sonra ortaya çıkar, bazen bu süre 2 saati bulabilir. Bazen ilk belirtiler düzeldikten sonraki 1-4 saat içerisinde (bazen daha uzun) tekrar alerjik belirtiler görülebilir. Buna bifazik reaksiyon denir.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Genellikle ilk 2 saat içerisinde ortaya çıkan belirtiler daha ciddidir. Bebeklerdeki ve çocuklardaki besin alerjisinin vücutta birçok belirtisi olabilir. Besin alerjisi 1-2 yıl içinde de iyileşebilir ömür boyunca da sürebilir.
Ciltte kızarıklık, kaşıntı ve ödem plakları (ürtiker), dudaklarda ve göz çevresinde şişlik, karın ağrısı, kusma, nefes darlığı, öksürük, boğazda tıkanıklık hissi, dilde şişme, göğüs ağrısı, çarpıntı ve tansiyon düşüklüğü besin alerjisine bağlı bulgulardır.
Muza karşı alerjik reaksiyonlar çok çeşitlidir. Ağızda ve boğazda kaşıntı, kaşıntılı döküntü (kurdeşen, ürtiker), deri veya mukozal şişlikler (anjiyoödem) ve nadir durumlarda boğazda daralma, hırıltı ve hatta çökmeyi içerebilir. Çoğu durumda, belirtiler meyveyi yedikten sonra saniyeler veya dakikalar içinde başlar.
Alerji belirtileri, sadece anne sütü alan bebeklerde annenin aldığı ya da ek gıda döneminde bebeğe yedirilen gıdalara bağlı olarak değişebilir. Besin alerjisi belirtileri alerjik besinin alımından sonraki 2 saat içinde olabildiği gibi, 2-3 gün, hatta bir hafta sonra bile görülebilmektedir.
Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Çocuğun alerjisi olup olmadığını nasıl anlarız? Burunda kaşıntı olması, burun tıkanması, genizde akıntı, tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı, nezle, burun akıntısı, sürekli hapşırık gibi durumlar gözlemlediğiniz zaman çocuğunuz alerji olmuş olabilir.
Bebeklerde besin alerjisinin en büyük belirtileri şunlardır; kurdeşen veya döküntü, kaşıntı, hırıltı veya nefes darlığı. Besin alerjileri ayrıca mide bulantısı, kusma ve karın ağrısına da neden olabilir. Besin alerjisinin belirtileri çok hafif yaşanabilirken çok ciddi sonuçları da olabilir.
Besin alerjisinin geliştiği şüphelenilen çocukların vakit kaybetmeden bir uzman tarafından muayene edilmesi gerekir. Besin alerjisi tedavi edilmediği takdirde, nefes darlığından bulantıya, kusmadan deride kaşıntıya kadar birçok soruna neden olabilir ve ileri vakalarda hayati risklere dahi yol açabilir.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Bu dönemde annenin alerjiye sebep olabilen besinler tüketmekten kaçınması ve bebeğini emzirmeye devam etmesi tavsiye edilir. Anne sütüyle beslemenin bebek için yeterli olmadığı durumlarda alerji tehlikesi taşıyan bebeklerin kısmi hidrolize hipoalerjenik bir formüle sahip süt ile beslenmesi koruyucu etki sağlar.
Bu hastalıklar, çayır otları, yabani otlar, tahıl bitkileri ve ağaçların polenizasyon zamanı (mart - ağustos aylarında) ortaya çıkar ve bazen de küf mantarlarının etkisine bağlı olarak, sonbahar aylarında alerjik rinit ve alerjik astım atakları olarak karşımıza çıkabilirler.
Alerji Anında Ne Yapmalı? Hasta, böyle bir durumda hemen hastaneye götürülmelidir ya da derhal ambulansa çağrılarak yatar durumda ayakları yükseltilerek ambulans beklenmelidir. Hekim kontrolünde ilaç uygulanarak acilen adrenalin uygulanmalıdır. Yanı sıra duruma göre hastaya sıvı ve oksijen de verilebilmektedir.
Bebeğinizin süt ve süt ürünlerine alerjisi varsa ek gıdaya 6. aydan itibaren sebze ve meyvelerle başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçişinizde, süt alerjisi olmayan bebekler gibi, patates, havuç, kabak, yerelması ve pırasa ilk verebileceğiniz sebzelerin başında yer alabilir.
Atopik dermatit dediğimiz alerjik ve kuru cilt yapısı olan veya banyodan hoşlanmayan bebeklere haftada 2-3 kere banyo yaptırılabilir. Bunun dışında kalan bebeklere yaz-kış günlük banyo önermekteyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri