Ekonomik nedenlerle inek sütü kullanımının zorunlu olduğu durumlarda inek sütü ilk ay yarı yarıya, 1-4 aylar arası 2 kısım süt 1 kısım su olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. Dört aydan sonra inek sütü 1 kısım su 3 kısım süt olacak şekilde sulandırılarak verilmelidir. 6 aydan sonra sulandırılmadan verilebilir.
Mamaların nasıl hazırlanacağına ilişkin bilgiler kutuların üzerinde de yazılıdır. 2 süt:1 su oranında sulandırılarak hazırlanır. Ayrıca sulandırılmış inek sütünün her 100 ml'sine 1 tatlı kaşığı şeker ile yarım tatlı kaşığı sıvı yağ eklenir. Altıncı ayından sonra inek sütü sulandırılmaz.
İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
Aynı zamanda inek sütü özellikle demir ve çinko gibi bebeklerin büyüme ve gelişmesinde oldukça önemli olan mineraller yönünden zayıftır. Bebeğe 1 yaşından önce inek sütü vermek, demir eksikliğine sebep olabilmektedir.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Su ve süt ayrı olarak en az 10 dakika kaynatılmalı, şeker ve yağ daha sonra eklenmelidir İnek sütünde demir ve vitaminler yetersiz olduğundan doktorunuzun önerisine göre 15-20 günlükten itibaren vitamin ve 4 aylıktan itibaren demir verilmelidir. İdeal olan 1 yaşına kadar inek sütü vermemektir.
Ayrıca sayamadığımız kabızlık, laktoz intoleransı, Astım tarzı hastalıkları tetikleme gibi başka dezavantajları nedeniyle biz 3 yaşına çocuklara inek sütünün kesinlikle içirilmemesini, 3-7 yaş arası çocuklara da günlük 250 ml'yi geçmeyecek şekilde inek sütü verilmesini, çocuğun Ca ihtiyacı için süt yerine yoğurt, ...
Yoğurt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler sırasında çocuğunuzu da sürece dahil ederek size yardım etmesini sağlamalısınız. Gıdaları süt ile zenginleştirebilirsiniz. Patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.
Bebeklerde Kabızlık Yapan Yiyecekler
Kabızlığa sebep olan besinlere örnek olarak aşağıdakiler sayılabilir: İnek sütü Muz.
Bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri arasında sütün içiminden sonra kanlı ishal ve kusma görülebilir. Bazen deride egzama olarak da ortaya çıkar. Bazen de solunum sistemini tutan belirtiler yani sürekli burun akıntısı veya tıkanıklığı, öter gibi solunum sıkışıklığıyla da kendini gösterir.
Süte Su Katılması:
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Bebeklere yoğurt, eğer enne sütü yetmiyor veya yoksa diyete 5. ayda girebilir. Mutlaka ev yoğurdu yapılmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için açık süt veya açık süt bulunamıyorsa tam yağlı günlük pastörize süt kullanın.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Biberona konmuş ve bir miktarı içilmiş sütün artık saklanmaması gerekir ve en geç 2 saate bitirilemiyorsa atılmalıdır. Temiz sağılan süt 2 gün içinde buzdolabında, yani 2-8 derecede bozulmadan saklanabilir. Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir.
SÜT VE KİLO ALIMI
Süt, iyi bir kalori, protein ve besin kaynağı olduğundan, kilo almayı sağlayabilir.
İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
Bu nedenle İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi sütü ve koyun sütü içirilmesi veya bu sütlerden yapılmış yoğurt ve peynir gibi ürünlerin yedirilmesi önerilmez. İnek sütü proteini alerjisi olan çocuklara alternatif süt olarak tek tırnaklı yani eşek ve deve gibi hayvanların sütleri içirilebilir.
İnek sütü alerjisi olan bebeklerin yaşadığı önemli sorunlardan biri bağırsak sorunlarıdır. Bu bebekler sütün içerisinde bulunan özel bir proteini hazmedemez. Bu durum da bebeklerde ishal ve kabız gibi sindirim sistemi problemlerini beraberinde getirir.
Bebeğiniz alıştıkça sütün miktarını yavaş yavaş artırabilirsiniz. Bebeğe sütü sevdirmek için tadında biraz değişiklik yapabilirsiniz. Bebeğinizin sevdiği meyveleri sütle karıştırmak iyi bir fikir olabilir. Milkshake, meyveli dondurma ya da smoothie hazırlayarak da bebeğinize sütü sevdirebilirsiniz.
Tencerenin ağzına tereyağı sürmek:
Taşmayı önlemek amacıyla sütü tencereye koyduktan sonra tencerenin ağzını tereyağı ile yağlayın. Bunu yaptığınzda kaynayan partiküller tencerenin ağzına ulaştıklarında kendilerinden daha yoğun bir tabakayla karşılaşır ve taşmadan dururlar.
Tencerenin ağız kısmına yatay bir şekilde yerleştirilen tahta kaşık, büyük fokurtuları ve taşmayı önler. Ancak bu işlem, taşmayı yalnızca bir süreliğine engeller. Tencereye sütü ekledikten sonra ortasına ısıya dayanıklı porselen veya cam bir bardak koymak koymak, taşmayı bir süreliğine önler.
Uzmanlar çok net bir şekilde uyarıyor: Çiğ süt tüketimi insan sağlığına tehdit oluşturacak sorunlara neden açtığı için kesinlikle tüketilmemeli. Kaynatma, sterilizasyon, UHT sterilizasyonu gibi ısıl işlemlerden geçmeyen çiğ süt tüketimi, birden fazla mikroorganizmaların vücuda girmesine neden olur.
Bazı çocuklar ne yaparsanız yapın sütün tadına pek alışamazlar. Bu tür durumlar için çocuğunuzun en sevdiği meyveyi püre haline getirip süte karıştırın. Bir bardak sütün içine bir top dondurma güzel bir çözüm olabilir. Dondurmalı karışımı çocuğunuz mutlaka görsün, hatta bırakın kendi hazırlasın.
Bazı bebekler inek sütüne daha düşkün olabilir ya da katı ek gıda almaktansa süt içmeyi ve bu şekilde doygunluk sağlamayı tercih edebilirler. Ancak inek sütünün fazla alımı tek yönlü bir beslenme tarzına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri