Bebek keçi sütü tüketmeye 8. ayını doldurduğu andan itibaren başlayabilir.
0-6 ay ve 6. aydan itibaren bebekler için formül keçi sütü maması üretilmektedir. Bebeğinizin gelişimine göre doktorunuzdan onay aldıysanız başlayabilirsiniz.
Yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu ortaya koymuştur. A, B ve D vitamini yönünden son derece faydalı olan keçi sütünün laktoz değeri ise inek sütüne göre azdır. Ancak bu özelliğine rağmen bebeklerinize bir yaşından önce keçi sütü vermemelisiniz.
İçeriği bakımından her ne kadar anne sütüne en yakın süt olduğu söylense de çocuğuna 1 yaşından önce saf keçi sütü vermemelisin.
Doktorunuzdan izin aldıktan sonra besin değerleri bakımından oldukça zengin olduğundan ve bebeklerde hazımsızlığa neden olabileceğinden keçi sütünü bebeğinize 1'e 1 oranında sulandırarak verebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
1 yaşından sonra çocuğun devam sütü denilen hazır mamayı tüketmesi için hiçbir neden yok! 1 yaşına kadar anne sütü mümkün değilse formül mama, sonrasında ise keçi sütü tercih edilmeli.
Kalsiyum, protein, potasyum oranı yüksek olan keçi sütü, minik gurmenizin kemik gelişimi açısından faydalıdır. Bebekler için keçi sütü yüksek oranda A ve D vitamini ve bolca B vitamini barındırıyor. Fakat en büyük özelliği inek sütüne göre sindiriminin çok daha kolay olması.
Manda sütü, inek ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yüksek besin değerine sahiptir. Doğum öncesinde ve sonrasında annenin daha sağlıklı olması, süt kalitesinin yükselmesi için manda sütü içmesi önerilir. Şayet annede alerjik bir durum yoksa manda sütü, anne sütünün besin değerini yükselterek üretime destek olacaktır.
Keçi sütü alerji genellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilir, ancak daha az oranda görülür. Hem erkekleri hem de kadınları etkileyen bir alerjidir. Başka bir gıda alerjisi olan kişilerde, keçi sütüne karşı alerji gelişmesi daha olasıdır.
Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler ve bazı baharatlar sayılabilir. Ancak süt ürünlerinde inek sütünün bağırsak emilimi sırasında vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Bu yüzden keçi ve manda süt ürünleri tercih edilmelidir.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
Keçi sütü içeriğinde yüksek oranda A, D ve B vitamini bulundurur. 2 . Keçi sütünün laktoz oranı inek sütüne göre daha düşüktür. Keçi sütü inek çok daha az alerjendir!
Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur. Bazı bebekler inek sütüne daha düşkün olabilir ya da katı ek gıda almaktansa süt içmeyi ve bu şekilde doygunluk sağlamayı tercih edebilirler.
Küçük bir tencerede tereyağını eritin ve içine irmikle unu ekleyip 2 dakika kadar kavurun. Üstüne sütü ilave edin ve kaynayana dek karıştırın. Kaynayınca altını kapatın, ılıklaşmasını bekleyin ve içerisine elmayı rendeleyip, keçi boynuzu pekmezini ilave edip güzelce karıştırın. Ilık ılık servis edin.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor. - Sanayiciler inek sütünü 0,9 TL'den, keçi sütünü ise 2-2,10 TL'den satın alıyorlar.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Keçi sütü, inek sütünden daha fazla vitamin A içerir. Keçi sütü, inek sütünden daha fazla selenyum içerir. Keçi sütü, inek sütünden 3 kat daha fazla niasin içerir. Keçi sütünün sindirimi inek sütünden çok daha kolaydır.
Bu sebeple bebeklerin hayata sağlıklı bir adım atabilmeleri için iki yaşına kadar anne sütü tüketmeleri tavsiye edilir. Anne sütü yokluğu ya da eksikliğinde ise doktorunuzun tavsiyesi ile prebiyotik bileşenler ve DHA bulunan devam sütü içirerek bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.
Bebeğin gelişim döneminde alması gereken folik asit ve demir değerini karşılamayan keçi sütünün sürekli kullanımı, gelişim açısından faydalı olmaz ve en önemlisi anemiye neden olabilir. Anne sütüne göre, A-C-D vitamini ve B12 eksikliği de keçi sütünün anne sütüne alternatif olamayacağının diğer kanıtıdır.
İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
Almanya'da bulunan kil biberonlar, 5.000 yıldan daha uzun bir süre önce anne sütünü ve zayıf çocukları desteklemek için kullanılmış olabilir.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
En iyi devam sütünü arıyorsak listenin başını çeken ürünlerden biri Golden Goat markası olmalı diye düşünüyoruz. Adı çok bilinmemesine rağmen oldukça beğenilen bu ürün, adından da anlaşılacağı üzere keçi sütünden hazırlanıyor. Vitamin ve minerallerle desteklenen bu ürün inek sütüne göre daha az alerji riski taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri