Bebek yoğurdu yapımında mutlaka pastörize süt kullanılması gerekmektedir. Alerji riski taşıması sebebiyle ilk olarak 1 veya 2 çorba kaşığı verilmelidir. 5 günden fazla tüketilebiliyor se yoğurt vermeye devam edilebilir. Bebek yoğurdu yapımı oldukça kolaydır.
Bebeğiniz için yoğurt mayalarken mutlaka günlük pastörize süt kullanın. Alerji riskine karşı başlangıçta 1–2 çorba kaşığı kullanıp deneyin, eğer sorun yaşamazsanız5 günden sonra ne kadar tüketebiliyorsa o kadar vermeye başlayabilirsiniz. Ara öğün olarak anne sütü aldığı saatlerin haricinde tüketmesini sağlayın.
Pastörize yoğurtla yoğurt mayalanır mı? Eğer ki yoğurt mayalamakta kullanacak olduğunuz süt hazır yani pastörize edilmiş bir süt ise yoğurt mayası tutmaz. Ya da kullanacak olduğunuz mayalama yoğurdu hazır yoğurt ise yoğurt yine tutmaz.
Ulaşmak mümkün olsa evinizde süt kalmadığında hazır yoğurt tüketmek mecburiyetinde değilsiniz. Vereceğimiz tarifleneredeyse aynı tadı alacağınız bir yoğurt hazırlama imkanınız olacak. Paket sütü tencere ilave edin ve elinizi yakmayacak sıcaklığa ulaştığında ocağı kapatın ve mayalayacağınız kaba aktarın.
İlgili 29 soru bulundu
Başka bir bardakta yoğurdu iki yemek kaşığı süt ile inceltin. İncelttiğiniz yoğurt mayasını kasenin kenarından yavaşça bırakıp bir kere tatlı kaşığı ile karıştırın. Üzerine havlu kağıt koyup ağzını kapatın. Üzerini sofra bezi yada mutfak havlunuzla güzelce sarın, 6-7 saat mayalanmaya bırakın.
Bağırsaklardaki faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlayan yoğurt, bebeklere verileceği zaman inek sütü ya da keçi sütü alerjisinin olmaması önemlidir. 6-7. ay aralığında başlanması tavsiye edilen yoğurdun yapılışı da bir hayli önemlidir.
Pastörize sütü kaynatmak zorunda kalmadan doğrudan kullanabilirsiniz. Çiğ süt olmadığı için uzun uzun kaynatma işlemini istemeyen bir süt türü olarak buzdolabında yerini alır.
Sütten iki üç tahta kaşığı alıp yoğurdun olduğu kaseye koyup iyice karıştırıyoruz. Kasedeki yoğurt pürüzsüz bir kıvama gelince, sütün üzerindeki kaymağı hafifçe kenara çekip ortasına kasedeki yoğurdu yavaşça döküyoruz. Tahta kaşıkla iki tur karıştırıp, kabın kapağını kapatıp öylece fırına koyuyoruz.
İçerisindeki tüm besin değerleri korunan %100 doğal süt, hiçbir katkı maddesi eklenmeden özel dolum ve kapak kapatma tekniğiyle cam ambalajlara dolduruluyor. Böylece İçim günlük süt her zaman taptaze kalıyor.
Günlük pastörize sütle hazırlanan ev yapımı yoğurt, hazır yoğurtlara ve diğer sütlerle yapılan yoğurtlara nazaran daha yumuşak ve sulu olur. Yoğurda bıçak batırıp çıkardığınızda, oluşan boşluk çabucak değil yavaş yavaş doluyorsa yoğurdunuz kaliteli demektir.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Pastörize süt nedir? Taze, yeni sağılmış çiğ sütlerin içindeki zararlı organizmaların yok edilmesi amacıyla ısıya tabi tutulmuş süt türüdür. Burada kastedilen sütün yapısına zarar vermeden içilebilir hale getirmek. Önce ısıtılan süt hemen ardından çok hızlı bir şekilde soğutuluyor.
Günlük süt, çiğ sütün 72 santigrat derecede ve 15 saniyede ısıtılıp soğutulması işlemi ile üretilmektedir. Pastörizasyon adı verilen bu ısıl yöntem ile üretilen günlük sütün besin değeri ve koruyucu niteliğini yitirmemesi sağlanarak kullanım süresi de uzamaktadır.
Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinlerin çoğunu anne sütü veya formüllerden alır. İnek sütü, bebeğinizin ihtiyaç duyduğu bazı besinlerin yanı sıra aşırı miktarda protein, sodyum ve potasyum içerebilir. Bu nedenle, bebeğinizin beslenmesinde inek sütünün yerini anne sütü veya formül almalıdır.
UHT süte gerekli olan bakteriler eklendiğinde ve süt gerekli sıcaklıkta bekletildiğinde bu sütten yoğurt yapılabilir. Sadece yoğurt değil kefir gibi fermente ürünler de UHT süt kullanılarak yapılabilir.
Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 - 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.
Evde yoğurt mayalarken eğer önce ev yoğurdundan kalmış ise maya olarak kullanabilirsiniz yoksa hazır yoğurtla mayalayabilirsiniz.
Doğru şekilde pastörize edilen sütler, sağlık için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Bu nedenle güvendiğiniz markaların pastörize sütlerini almayı tercih edin. Ayrıca sütte bulunan protein, kalsiyum ve doğal yağ, pastörizasyon uygulaması sırasında herhangi bir kayıp yaşamaz.
Çiğ süt ile pastörize ve UHT süt arasındaki besin değerleri karşılaştırıldığında, süt pastörize edildiğinde besin değelerinde gözle görülür bir kaybın olmadığı, yalnızca zararlı bakterileri öldürerek insan sağlığına olumsuz riski en aza indirdiğini gösteriyor.
Sokak sütlerini yani açık sütleri alıp kaynattığımız zaman maalesef zararlı mikroorganizmaların yanında yararlılar da kayba uğruyor. Bu nedenle en sağlıklı ve besin değeri açısından da güvenilir ve faydalı olan sütlere kontrollü olan pastörize ve UHT yöntemleridir.
Bebeklere yoğurt, eğer enne sütü yetmiyor veya yoksa diyete 5. ayda girebilir. Mutlaka ev yoğurdu yapılmalıdır. Ev yoğurdu yapmak için açık süt veya açık süt bulunamıyorsa tam yağlı günlük pastörize süt kullanın. (Açık süt güvenilirse kullanılabilir ama 30 dakika kaynatmayı öneriyoruz).
Elde edilen yoğurt, buzdolabında 2 C de 1 hafta saklanabilse de, bebekler için2 günde bir yenisinin mayalanmasını uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri