Tereyağlı pekmezli karışım boğaz ağrısına iyi gelip, şiddetli öksürüğü keser. Balgam söktürür ve ciğerleri rahatlatır. Eğer ileri düzey bir enfeksiyon yok ise kullanıma başladıktan 1-2 gün içerisinde öksürüğe iyi gelecektir.
Pekmez: Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir sorusuna ilk cevap olarak pekmez verilebilir. Pekmez çocuğun öksürüğünü anında kesen ve göğsünü rahatlatan bir doğal gıdadır. Pekmez aynı zamanda daralmış bronşları açar ve çocuğun öksürmesini engeller.
İlgili 41 soru bulundu
1 yaşından küçük bebekler için ıhlamur, ayva yaprağı karışımı kullanılabilir. Öncelikle ayva yaprağı ve bir tutam ıhlamur birlikte kaynatılır. Ilık halde bebeklere verilir. Bu da kısa zamanda öksürüğü geçirir. 3 yaşından büyük olan bebekler için 5 adet hatmi çiçeği yarım bardak suda kaynatılır.
Burnu bol bol temizlemek, soğuk buhar uygulaması ve ılık sıvı tüketimiyle bebek rahatlar. Bebeklerde ateşli ve hırıltılı öksürük larenjit, krup, bronşit veya pnömoni habercisi olabilir.
Bilimsel olarak ispatlanmamış olsa da, gece uykusundan önce ayağın tabanına Vicks sürerek çorap giydirip yatmanın bazı öksürüklere iyi geldiği bilinmektedir.
Bol bol su içmesini sağlayın. Eğer bebeğiniz hala anne sütü ile besleniyorsa sık sık emzirin. Süt ve su gibi sıvı maddeler boğazı yumuşatarak bebeklerde kuru öksürük nöbetlerini azaltır. Burun spreyi kullanarak bebeğinizin burun kanallarını nemlendirmek, öksürüğün şiddetini azaltabilir.
Bebek ailelerinin öksürüğün ciğere inmesi nasıl anlaşılır sorusuna karşılık ; göğüsten ıslık sesi veya balgam fokurtusu çıkması olarak verilebilir.
Soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve şiddetli öksürük gibi rahatsızlıklar karşısında etkili pek çok gıda vardır. Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir.
Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırmak da tahrişi önler. Öksüren çocuğunuzun odasını sürekli nemli tutun.
Pekmez ve tereyağı küçük bir cezveye eklenerek tereyağı eriyinceye kadar kısık ateşte bekletilir. Tereyağı eridikten sonra kaynamadan hemen ocaktan alınır ve biraz ılıdıktan sonra limon suyu da ilave edilir.
Çocuğunuzun öksürüğü hemen kesilecektir. * Biraz zeytinyağını ısıtın, ve içine karabiber atarak pişirin, iyice yansın. Sonra ılınınca öksüren Çocuk veya yetişkin kişinin, sırtına ve göğsüne sürüp ovun. Üzerine, hafif emince sıcak bez örtün ve giyinmesini sağlayın.
Kısık ateşte karıştırarak tereyağı pekmez içinde eritin. Yağ pekmez içinde eridikten hemen sonra ( pekmezi fokur fokur kaynatmamalısınız) cezveyi tezgaha alın pekmezi 1 çay bardağına döküp pekmezin sıcağının biraz çıkmasını bekleyin.. pekmezin üstüne 1 tatlı kaşığı limon suyunu ekleyin ve hepsini karıştırın…
Andız pekmezin tadı biraz acımsı olsa da bir şifa kaynağıdır.Çocuklara sabah ve akşam bir tatlı kaşı erişkinlere ise sabah ve akşam bir çorba kaşığı tüketilmesi uygundur. Andız pekmezi eşsiz bir öksürük şurubudur. Geçmeyen inatçı öksürükleri anında yok eder.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Eğer ki bebek öksürmeye başladığında sırt üstü yatırılırsa bebek balgamı çıkartmakta zorlanabilir veya çıkarttığı balgamı tekrar yutabilir. Bebeğiniz 5-6 aydan küçük ise sadece anne sütü verilmelidir. Ancak anne balgam söktürücü çaylar hazırlayıp kendi tüketir ise süte geçeceğinden dolayı bu bebeğe de fayda verecektir.
Özellikle 6 yaş altında çocuklarda öksürük kesici şuruplar kullanmayın. Ateş düşürücüler ile birlikte karışık olan öksürük şuruplarını da kullanmayın. Öksürüğün en sık nedeni virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonu olduğu için genellikle 2-3 hafta içinde öksürük kendiliğinden geçer.
Ilık sıvı gıda, soğuk buhar, salgı azaltıcı antihistaminikler, balgam sökücüler, bronş rahatlatıcılar veya ihtiyaç durumunda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Bebeklerin özellikle gece öksürüklerinde yapılması gereken burun temizliğinin yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri