Doktorunuz aksini söylemediği sürece bebeğinize peyniri 8. aydan itibaren yedirmeye başlayabilirsiniz. Peynir ürünleri süte göre daha konsantredir ancak sütün hazmını zorlaştıran özellikleri, peynire dönüşümü esnasında yok olduğundan bebekler peynir ürünlerini daha rahat ve daha erken yiyebilir.
Güçlü bir kalsiyum kaynağı olan peyniri, 6. aydan sonra bebeğinize yavaş yavaş vermeye başlayabilirsiniz.
Katı gıdaya geçiş döneminden itibaren bebeklere labne peyniri verilir. Labne peyniri kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple vücut direncini yükselten besinler arasında yerini alır. Protein kaynaklarından biri olan labne peyniri, kemik sağlığını korumaktadır.
6. ay itibariyle başlayan ek gıda döneminde yoğurt, sebze püreleri, yumurta sarısı ve mevsiminde, bebeğe uygun meyveleri 3 gün kuralına göre denedikten sonra herhangi bir sorun yaşanmadıysa peynir, et, balık ve kuru baklagile geçilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Peynir, kalsiyum, protein ve vitamin açısından zengindir; bebeğiniz için sağlıklı bir besindir. Bebeğinize 6 aydan itibaren pastörize tam yağlı peynir yedirebilirsiniz. Bu, hafif kaşar peyniri, süzme peynir ve krem peynir gibi sert peynirleri içerir.
Yumurta sarısı ile birlikte kahvaltı öğünü olarak tuzsuz beyaz peynir, tuzsuz zeytin ve isteğe göre 1 çay kaşığı üzüm veya keçiboynuzu pekmezi de kahvaltı öğününe eklenebilir. Peynir olarak özellikle kendinizin de yapabileceği lor veya labne peynirini tercih edebilirsiniz.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Yağ ve kolesterol kısıtlamasına gerek yoktur, hem balık yağı hem tereyağı hem de zeytinyağı ilk 2 yaşta beyin gelişimini destekler. Çölyak hastalığını engellemek için glutenin/tahıllı ürünlerin çok erken (<4 ay) ya da çok geç (>7 ay) verilmesinden kaçınılmalıdır.
Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır. İlk haftadan sonra içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir. Damak tadı gelişmiş bebekler bu düz püreyi sevmezlerse, zeytinyağı yerine ½ tatlı kaşığı tereyağı ve/veya peynir seven bebeklere 1 tatlı kaşığı tuzsuz labne peyniri de eklenebilir.
BEBEĞİNİZİN KİLOSU YUMURTA TÜKETİMİ İÇİN ENGEL DEĞİL
Ailesinde kalp hastalığı olsun olmasın, her bebeğin eğer yumurta alerjisi yoksa her gün tüketebileceği en kaliteli protein kaynağı yumurtadır.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
EK gıdaya geçişin ilk aylarında yaklaşık 6-8 ay civarında 1 tane haşlanmış yumurtanın sarısını, 8. aydan itibaren ise bir bütün yumurtayı bebeğinize yedirmeye başlayabilirsiniz.Tıpkı tavuk yumurtasında olduğu gibi bıldırcın yumurtasını da ek gıda dönemi tariflerine ekleyebilirsiniz. 100 gramında 13 gram protein olan ...
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Yulaf, yoğurt, peynir, ceviz, minik bir meyveyi püre şeklinde karıştırıp, yanına zeytin ve minik ekmekler üzerine tereyağı ve reçel sürüp koyabilirsiniz. Dil peyniri, zeytin, yumurta sarısı, minik tam buğday ekmeği üzerine reçel, pekmez ve tereyağı sürebilirsiniz. Avakado, yoğurt, peynir, ceviz püresi.
Posasının üzerine bir ağırlık koyarak sıkılaşmasını bekliyoruz. Ardından bezden çıkartıp Kapaklı bir saklama kabında 3-4 gün içinde tüketmemiz gerekiyor.
Günde 20-30 gram çikolata tüketmek, bebekte gaz problemine neden olmayacağı gibi anne sütünün tadını da bozmaz. Bebeklerin sindirim sistemi ilk 6 ay boyunca birçok besini sindirecek kadar gelişim gösteremez. Çikolatanın içerdiği kafein, bebeğin sindirim sistemini zorlayabilir.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
6. aydan itibaren bebeğinize mama şeklinde bebek bisküvisi verebilirsiniz.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar.
Bebeğiniz bu ay da 450 ila 560 gram kilo alabilir. Peki 7 aylık bebeğin kilosu ne kadar olmalı? Yedi aylık kız bebekler ortalama 7.6 kg, erkek bebekler ise 8.3 kg olabilir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri