Diş çıkarma döneminde bebekler, hassaslaşan diş etlerinden dolayı yemek istemeyebilir. Bu yüzden bebeğinizi anne sütü dışında soğuk meyve püreleriyle besleyerek diş çıkarma ağrısını hafifletebilir ve besleyici gıdalar almasını sağlayabilirsiniz.
EK BESİNLERE GEÇİŞ Şeması: İlk 6 ay: sadece anne sütü!!! Anne sütü yetmiyorsa ek olarak formül mamalar. -yoğurt: 5 aylıktan sonra az miktarda başlanabilir, genelde ikindi öğünü olarak verilir: (15.30-16.00), ekşi ve süzme yoğurt verilmemelidir.
Ek gıdaya geçişte verilmemesi gereken besinler
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir.
Temiz ve soğuk bir bezle bebeğinizin diş etlerine masaj yapmak o bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte parmağa takılan bebek diş fırçalarından da yardım alabilirsiniz. Diş çıkaran bebekler için jel kullanımı ise diğer maddelerde de geçerli olduğu gibi kesinlikle doktora danışarak yapılmalı.
İlgili 43 soru bulundu
Bebeklerde diş çıkarmanın kaç gün süreceğine dair kesin bir veri yoktur. Ancak araştırmalara göre bir dişin çıkış süreci 8 günden fazla sürebilir. Diş patlamadan 4-8 gün önce belirtiler kendini gösterebilir. Özetle diş eti kabardıysa, dişin ortalama 4 gün sonra çıkması mümkündür.
Bebeklerde diş çıkarma huzursuzluğu genellikle birkaç gün ila birkaç hafta arasında sürer. Dişin diş etinden çıkması ve görünür hale gelmesi süreci genellikle en ağrılı olanıdır. Bu süre zarfında, bebekler genellikle huzursuz olur, daha fazla ağlar ve uyku düzenleri bozulabilir.
Uyurken çarşafının ıslanmaması için bebeğinizin başının altına temiz bir örtü serin. Eğer bebeğiniz uyumada zorluk çekiyorsa, uykudan uyanıp ağlıyorsa ve bir başka sağlık problemi yoksa doktorunuza danışarak yaş ve kilosuna uygun dozda parasetamol (Calpol) verebilirsiniz. Bebek aspirinini ise kesinlikle kullanmayın.
Bebeklere pekmez altıncı aylarını doldurduktan sonra verilebiliyor. Altıncı aydan önce, bebeklere anne sütü haricinde hiçbir ek besin verilmemesi tavsiye ediliyor. Çünkü bu durum, bebeklerin anne sütünden uzaklaşmasına ve anne sütünden almaları gereken vitamin ve mineralleri alamamalarına neden olabiliyor.
Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Ek gıdaya alıştırma dönemi şöyle olmalı sabah kalktıklarında anne sütünü ya da devam sütünü almalı bebeklerimiz. Saat 10:30-11:00 civarında bir öğün meyve püresi, 13:30-14:00 civarında bir öğün sebze püresi, 16:00-17:00 civarında ise yoğurt öneriyoruz.
Bebekler İçin Paçalı Kemik Geliştiren, Kemik Güçlendiren Çorba (9.Aydan İtibaren)
Yoğurdun bebek beslenmesine 7. ay itibari ile dahil edilmesi gerektiğini belirtmiştik. Her yeni gıda gibi bebeğine önce, 3 gün boyunca, 1 çay kaşığı ile başlayıp sonra 1 tatlı kaşığına sonra da yarım ve tam çay bardağına çıkarmalısın. Böylelikle bebeğindeki etkisini görebilirsin.
Patlıcan bebeklere ne zaman verilir? Patlıcan, nikotin içerdiği için küçük bebekler için uygun değil. Bu yüzden 1 yaşı beklemek gerekiyor.
Çıkarken en çok belirti gösterip huzursuzluk yaratan dişler genellikle süt azı dişleridir. Çünkü bu dişlerin diş etini aşması daha zordur. Diş çıkmasındaki en sıkıntılı dönem dişin diş etini delmesi sırasında yaşanır.
Bazı bebekler 3-4 aylıkken, bazıları ise 9-10 aylıkken diş çıkarmaya başlayabilir. Bu normal bir durum olsa da eğer ilk süt dişin çıkması 1 yaşı aşarsa o zaman bir sorun olabileceği için doktora danışmak gerekir.
Diş çıkaran bebeklerin damakları çok hassas olabilir. Damağını ağrıtacağı için de sert gıdaları yemek istemeyebilir. Meyve püresi, çocuk devam sütü ve muhallebi gibi bebeğinizin yemekte zorlanmayacağı gıdalar ile onu besleyebilirsiniz.
Diş çıkaran bebeklerde görülen ortak özellikler
- Bebek normalden fazla salya salgılamaya başlar. Fazla salya bebekte öksürüğe ayrıca çene ve yanaklarda tahrişe neden olabilir. - Diş çıkaran bebeğin iştahında azalma meydana gelebilir. - Bebeğin ateşi yükselir.
Diş eti kaşıntısına bağlı elin ya da parmakların sürekli ağıza girmesi, her şeyi ısırma eğilimi. Diş eti ağrısı (Ağrı bazen; kulaklara da yansır ve bebek kulaklarını tutabilir) Hafif ishal (Normal her gün yaptığı dışkılamaya göre kıvamı biraz cıvıklaşabilir ve sıklığı artabilir) Diş etinde şişme.
Bu gelişim sürecinin en önemli evrelerinden biri de bebeğin siş çıkartma sırasındaki ateşlenme durumudur. Bebeklerde diş ateşi 38.5 dereceyi geçmez. Ayrıca su gibi ishal de gerçekleşmez. Eğer ateş 38.5 dereceyi geçerse ve başka rahatsızlıklar da doğarsa bunun sebebi diş ateşi değildir.
Çocuklar diş çıkarmaya başladıkça daha fazla salya olabilir ve bir şeyler çiğnemek isteyebilirler. Bazı bebekler için diş çıkarma ağrısızdır. Diğerlerinde kısa süreli sinirlilik olabilirken, bazıları ağlama nöbetleri ve bozulmuş uyku ve yeme alışkanlıkları ile haftalarca huysuz görünebilir.
Dişi ilk gören kişiye müjdelediği için hediye verilir. Diş Göllesin de Bebeğin önüne tepsi içinde çeşitli meslekler ait materyaller konulur. Bebek ilk neye elini uzatırsa o objenin temsil ettiği mesleği yapacağına inanılır. Aldığı objeye göre süslü olacak, zengin olacak okuyup büyük adam olacak gibi yorumlar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri