Trilye zeytini ile gemlik zeytini aynı türdür. Yağ oranı %30 dur ve bildiğiniz gibi tüm ürünlerde yağ oranı yüksek olan ürünler lezzetlidir. Fakat yağ oranı düşük kaba oranı yüksek olan ürünler pek tercih edilmemektedir. Kısacası diğer türlere göre trilye gemlik zeytini yağ oranı yüksek bir türdür.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Gemlik bölgesinde üretilen zeytin tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul edilmektedir.
Bir zeytin ağacından 5 kg zeytin alanda vardır, 50 kg zeytin alanda vardır. Meyve verimi, bulunulan bölgenin iklim özelliğine, toprak yapısına ve bakım işlemlerine göre değişiklik gösterebilir. Trilye zeytin çeşidi genellikle ortalama olarak 15-20 kg meyve vermektedir.
Tirilye's post. TİRİLYE ZEYTİNİ; Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir.
İlgili 40 soru bulundu
Meyveleri yağ bakımından zengin olduğu için sofralık dışında yağlık olarak değerlendirilir. Gemlik (Trilye) Zeytin Fidanı Ana vatanı Anadolu olan bu zeytin fidanının ağaç özellikleri olarak da bir hayli kuvvetli olması dikkat çekiyor.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
Bu sebeple de halk arasında gemlik zeytini olarak da bilinmektedir. Böylece bir kafa karışıklığına son verelim. Trilye zeytini ile gemlik zeytini aynı türdür.
Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olup % 29.9 oranında yağ içerir. Gemlik bölgesinde üretilen zeytin tat ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul edilmektedir. Hem yağlık hem de sofralık olarak tüketilebilir.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır. Trilye'nin bozulma ve dayanıklılık süreleri olduça fazladır. Nefasetini kaybetmeden ilk günkü lezzetini koruyarak uzun süre tüketilebilinir.
Zeytin en çetin ve soğukların başladığı kasım, aralık ve ocak aylarında sepete tek tek elle toplanmak suretiyle hasat edilir ve olgunlaşmamış yeşil zeytinler olgunlaşmış siyah zeytinden ayrılır.
(Trilye, Kaplık, Kıvırcık, Kara)
Meyveleri orta büyüklükte olup yuvarlağa yakın, silindirik şekildedir. Et/çekirdek oranı yüksektir •Erken verime yatar, verim yüksek ve düzenlidir. Yağ oranı yüksektir. Soğuğa karşı kısmen dayanıklıdır.
Gemlik zeytini, isminden de anlaşılacağı üzere Bursa'nın Gemlik ilçesinde yetiştirilen zeytin çeşididir. Gemlik zeytini, küçük çekirdekli, ince kabuklu ve bol etli olması sebebiyle daha çok sofralık olarak tüketilmektedir.
Hangi tür zeytin seçilmeli
Kırma zeytin için en uygun zeytin türü memecik cinsidir. Gemlik, trilye gibi zeytin türleri ile kırma zeytin yapılabilir ama en kalitelisi memecik cinsidir.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir.
Gemlik'te sofralık zeytinde ortalama verim 15 kg dolayında iken, Ege'de yağlık zeytin olarak bir ağaçtan 50 kilo (kg) zeytin elde edilebiliyor. Ortalama verim ağaç başına 15 ila 20 kg dolayında.
Yine Gemlik veya Ayvalık gibi orta büyüklükteki çeşitlerde 5x7 m ve 4x6 m gibi dikimler yaygındır. Domat da ise 6x8 m'dir. yerinin kapanmamasına dikkat edilmelidir. Etrafına 50-60 cm yalak yapıldıktan sonra yeterli miktarda can suyu verilir.
Zeytin fidanları genellikle 5x5 dikilir. 5x5 dikime göre 1 dönüme(1000 metrekare)30-32 adet fidan (ağaç) dikilmektedir. Düzgün dikdörtgen veya kare arazi tipine uygun, genellikle tavsiye edilen dikim şeklidir. Tarlanın iki kenarından dikim arasının yarısı kadar mesafe bırakılır.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
GEMLİK (TRİLYE) ZEYTİN FİDANI ÖZELLİKLERİ
Ağaç özellikleri olarak da orta kuvvetli yapıdadır. Meyve iriliği bakımından orta irilikte olan bu zeytin çeşidinde meyve kalitesi de dikkat çekiyor. Yağ oranın yüksek olması bu zeytin çeşidinde yağ oranın %30 civarında fidan çeşidine olan ilgiyi arttırıyor.
Diğer zeytin türleri ne göre Tirilye zeytininin yağ oranı çok daha yüksektir. Örnek vermek gerekirse Edremit zeytininin 8-10 kilogramından 1 Litre yağ elde edilirken Tirilye zeytininin (Gemlik Zeytini) 3-4 Kilosundan 1 Litre yağ üretilmektedir ortalama yağ oranı %25-30 civarındadır.
Gemlik zeytini dünya üzerindeki en kaliteli ve lezzetli zeytindir. Tat ve kokusu kendine özgüdür ve bunu yetişmiş olduğu coğrafyadan almaktadır.
Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest asitlik derecesi (oleik asit cinsinden) en çok %0,8 olan natürel zeytinyağıdır.
Bu çeşit için Trilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır. Marmara bölgesinin önemli zeytin çeşitlerindendir. Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Kastamonu, İzmir, Manisa, Aydın, İçel, Adana, Antalya ve Adıyaman illerinde yetiştirilmekte olup oldukça geniş bir alana yayılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri