Çocukların bağışıklık sistemini destekleyen en önemli minerallerden biri çinkodur. Kırmızı et, kümes hayvanları eti, kuru fasulye ve ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumları çocuğunuzun diyetine ekleyebilirsiniz. Bağırsaklardaki iyi bakteriler bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça önemlidir.
Bebeklerde bağışıklık artıran besinler arasında yer alan biber, narenciye ve domates, C vitaminin en önemli kaynaklarındandır. Bu besinler, enfeksiyonla mücadelede beyaz kan hücreleri sentezine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini düzenlemeye yardımcı olan A vitamini, beta karotenden sentezlenir.
Düzenli uyku, düzenli ve sağlıklı beslenme, elleri sık sık sabunla yıkamak ve sınıfların bulunduğu ortamın belirli aralıklarla havalandırılması çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmede öne çıkan koruyucu tedbirlerdir.
İlgili 15 soru bulundu
Havuç, bal kabağı, domates, greyfurt, karpuz, şeftali gibi sarı-turuncu-kırmızı renkli meyve ve sebzeler karoten ve likopen denilen pigmentleri içerirler, bunlar vücutta hem A vitaminine dönüşerek hem de antioksidan etkileri ile bağışıklığı güçlendirirler.
Bağışıklık sistemi çökmesi belirtileri arasında sık enfeksiyon geçirmek, yorgunluk, cilt sorunları, ağız ve boğaz problemleri, sindirim sorunları, kilo kaybı, kas ve eklem ağrıları görülebilir.
Antioksidan özelliğiyle birlikte vitamin ve mineral deposu olan pekmez, bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı kişiyi daha güçlü bir hale getirir.
Kış aylarından A ve C vitaminlerini ve antioksidan vitaminleri bolca tüketmemiz gerekir. Bu vitaminler, bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.
Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi. Prof. Dr. Karatay, “Turp yerseniz turp gibi olursunuz” dedi.
Bağışıklık sisteminin hücreleri ile birlikte tam olgunlaşması ise 6-7 yaş civarında olur ve ondan sonra da hiç bitmez.
9. Sert Kabuklu Kuruyemişler Tüketin.
Ceviz, fındık, badem, yer fıstığı gibi kuruyemişler E vitamininden zengindir. E vitamini antioksidan vitaminlerden birisidir. Bu içeriği sayesinde bağışıklık sistemini desteklemektedir.
3.Bebeklerin Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olmasının Nedenleri
İmmün yetmezlik hastalıklarının nedenleri; genetik yatkınlık, çevresel etkenler, kromozom anomalileri, beslenme ve vitamin eksiklikleri veya enfeksiyonlar olabilir. Genellikle yetersiz anne sütü alımı da bu konuda etkilidir.
Yenidoğan bir bebekte, yaşamın 6. ayından sonra başlayan kendi savunma sistemi, 3 yaşından sonra tam olarak olgunlaşmıştır. İlk 6 ay anneden geçen antikorlar korumaktadır. Anne karnındaki bebekte, ya da yeni doğan bebeğin kanında İmmunglobulin M tipi antikorlar izlenmesi, rahimde geçirilen bir enfeksiyonu düşündürür.
Yeni doğan bebeğin bağışıklık sistemi, yetişkinler ya da gelişimini sürdüren çocuklar kadar güçlü değildir. Bu durum, henüz olgunlaşmamış bağışıklık sisteminin hastalıklarla mücadele etmek için zamana ihtiyacı olduğunu gösterir.
İngiltere'de yapılan bir araştırma sonuçları sağlıklı beslenmenin yanında D vitamini kullanmanın grip ve nezleyi önleyebileceğini ortaya koydu. Bağışıklık sistemi, D vitaminini mikroplara karşı hücreler yaratmak için kullanarak bakteri ve virüslerle savaşıyor.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir.
Bebekler için pekmez seçileceği zaman doktor kontrolünde olunması da önemlidir. Doktorlar genellikle dut, üzüm ve harnup yani keçiboynuzu pekmezini tavsiye ederler.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Pekmez içerisinde barındırdığı A, B ve D vitaminleri, magnezyum, demir, fosfor, demir, bakır, kalsiyum ve çinko elementleri bakımından oldukça zengin olan bir besindir. Özellikle akciğer hastaları başta olmak üzere, gebe anne adayları ve çocuklar için son derece faydalı ve besleyicidir.
Bağışıklık yetmezlikleri tanısı hasta muayenesi ve laboratuvar testleri ile koyulur. Kanda yapılan testler 2 aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada tarama testleri yapılırken, ikinci aşamada daha özgün testler yapılır. Böylelikle tarama testlerinde tespit edilen anormal bulguların detaylı analizi yapılmış olur.
Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler mikroplara karşı koruyan bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu bağışıklık sistemi zayıflayınca da alerjiye neden olan bağışıklık sistemi daha aktif hale gelir ve alerjik hastalıkların ortaya çıkmasına davetiye çıkarmış olur.
“Seroloji testi” adı verilen antikor testi, kişiden alınan kan örneğinde belirli bir antikorun varlığının saptanması ya da varsa miktarının belirlenmesi işlemidir. Bazı antikor testleri belirli bir antikor türüne odaklanır. Örnek vermek gerekirse, en çok yapılan antikor testleri IgM, IgG ve IgE'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri