Gaitada kan olup olmadığı hakkında veri kit kullanımı sonrası yaklaşık 10-15 dakika içerisinde belirlenebilir. Evde yapılan gaitada gizli kan test sonucunun geçerliliği hakkında doğru bilgiye, uygulama sonrası hekime başvurarak ulaşılabilir.
Sonuçları birkaç gün içinde çıkan gaita testinde negatif sonuç dışkıda herhangi bir problem olmadığını gösterirken pozitif sonuçlar ise bazı enfeksiyon ve bakterilerin göstergesidir. Dışkıda zararlı bakteri ve enfeksiyonlar tespit edilirse doktor antibiyotik veya başka ilaçlar vererek enfeksiyon giderilmesini sağlar.
Gaita sonuçları hasta şikayetleri doğrultusunda incelemeye tabi tutulduğunda dışkıda kan varlığı haricinde, mikroorganizma değerlendirilmesi, enfeksiyon gelişi, bağırsak flora yapısının incelemesi, parazit değerlendirilmesi, ph ölçümü, hazım testi gibi alt başlıklarda sonuçlar elde edilir.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır. Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, ishal ortaya çıkar. Ayrıca kabızlık olabilir.
Gaitada lökosit görülmesi, bağırsak mukozasını irrite eden bir enfeksiyon veya iltihabi olayın bulunabileceğini düşündürür.
Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Görüntülerde kanserli doku varsa, doktor biyopsi yaparak doku örneği alır. Biyopsi, kanserin kesin tanısını koymak için kullanılır. Kolon kanserinin teşhisinde kullanılan diğer testler şunlardır: Dışkıda gizli kan testi: Dışkıdaki gizli kana bakarak kanserin erken teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Bu sebepten dolayı hastaneye başvurulması ve uzman hekimden yardım alınması gerekir. Kıl kurdu tanısını koymak için gaita tahlillerinden çok selefon bant testi, ile işlem gerçekleştirilerek tanı konulur. Yapılan tahliller sonucunda kıl kurdu oluşumunun sonucunu veren parazitolojik testtir.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir. Benzer şekilde gaita içindeki çeşitli yabancı maddeler mikroskopi esnasında belirlenebilir.
Gaita parazit test sonuçları pozitif olması durumunda bağırsaklar parazit, tenya ya da kıl kurdu olduğu anlamına gelir. Vücutta ya da bağırsaklarda bulunan parazitlerin temizlenmesi gerekir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Test için hazırlanan gaita örneğinin en geç yarım saat içerisinde laboratuvara teslim edilmesi gerekir. Eğer belirtilen sürede laboratuvara ulaşamayacaksa numune buzdolabı gibi serin bir yerde saklanmalıdır. Böylece testte kullanılacak numunenin sterilliği korunur ve testin hata payı en aza indirgenir.
Gaita testleri genel olarak 3-4 gün içinde çıkar. Patojen bakteri araştırılması yapılan testlerin süresi, gaitada gizli kan test ile farklılık gösterir. Bunun nedeni alınacak gaita numunesi zamanı ile ilişkilidir. Gaitada gizli kan test yapabilmek için üç farklı gün ve saatte alınacak örneğe ihtiyaç vardır.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Kolon kanseri teşhisleri gaitada gizli kan bakılarak yapılabilir ise de, gizli kan negatif çıkarsa kesin olarak polip dışlanmaz. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 50 yaş üzerinde kadın ve erkek her bireyin kolonoskopi yapmasını önermektedir.
Gaita testini yaptıracak kişinin test öncesi 10 – 12 saat aç kalması önerilir. Ayrıca kahve, çay, kola gibi içerisinde yoğun kafein bulunan içeceklerden uzak durulması gerekir.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
İdrarda lökosit sayısının 3 den fazla görülmesi böbrekler, üreter borucukları, idrar kesesi (mesane), prostat veya dış idrar yolunun herhangi bir yerinde bir infeksiyonun habercisidir. İdrarda anormal sayıda lökosit görülmesine lokositüri denilir ve idrar yolu infeksiyonu anlamına gelebilir.
Lökosit yüksekliği, bir kişinin kanında normalden daha fazla beyaz kan hücresi (lökosit) bulunması durumunu ifade eder. Lökosit yüksekliği, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaştığı veya iltihaplandığı bir yanıt olarak ortaya çıkar.
Gaitada lökosit, genel anlamda bağırsak iltihaplarına ve zararlı mikroorganizmaların çoğaldığına işaret etmektedir. Tedbir almayı gerekli kılan mühim bir problemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri