Kahve “coffea” ailesinden olan ağaçların dallarında yetişen ve tıpkı üzüm gibi pek çok türü olan bir meyvedir. Kahve çekirdekleri ise aslında bu ağacın tohumlarıdır. Çekirdekten yetişen bir ağaçtan kahve meyvesi almak sabır ve zahmet gerektiren bir süreçtir.
Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Kahve çekirdekleri, kahve ağacının olgunlaşmış meyvelerinin çekirdeklerinden elde edilmektedir. Bir kahve ağacı, dikiminden yaklaşık 5-6 yıl sonra meyve verir. Kahve ağaçları, yetiştirildikleri bölgeye bağlı olarak ortalama 24 - 25 yıl boyunca meyve verirler.
Kahve çekirdeği kahve bitkisinin en önemli bölümüdür. Genellikle kiraza benzetilen kırmızı veya mor meyvenin içindeki çukurda yer alır. Kahve bitkisinin ekonomik olarak önemli iki çeşidi bulunmaktadır. Bu çekirdek çeşitleri Arabica ve Robusta'dır.
Demlediğimiz, öğüttüğümüz, içtiğimiz kahvelerin hepsi aslında coffea adlı kırmızı meyvenin çekirdeğinden elde ediliyor. Bu meyve, rubiacceae familyasına bağlı olan ve 7-8 m. boyunda bir bitkidir Çiçeklenmesi ve sonra tanelenmesi ise kahve meyvesini meydana getirir.
İlgili 22 soru bulundu
Modern yaşamın en sevilen içeceklerinden biri olan kahve, kahve meyvesinin çekirdeklerinden üretilir. Alıca benzer bir meyve olan kahve meyvesi, coffea bitki ailesinden olan ağaçların üzerinde yetişir.
Türkiye'de kahve yetişir mi sorusunun cevabı hayır yetişmez. Kahve çekirdeklerinin elde edildiği kahve ağacı, narin bir bitki olup her ortamda yetişemez. Türkiye'nin bulunduğu iklim kuşağı, kahve üretimi için uygun koşullar sunmadığından kahve Türkiye'de yetiştirilemez.
Kahve çekirdeği içermiş olduğu besin değerleri sayesinde tam anlamı ile bir kalp dostudur. Dolayısıyla gönül rahatlığı ile çiğ kahve çekirdeği ve tozu tüketebilirsiniz.
Türk Kahvesi'nin (harmanlar olmakla birlikte) asıl alıştığımız tadı veren çekirdeğinin ismi, Brezilya'da yetişen Rio Minas çekirdeğidir. Piyasada bildiğiniz bütün büyük üreticiler bu çekirdeği kullanarak Türk Kahvesi üretirler. Bu çekirdek Arabica türüdür.
3. Yüzyılda Etiyopya'lı Khaldi adındaki bir keçi çobanı tarafından keşfedilmiştir. Çoban, keçilerinin uyarıcı kırmızı çekirdeklerini yedikten sonraki çocuk gibi enerjik hareketlerini fark etmiş ve kahveyi keşfetmiştir.
Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor.
Kahve ağacı Arabistan Yarımadası kökenlidir. Ağacın normal boyu 8-10 metreyi bulabilirse de, üretim teknikleri nedeni ile genellikle 2-3 metreye kadar büyümesine izin verilir. Yaprakları sürekli yeşildir. Yetişmesi için tropikal bölge, volkanik zemin, orta derece nem gibi özellikler gerekir.
Her bir kahve meyvesi, yaklaşık 3 cm uzunluğundadır. Yeşil renkte oluşan meyveler, olgunlaştıkça renk değiştirir. Önce sarı renge, sonra turuncu bir renge dönüşürler. Tam olgunlaşan meyveler ise kırmızı ve koyu kırmızı renkte olur.
Yılda zaten sınırla sayıda üretilebilen kahvenin “yaratıcısı” Güney Asya'da yaşayan bir tür misk kedisi. Yerli adıyla “kopi luwak” denen sevimli hayvan, yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerini seçiyor. Çekirdekler misk kedisinin midesinden geçerken, enzimlerin de etkisiyle, bir nevi fermentasyona uğruyor.
Kahve çekirdeği aslında kahve bitkisinin tohumudur. Kurutulup, kavrulup öğütülünce kahve yapmak için kullanılır. Yeşil (işlemden geçmemiş) çekirdek toprağa ekilirse yeni bir kahve ağacı yetişir. Çekirdeğin filizlenmesi için ekim yapılan alanın çok sık sulanması gerekir.
Kahve, coffea isimli ağacın meyvelerinden çeşitli işlemler sonucu çekirdeklerinin ayrılması ve bölgeden bölgeye farklılık gösteren demleme şekilleriyle hazırlanmasıyla elde edilen içecek türüdür. Bu meyvelerin çekirdekleri çeşitli işlemlerden sonra suda demlenerek tüketilir.
Güney ve Orta Amerika menşeili, arabica türü, yüksek kaliteli kahve çekirdeklerinden harmanlanan ve titizlikle kavrulan Türk Kahvesi, çok ince öğütülür.
Tropikal iklimde daha hızlı büyüdüğünden dolayı kahve ağaçlarının ülkemizde yetişmesi son derecede zordur. İklim koşulları kahve üretimi için uygun olmadığından dolayı kahve ağacı yetiştirilmesi de mümkün değildir.
Eğer kahve telvesi yeme isteği duyarsanız bir doktora görünün. Toplumda yüzde 20-30 yaygınlıkla en sık görülen kansızlık tipi olan demir eksikliği anemisine dikkati çeken uzmanlar, yetersiz beslenmenin yanı sıra yanlış diyet uygulamalarının da hastalığa neden olabileceği uyarısında bulundu.
Türk kahvesinin çok fazla tüketilmesi halinde şu gibi zararlar yaşanabilir; - Türk kahvesi kalp ritmini olumsuz şekilde etkileyerek, kalp çarpıntılara neden olabilir. - Mide asitlerini artırarak, ülser gibi hastalıkları artırabilir. - Migreni tetikler ve baş ağrılarına neden olabilir.
Kahve Çekirdeği Yenir mi, ya da Nasıl Yenir? Kahve çekirdeği çekilip öğütülerek birbirinden farklı kahveler üretilebilir. Bu kahveler de içilerek tüketilir. Kavrulan kahve çekirdekleri ise zevke ve isteğe bağlı olarak çiğnenir ya da yutulur.
Çünkü en iyi filtre kahve çekirdeği, arabicadır. En iyi çekirdek kahve olarak bilinen arabica, %1-2 oranında kafein içerir. Arabica, kahve içmeyi seven ama vücuduna fazla kafein yüklemek istemeyenlerin tercihidir. Farklı tatlardan hoşlananlar ise aromalandırılmış veya kavrulmuş filtre çekirdek kahveleri deneyebilirler.
Kahve ağacının meyvesinden kahve çekirdekleri olur. Renkleri kırmızıdır ve 100'e yakın farklı kahve ağacı vardır. Kahve ağacını meyvelerinin ticareti önemli bir yer tutmaktadır. Bazı türleri denizden 1700 metre yükseklikte yetişmektedirler ve dünyanın en pahalı çekirdekleri olabilmektedir.
Kolombiya, kahve üretim hacmi bakımından rakip ülkelerin gerisinde kalmış olsa da, dünyanın en iyi kahvesinin üretildiği yer olarak ün yapmış bir ülke.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri