Bazı onay almadan piyasada yer alan bebek mamaları, bebeklerin sancı süreçlerini arttırmaktadır. Bebeklerde Gaz Oluşum Ne Zaman Biter Azalır? Kesin olmamak ile birlikte, bebeklere gaz süreçleri 3 ve 5 aylıkken kendiliğinden sona ermektedir.
Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.
Çoğu bebek 4 ila 6 aylık olduktan sonra gaz sancısını aşabilir. Bazı bebekler için bu süre daha uzun olabilir.
Henüz olgunlaşmamış sindirim sistemi, yeterince gelişmemiş bağırsak florası bebeği zorlar. Ne zaman ki bebek 3 aylık olur, gaz sorunu da rahatlamaya başlar.
İlgili 44 soru bulundu
Bebeklerde Gaz Çıkarma İpuçları
Bir çok bebek 4 ila 6 aylık aylık dönemlerde gaz çıkarma ihtiyacı kalmıyor, çünkü daha verimli emme ve beslenir haline geldikleri için fazla hava yutmuyorlar.
Sıcak havluyu bebeğin karnına koymak da bebeği rahatlatacaktır. - Karın masajı yapmak; Bebeği sırt üstü yatırıp karnına saat yönünün tersi dairesel hareketlerle ovmak bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Yeni doğan ve bebeklerin başlarına aldıkları darbe eğer çok şiddetli değilse sorun yaratmaz. Çünkü bebeğin beyni, koruyucu bir zar ile bıngıldak bölgesinde koruma altına alınmıştır. Bıngıldak sanıldığı kadar hassas değildir ve koruyucu zarı sağlamdır. Çok sert bir darbe almadıkça, hafif çarpmalardan zarar görmez.
Gaz sancısı nedeniyle huzursuz olan bebek, emmek ister; ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar. Ağlarken ayaklarını karnına doğru çeker. Bebeğiniz özellikle besin aldıktan sonra bu belirtileri veriyor ve sakinleşmiyorsa bunun gaz sancısı olma ihtimali yüksektir.
Gaz sancılarını giderir. Emziren annelerde sütün çoğalmasını sağlar.Sindirime yardımcı olur.Mide ve bağırsak gazlarını söktürür.İştah açıcıdır.Bronşite ve öksürüğe faydalıdır.
Sindirim sistemi gelişirken neler yaşanır? Yenidoğan bebeklerde sindirim sistemi doğumdan sonra kullanılmaya başlandığından bebeklerin sindirim sistemlerini kullanmayı öğrenmesi üç ayı bulur.
Ancak küçük çocuğunuz halinden memnun görünse ve tamamen uyuyor olsa bile, bazı bebekler için onları tekrar yatırmadan önce gazını çıkarmaya çalışmanız önemlidir. Uyuyan bir bebeği geğirtmek temelde uyanık bir bebeği geğirtmekle aynıdır. Uykuda kalmalarına yardımcı olmak için daha yavaş hareket edebilirsiniz.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Dışkı suludur ama bebek biriktirip 3-6 günde bir bu dışkıyı zorlanarak çıkarır. Çoğunlukla nedeni bebeğin küçük olması sonucunda yatarak dışkı yapmak zorunda olmasıdır. 5-6. ayda bebeğin büyüyüp güçlenmesi ve hareketlenmesiyle özellikle de ek gıdalara başlanmasıyla düzelir.
Genelde 4'üncü ayın sonunda gaz yakınmaları ortadan kalkar. Gaz probleminde, bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici şurupların yeterli etkilerinin olmaması ve yan etkileri nedeniyle bebeklerde kullanımı önerilmiyor.
En çok önerilen yöntem, bebeği dik olarak yüzü omzumuza gelecek şekilde tutup sırtına minik fiskeler vurarak gazını çıkartmaktır. Yapılan bu eylem sayesinde, vücudumuzun sıcaklığıyla bebeğin karın spazmı rahatlar, hem de bebek, boyun damar seslerini anne karnındaki damar seslerine benzetip sakinleşir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Mama mutlaka ılık olmalıdır, soğuk mama gaza sebep olabilir.
Yabancı cisim çıkana kadar 5 sırta vurma, 5 göğüs basısı işlemine dönüşümlü olarak devam edilir. Yabancı cisim kontrolü ve çıkarma işleminde asla kör dalış yöntemi uygulanmaz. Yabancı cisim çıkmışsa ve yeterli solunumu varsa bebek yan yatırılır.
5 kez iki parmakla göğüs kemiğinin alt kısmından karnın üs kısmına baskı uygulanır, Yabancı cisim çıkana kadar devam edilir, Tıbbi yardım istenir (112).
5 kez el bileğinizin iç kısmı ile bebeğin sırtına, kürek kemiklerinin arasına hafifçe vurun. Yabancı cismin çıkıp çıkmadığına bakın.
Bebeği sırtüstü yatırın. Akabinde bebeğin karnına saat yönünde masaj yapın ve dizlerini karnına doğru hareket ettirmeye çalışın. Bu yöntem bebeğin gazını çıkarma konusunda fayda sağlayabilir. Bebeği besledikten sonra midesine hafif bir baskı oluşturacak biçimde kucağınıza alın.
Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Çikolata, çay, kahve gibi kafein içeren gıdalar gaz yapar, bunun yanı sıra bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri