Bedel kelimesi günümüzde değer ve fiyat anlamında kullanılan bir kelimedir. Farklı bir anlamı bulunmayan ve bir şeyin yerine verilen karşılık anlamında kullanılan bir kelimedir.
Bu bağlamda anlamına bakıldığı zaman ise, 'Bir şeyin maddi karşılığını vermek,' biçiminde anlatılmaktadır.
Başkası adına ve/veya hesabına iş görmek, başkasının yerine bazı dinî vecîbeleri yerine getirmek anlamında fıkıh terimi. Kulun Allah'a karşı sevgi, saygı ve bağlılığını gösteren duygu, düşünce ve davranış biçimleri için kullanılan terim.
Bedel kelimesinin kökeni Arapça dilidir.
Cevap: Çok pahalı demek. Açıklama: Lütfen en iyi seçip takip edermisin.
İlgili 15 soru bulundu
ivaz / عوض Karşılık olarak verilen şey. Bedel.
Bilabedel emlak sektöründe kullanılan bir kelime olup, anlamı ücretsiz, bedelsiz olarak ifade edilmektedir. Yani herhangi bir ücret içermeyen durumlar için kullanılır. Bilabedel Ne Demek? Herhangi bir ücret ve bedel içermeyen şeyleri ifade etmek adına bu kelime kullanılmaktadır.
Arapça bdl kökünden gelen badal بدل "1. yerine geçme, eşdeğer olma, 2. karşılık, eşdeğer" sözcüğünden alıntıdır.
Arapçada Bedel, kendisinden önceki kelimeyi açıklamak için ona muadil veya onun bir parçasıyla ilgili yahut da bir özelliğiyle ilgili getirilen ve i'râb bakımından ona uyan kelimelere denir. Bedel'den önceki kelimeye “kendisinden bedel yapılan kelime” anlamında mübdel minh denir.
İntikam (Arapça: انتقام) veya öç, kötü davranış veya sözü cezalandırmak için kötülükle karşılık verme isteği ve işi.
Bedel hac için gelen kimse hangi hacca niyet etmelidir? Vekil, gönderen kişinin (müvekkilin) belirlediği hacca niyet etmelidir. Müvekkil, hac çeşitlerinden birini belirtmeksizin, sadece “hac yapmasını” söylemiş ise; vekil ifrada niyet etmelidir; “dilediğini yap” diyerek serbest bırakmış ise dilediğine niyet edebilir.
Şartları nelerdir? Kendisine hac farz olmuş bir kimse sağlık, yaşlılık vb. bir sorun sebebiyle bizzat hacca gidemeyecek durumda olursa, başka birisini vekil (bedel) göndererek, vekâlet yoluyla hac yaptırabilir.
Bir kimse izin vermeden, başkasının, bunun yerine hacca gönderilmesi caiz değildir. Yalnız vâris, ölen akrabası, vasiyet etmemiş, yani hac parası ayırmamış ise, kendine miras kalan para ile, onun yerine hacca gidebilir veya başkasını gönderebilir. Böylece ana-babasını hac borcundan kurtarmış olur.
Bedelli askerlik, toplamda 28 gün sürmektedir. Bu süre içerisinde askerlik görevi yerine getirilmekte ve herhangi bir izin hakkı bulunmamaktadır.
MSB AÇIKLADI
17 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır." dedi. Buna göre; Bu yılın ikinci yarısında başvuranlardan 122 bin 351 lira bedelli askerlik ücreti alınacak.
Bir şeyin elde edilmesi için sıkıntı çekmek. Yaptığı hatanın zararını ödemek.
bedel-i iştim'al / bedel-i iştim'âl
Geniş ve genel anlamlı bir sözün bir noktasını açıklayan cümle.
Bedel, mubdel minhin bir parçasını ifade ediyor ve ona dair bir zamir de taşıyorsa bu bedele bedel baz veya bedel baz minel kül denir. Bedel Baz, Türkçeye tercüme edilirken sanki isim tamlamasıymış gibi tercüme edilir. Örnek: مَشَيْتُ الطَّريقَ نِصْفَهُ – (mashaytu't-Tarîqa niSfahu) – Yolun yarısını yürüdüm.
Mefûl-ü mutlak, diğer mefûllerin aksine harf-i cer ve zarf- larla irtibatlı (kayıtlı) olmayıp, fiilin masdarından direkt ortaya çıkan bir mefûldür. Mefûl-ü mutlak, fiilin tekîd, çeşit ve sayı- sını belirtmek için kullanılır.
Bedeviler (Arapça: بدوي), geçmişte göçebe olan ve Sahra Çölü'nün Atlas Okyanusu kıyısından Batı Çölü, Sina Yarımadası ve Necef Çölü üzerinden Arap Çölü'ne kadar uzanan bölgede yaşayan Arap kabileleridir.
a. Cambaz. Önceleri cambaz için kullanılırken, sonradan gövdesel esnekliğe ve gözüpekliğe dayanan bütün beceriler için kullanılmaya başlanmıştır.
Devletler arası siyasal, ekonomik, kültürel vb. alanlarda yapılan uzlaşma ve bu uzlaşmanın tespit edildiği belge, uyuşma, itilaf, antant, konvansiyon: “Ukrayna ile Türkiye arasında anlaşma yapıldı.” -N. Hikmet.
BİLÂBEDEL. (ﺑﻼﺑﺪﻝ) zf. (Ar. olumsuzluk bildiren bilā- ve bedel “karşılık, ücret” ile bilā-bedel) Karşılıksız, hiçbir karşılık almadan, meccânen: O devirde talebe-i ulûmu devlet medrese odalarında bilâbedel yedirip içirmektedir (Peyâmi Safâ).
Bir hakkın bedel alınmadan diğer bir kişiye geçirilmesi.
Örneğin bir dilekçe de "bila tarih" damgası varsa dilekçenin tarihsiz olduğunu ifade eder. tarih içermeyen evraklarda bila tarih şeklinde cevap yazılır. Yada bilinmeyen telefon numarası için kullanıldığı görülmüştür, ör: "bila no".
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri