Bedelli Askerlik Nedir? Bedelli askerliği, kanunda yer alan şartları yerine getiren kişilerin senelik olarak belirlenen ücreti ödeyerek yaptıkları kısa süreli askerlik hizmeti olarak tanımlamak mümkün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlayabilir.
Çünkü bu hizmetin tanımından da anlaşıldığı gibi bedelli askerlik, kısa süreli askerlik hizmeti. Bu süre ise 28 gün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlamış oluyor.
Bedelli askerlikte çarşı izni bulunmamaktadır. Bedelli askerlik yapanlar acemi birliği statüsünde değerlendirilmekte ve bu statüde olan askerlere hafta sonu da dahil olmak üzere çarşı izni verilmemektedir.
Bu sebeple bedelli askerlikte izin var mı sorusu çokça kişi tarafından araştırılmaktadır. Bedelli askerlik acemilik sayılmakta olduğu için herhangi bir izin söz konusu değildir. Bu izinlere çarşı izni de dahildir. Ancak izin olarak sayılamasa da pazar günleri istirahat günü olarak belirlenmektedir.
Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 (bir) ayı acemi birliği, diğer 5 (beş) ayı ise uzmanlık dönemidir. Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler.
İlgili 24 soru bulundu
Bedelli askerliği, kanunda yer alan şartları yerine getiren kişilerin senelik olarak belirlenen ücreti ödeyerek yaptıkları kısa süreli askerlik hizmeti olarak tanımlamak mümkün. Bedelli askerlik hizmetinden yararlananlar, 28 gün temel askerlik eğitimi alarak askerlik hizmetini tamamlayabilir.
Temel silah eğitimi, temel askeri nizamı ve yemin törenine hazırlık gibi eğitimler bu hizmet döneminde verilmektedir. Dolayısıyla, bedelli askerlikte çarşı izni olmamaktadır.
Bedelli askerlikte 28 gün temel eğitim süresi verilen teklifle 21 güne çekilmişti. Bazı çevreler tarafından bedelli askerlikte temel eğitim süresinin kaldırılması yönünde açıklamalar gelmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar bedelli askerlikte temel eğitimin kaldırılmasının doğru olmayacağını söyleyerek noktayı koydu.
Bedelli askerlik yapan kişiler, Pazar günleri ne yaptıklarını da merak eder. Kişilerin 6 gün boyunca eğitime tabi tutulduğu bu süreç, Pazar günlerini bedelli askerlik yapanlara tatil kılmıştır. Bu sebeple de Pazar günleri herhangi bir eğitim olmaz ve dinlenme yapılır.
Bedelli de olsa askerlik görevlerini bulundukları şehirden uzakta yapabilirler ve aileleri, yakınları ile bu süre boyunca ziyarete gelmezlerse görüşemezler. Bedelli askerlik yaparken hafta sonları görüş günlerinde ailenizle görüşebilirsiniz. COVID-19 pandemisi nedeniyle görüşler yasaklanmıştır.
Bedelli askerlik, acemilik olarak nitelendirildiği için 28 gün süresince çarşı izni bulunmuyor ama pazar günleri istirahat günü olarak kabul ediliyor. Askerlik yaparken birinci dereceden yakınlarını kaybeden veya eşleri doğum yapan kişiler, 10 günlük izninden faydalanabiliyor.
Ancak 1 aylık acemilik döneminde böyle bir şey mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla bedelli askerlik de acemilik olarak nitelendirildiği için çarşı izni bulunmamaktadır. Ancak pazar günleri istirahat günü olarak nitelenmektedir.
Uygun adım yürüyüş, tüfekli/tüfeksiz hareketler ve düzen çalışmaları yapılmakta. Hafta sonları ise cumartesi günü fizik hareketleri yapılırken pazar günü herhangi bir eğitim yoktur dinlenme günü olarak adlandırılır. Acemi birlikte bulunan askerler Pazar günleri çarşı iznine çıkamazlar.
en geç saat 17:00 teslim olun, kayıt işlemleri filan yapılıyor ama herkes toplanmadan yer ve yatak dolap gittiğiniz yere rütbeliye komutana göre değişir ama saat 17:00 geçirmeyin askerliğin uzama sebebi 1 gün de ama rütbeliye göre değişirir..
Yüzde 49,25'lik artış ile yeni bedelli askerlik parası 122 bin 351 liradan 182 bin 608 liraya yükseldi. Ocak-Temmuz 2024 tarihlerini kapsayan zamlı tarifeyi yatıranlar bedelli askerlik yapabilecek.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından 11 Ocak 2024 tarihinde yapılan açıklamaya göre, üs bölgelerinde akıllı ve kameralı telefon kullanımı yasaklanmıştır.
-ÇORAP RENKLERİ ASKERİYE İÇİN UYGUNDUR. HER İKİ RENGİ DE TERCİH EDEBİLİRSİNİZ.
Bedelli askerlikte bir gün hatta her gün aynı, rutin hiç değişmez. Yani bütün gün uygun adım yürüyüş yaparsınız, neredeyse her saat başı sayılır (içtima) ve rutin böyle devam eder. Tamamen akışına bırakıp, hiçbir şeyi sorgulamadan yaklaşık 25-26 gününüzü tamamlayıp evinize, işinize ve normal hayatınıza dönün.
Temel askerlik eğitimi süresince izin kullanabilecek mi? Temel eğitim süresince hafta sonu/evci hakkı var mı? Soruları da cevabını buldu. Bedelli askerlik sırasında evci izni, hafta sonu izni kullandırılmayacağı öğrenildi.
18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 30 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda "dahte" (dövizle askerlik hizmetine tabi erler) ismi de verilir.
1. 2024 yılında bedelli askerlik statüsünde silahaltına alınacak yükümlülerin sınıflandırma sonuçları 25 Ocak 2024 tarihinde e-Devlet üzerinden ve askerlik şubelerinden duyurulacaktır.
1. Kanunun 20'nci maddesinin ikinci fıkrasına göre; lisans ve daha aşağı seviyedekilerden azami olarak; lise veya dengi okullarda öğrenim görenler 22 yaşını, fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenler 28 yaşını, geçmemek üzere mezun oluncaya veya ilişikleri kesilinceye kadar askerlikleri ertelenir.
Okullarda sınıfların olduğu koridorlarda duran nöbetçi öğrenci gibi, askeri birliklerde de yatakhanenin yani koğuşların olduğu katta 7/24 nöbet tutuluyor.
BEDELLİ ASKERLİKTE ÇARŞI İZNİ VAR MI? Normal askerlik sürecinde 1 ay acemi birliği ve 5 ay usta birliği bulunmakta ve usta birliği olarak tanımlanan askerlik döneminde çarşı izni kullanılabilmektedir. Ancak 1 aylık acemilik döneminde böyle bir şey mümkün olmamaktadır.
1-Yol süreleri yükümlülerin, e-Devletten müracaatlarında ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) / askerlik şubelerine müracaatlarında müracaat ettiği askerlik şubesi ile eğitim birliği arasındaki mesafeye göre (800 km.-1 gün, 800 km.den fazla 2 gün) hesaplanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri