Görüşme tekniği öncelikle aynı mekânda yüz yüze gerçekleştirilen bir veri toplama tekniğidir. Ancak günümüz değişen ve gelişen şartları ile çevrimiçi olarak da yüz yüze veri toplama olanağı doğmuştur. Bu durum da güçlü bir yön olarak değerlendirilir (Salman Yıkmış, 2020).
Görüşme Yönteminin Güçlü Yönleri
Bu yöntemin güçlü yönleri; esneklik, yanıt oranı, sözel olmayan davranış, ortam üzerindeki kontrol, soru sırası, anlık tepki, veri kaynağının teyit edilmesi, tamlık ve derinlemesine bilgi olarak sıralanabilir.
Bunlar; tam yapılandırılmış görüşme, yapılandırılmamış (serbest) görüşme ve yarı yapılandırılmış görüşmedir. Yapılandırılmış görüşme türünde; sorular, soruların ne şekilde sorulacağı ve hangi verilerin toplanacağı ayrıntılı bir şekilde önceden belirlenmiştir.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir.
İlgili 41 soru bulundu
GÖRÜŞME TEKNİĞİ
Görüşme toplum bilimcilerin sık sık başvurdukları bir tekniktir. Bilgi alınacak kişilerle karşılıklı konuşma şeklinde yapılır. Yüz yüze bir ilişkiye dayanması verilerin elde edilmesinde açıklık ve kesinlik kazandırır. Konuyu daha fazla aydınlatmak için yeni sorular sorma olanağı vardır.
Görüşme, mülakat kelimesi ile eş anlamlı olarak kullanılmakta, konuşma ve yazı dilinde her iki kelime de yer almaktadır. Görüşme, yüz yüze gelen iki veya daha fazla kişinin, belli bir amaçla sözel ve sözel olmayan iletişim araç ve tekniklerini kullanarak yarattıkları bir etkileşimdir.
Görüşme nitel araştırmalarda sık tercih edilen, sosyal gerçekliği ortaya çıkarmada derinlemesine araştırma yapmak için kullanılan bir veri toplama tekniğidir. Görüşülen kişiler ile yüz yüze veri toplamak araştırmanın derinliğini artıran bir faktördür.
Nitel görüşmeler genellikle takip soruları içerir ve sohbet ya da tartışma formatında gerçekleştirilir. Niteliksel görüşme bir daha kişisel bir araştırma biçimi genel anketler veya odak grup çalışmaları ile karşılaştırıldığında. Bu tür formatlar genellikle açık uçlu ve takip soruları içerir.
Görüşmeci, • İyi iletişim kurabilmeli, • Araştırılacak konuyu iyi bilmeli, • Bölgeyi tanımalı, • Görünümü ile ortama uygun olmalı, • Görüşmeye katılacak kişiden randevu almalıdır. Randevu almadan gitmek katılımcıyı zor durumda bırakabilir. gitmelidir.
Görüşme esnasında konuşma tarzına ve ses tonuna dikkat edilmelidir. Konuşmalarınız argo kelimelerden uzak, açık, anlaşılır, tutarlı ve güven veren üslupta olmalıdır. Çok yavaş yada çok hızlı konuşulmamalıdır. İlk görüşmelerde iş tecrübeleri anlatılırken kısaltma ve teknik jargonlar kullanılmamalıdır.
Nitel araştırma yöntemini tercih eden bir araştırmacı için özellikle fenomenoloji, durum çalışması ve gömülü teori gibi desenler kullanıyorsa olmazsa olmaz veri toplama aracından birisi görüşmedir. Görüşme yapılandırılmamış, yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış olarak yapılabilir.
Bireysel görüşmeler, kişiyi zorlayan her türlü yaşamsal sorunun danışan ile birlikte çözümlenmesi sürecidir. Bireysel görüşmeler yoluyla öğrencinin kişisel, sosyal ve akademik olarak içinde bulunduğu zor koşullarla baş etme becerileri geliştirilmeye çalışılır.
Görüşme yahut mülakat, gazetecilikte demeç almak üzere birisiyle yapılan konuşma veya bilimsel araştırmalarda ve anket araştırmalarında kullanılan çoğunlukla yüz yüze yapılan haber ve bilgi toplama işidir. Görüşmeler kaydedicilerle sesli ve görüntülü olarak arşivlenmektedir.
-- Yarı yapılandırılmış görüşme: Bazı sorular standartlaştırılmıştır, bazı sorular da açık uçlu olarak hazırlanmıştır. Bu görüşme türünde derinlemesine bilgi elde etmek mümkün olur. -- Yapılandırılmamış görüşme: Sorular açık uçludur, derinlemesine bir veri toplama söz konusu olur.
Sistemik Görüşme Yönetimine Giriş
Sistemik görüşme yönetimi, açık diyaloğu ve tüm katılımcılara saygıyı teşvik eden görüşmeler için etik bir çerçeve oluşturmayı amaçlayan bu tür stratejilerden biridir.
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
Araştırmacının önceden belirlenmiş olan ve standart bir görüşme formunda yazılı bulunan soruları, örneklemdeki bireylere yüz yüze sorduğu veri toplama tekniğidir.
Nitel araştırmanın tanımı
Nitel araştırma yöntemleri genellikle görüşmeler veya odak grupları gibi doğrudan gözlemleri kapsar.
•Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır. Farklı gözlemcilerin aynı şeyleri gözlemlemesini sağlar. •Gözlemciler arasında tutarlılığın kontrol edilmesini sağlar. Görüşme “sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.”
Nitel ve nicel veriler arasındaki temel farklılıklar
Niteliksel ve niceliksel veriler arasındaki temel fark noktaları aşağıda belirtilmiştir: Nesnelerin sınıflandırılmasının niteliklere dayalı olduğu veri türüne nitel veri denir. Sayılabilen, sayı ve değerlerle ifade edilebilen veri türüne ise nicel veri denir.
Paydaşlarla doğrudan konuşarak onlardan bilgi almaya yönelik resmi ya da gayri resmi bir yaklaşımdır. Genellikle önceden hazırlanmış ya da spontane sorular yönelterek yapılır. Alınan cevaplar kaydedilerek gerçekleştirilir.
Güdümsüz Görüşme: Her iki tarafta aktiftir. Görüşme sürecinin sorumlulukları danışanın kendisine aittir. Danışanın kendi sorunlarını kendisinin çözebileceğine inanılır ve süreçte danışan bu konuda cesaretlendirilir. Örneğin, Birey Merkezli Yaklaşımı temel alan bir psikolojik danışman.
Birebir görüşme, kullanıcıların bir ürün veya servis hakkındaki düşünce ve beklentilerini öğrenmek, ürün ile ilgili ihtiyaçlarını ve ürünü kullanırken karşılaştıkları problemleri anlamak için düzenlenen genellikle yüz yüze veya online gerçekleştirilen görüşmelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri