Bedelsiz sermaye artırımı yapıldıktan sonra ortaklara hisse senetleri dağıtılır. Bunun için ortakların herhangi bir işlem yapmaları gerekmez. Sermaye artırımının gerçekleştiği gün yeni hisse senetleri şirket yatırımcıların hesabına aktarılır.
Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar. Şirketin varlıklarında bir değişiklik olmadığı için de şirketin hisse fiyatı düşecektir.
Bir şirket %100 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bedelsiz bölünmeden sonra 100 lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlamış olur. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı aynı oranda azalır. Yani bir şirketin hisseleri iki katına çıkarsa değeri de yarı yarıya azalır.
Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez. Ancak hisse senetlerinin piyasadaki dağılımını değiştirebilir.
Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer. Düşen fiyat, yatırımcı nezdinde daha ulaşılabilir olduğundan şirket hisselerine olan talebi artırarak hacimde artışa neden olur.
İlgili 27 soru bulundu
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Bedelsiz Sermaye Artırımının Özellikleri
Mevcut hissedarların sahiplik oranları değişmezken şirketin sermayesi artar. Şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması sonucunda kurumun veya şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapılır.
Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Bu şirketin %200 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapacağını varsaydığımızda şirketin ödenmiş sermayesi 100 milyondan 300 milyona çıkacaktır ve şirket her ortağına elindeki mevcut 1 adet hisse için bedelsiz 2 adet hisse dağıtacaktır. Bu işlem şirketin öz sermayesini ve piyasa değerini değiştirmemektedir.
Şirket, hisse senedi bölünmesi kararından sonra sahip olduğu hisse adedini artırmış olur. Bu yatırımcı için de aynı anlama gelir çünkü yatırımcının da hisse adedi artmıştır. Hisse adedinin borsadaki değeri bölünmeden sonra bölünme oranına bağlı olarak düşer. Fakat bu yatırımcı için bir olumsuzluk değildir.
Bölünme veya Ters Bölünme Durumu
Hisse bölünmesi, bir şirket, hisse senetlerinin değerinin çok yüksek fiyatlandırıldığına karar verdiğinde ve hisse senetleri için talebi arttırmak (ve genellikle toplam fiyatı artırmak) istediğinde gerçekleşir. Hisse bölündüğünde değeri de bu oranda düşer.
Aile içi tapu devrinin satış süreci gerçek olabileceği gibi kişiler arasında bedelsiz tapu devri yani bağış ya da hibe olarak yapılabilir. Devir işlemleri sırasında taşınmaza ve alıcı ile satıcıya aşt belgelerin toplanması gerekir.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır. Midas yatırım hesabı bulunan yatırımcıların bölünme günü herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur.
Bedelsiz sermaye artırımı şirketin mevcut ortaklarından bedel ödeme karşılığı olmadan alınan yeni hisse senetlerinin çıkarılarak şirket sermayesinin artırılması olarak tanımlanır. Sermaye artırımı iç kaynaklardan sağlanan bedelsiz sermaye artırımında şirketin kasasına herhangi bir ek para girişi sağlanmaz.
Aselsan (ASELS), şirket sermayesini 2.28 milyar TL'den 100% oranında bedelsiz olarak 4.56 milyar TL'ye yükseltecek.
Şirketin ödenmiş sermayesinin enflasyon nedeniyle düşük hale gelmesi piyasalarda şirket değerinin düşmesi anlamına gelecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için şirketler ödenmiş sermayelerinin enflasyon karşısında erimemesi amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidebilirler.
Hisse senedi bölünmesi yatırımcılar için her zaman pozitif sonuçlar doğurmayabilir. Bölünme sonrasında hisse senetlerinin fiyatı düşerken yatırımcının toplam yatırım değeri aynı kalır. Ayrıca hisse senedi bölünmesinin ardından hisse senetlerinin değerinin artıp artmayacağı belirsizdir.
Bedelsiz Temettü Nedir? Şirketler, iç kaynaklarını sermaye artırımı yoluna başvurarak bir bedel ödemeksizin hisse senedi çıkarabilir. Bedelsiz sermaye artırımı yoluyla dağıtılan temettüye bedelsiz temettü denir. Bedelsiz sermaye artırımı yapan şirketler, temettü ödemelerini genellikle hisse senedi şeklinde yapar.
Bu, hisse senedinin fiyatında bir düşüşe neden olabilir, ancak yatırımcıların toplam yatırım değeri değişmeyecektir. Örneğin, bir hisse senedinin nominal değeri 1 TL iken, şirket bedelsiz sermaye artımı yaparak hisse senedinin nominal değerini 2 TL'ye yükseltirse, hisse senedinin fiyatı da 2 TL'ye düşecektir.
Halil BUHUR on X: "Pratik #bedelsiz potansiyeli hesabı: •Bedelsiz Potansiyeli % = (Öz Kaynaklar - Ödenmiş Sermaye) / Ödenmiş Sermaye * 100" / X.
SASA Polyester, yüzde 130 bedelsiz pay vereceğini açıkladı.
Artırılacak kısmın 52,601,757.75 TL'si olağanüstü yedeklerden 2.940.766.824,35 TL'si ise 2022 yılı kârından karşılanacak. Şirket, açıklamasında 23 Mayıs 2023 günü bedelsiz hisselerin verileceğini duyurdu.
Bölünen hisse alınır mı? Bölünen hissenin alınıp alınmaması kararı tamamen yatırımcı tercihine bağlıdır. Şayet şirketin büyüme planları, yatırım planları ve finansallarına güveniliyorsa alım yönlü tercih kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki borsa her zaman riskli bir yatırımdır ve kayıp riski her zaman masadadır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Genelde 1:10, 1:4, 1:2, 1:3, 2:3 gibi bir oranda gerçekleşir. Örnek olarak, bir şirketin toplam 2 bin adet hissesi olsun ve bir hisse fiyatı da 500 dolar olsun. 1'e 2 hisse bölünmesi gerçekleştiğinde, her bir hisse ikiye bölünecek demektir. Bu durumda toplam hisse adedi 4 bin, bir hissenin fiyatı ise 250 dolar olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri