Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Genellikle ayaktayken yaşanan bayılmanın hemen öncesinde sıklıkla sıcaklık hissi, bulantı, baş dönmesi göz kararması gibi belirtiler görülüyor. Bayılmanın süresi uzadığında vücutta kasılmaları tetikleyebiliyor, idrar kaçırmaya yol açabiliyor. Bu durum kimi zaman epilepsi (sara) atakları ile karıştırılabiliyor.
Ani bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani bayılma ve kasılma nedenleri arasında düşük kan şekeri, kalp problemleri, ani kan basıncı değişiklikleri, sıcak çarpması veya yetersiz oksijen alımı gibi sağlık sorunları yer alabilir. Ayrıca stres, aşırı yorgunluk, açlık veya susuzluk da ani bayılmalara neden olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Birinin bayıldığını gören kişinin yapması gereken şey, evde ise kişiyi bir koltuğun üzerine yatırmak ve ayaklarını yukarı kaldırmak, sokakta ise tutarak düşmesini engellemektir.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Kanın bacaklarda göllenmesi ve beyin kan akımının azalması senkopa neden olur. Susuz kalma veya su kaybı, ilaçlar ve diyabet ve diyabetin neden olduğu polinöropati ve otonom disfonksiyonlar, otonom sinir sisteminin etkilendiği diğer nörolojik ve sistemik hastalıklar vazovagal senkop gelişimini kolaylaştırmaktadır.
Kusuyorsa başını yan pozisyonda tutun. Hastanın bilinci açık değilse derhal ambulans çağırın. Bunları yapmayın: Ayılması için tokat atmak, sarsmak, su dökmek, alkol ya da kolonya koklatmak gibi hareketlerden kaçının.
Bir diğer adı epilepsi olan bu hastalık bayılma nöbetleriyle ortaya çıkar. Hastalar bayıldığında kendine zarar vermesini engellemek gerekir. Epilepsi nöbetindeki hastaya soğan koklatmak ya da bayılan birine kolonya koklatmaya çalışmak aslında hastayı dışarıdan uyarmak amacıyla yapılır.
Psikolojik bayılma da bu şekilde ortaya çıkan bir bayılmadır. Aynı epilepsi bayılması gibidir ama nedeni psikolojiktir. Psikolojik bayılmalar çok sık rastladığımız bayılmalar değildir. Çok büyük bir travma geçirdiğimizde, aşırı üzüldüğümüz ya da korktuğumuz durumlarda bu bayılma yaşanır.
Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Nöbet sonrasında ağlama ya da gülme gibi duygusal tepkiler görülebilir Genellikle bayılma sırasında dışarıda konuşulanlar duyulur ancak cevap vermekte zorlanır ya da veremez. Bayılma genelde uzun sürelidir. Saldırgan davranışlar, saçını başını yolma, kendini hırpalama gibi davranışlar görülebilir.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
Travmatik, metabolik birçok nedenin tetiklemesiyle ya da tespit edilemeyen nedenler yüzünden epileptik bayılmalar oluşabilir. Epilepsinin farklı klinik görünümler veren değişik tipleri vardır. Sık görülen bir tipininde, her hangi bir anda, otururken, araba kullanırken, uyurken, yüzerken, ani bir bilinç kaybı oluşur.
Uzun süre aç kalma, aşırı korku, sinirlenme anı ya da aşırı sıcaklarda görülebilen bayılma ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Bilinen bir sebep olmadan yaşanan ve tekrarlayan bayılmalar, kalp sağlığı konusunda vücudun sinyal vermesi anlamına gelebilir.
KUSMA VE BAŞ DÖNMESİ YARATIYOR; ÖLÜME KADAR GÖTÜRÜYOR
İnsanların kolonya gibi kozmetik ürünleri ne yazık ki içtiğini de hatırlatan Prof. Dr. Oğuz Özyaral, "Metil alkol gıda sektöründe yer almaz.
Bu arada yapılmaması gerekenler nelerdir? Hastaya kolonya, amonyak, sarımsak, soğan gibi maddeler koklatmak, yoğurt vermek, su içirmek tamamen yanlış ve ayni zamanda kişiye zarar verebilecek hareketlerdir. Bayılan hastalara kesinlikle bir şey yedirilmez, içirilmez ve koklatılmaz.
Halk arasında bayılanlara soğan ya da alkol koklatmak gibi uygulamalar vardır. Bunların hiçbiri yapılmamalıdır. Çünkü bayılmanın esas neden beyne kan gitmemesidir. Bu yüzden sadece beyne kan gitmesine yardımcı olunmalı ve bunun dışında bir şey yapılmamalı, dışarıdan herhangi bir şey verilmemelidir.
Bayılma sonra ortalama birkaç saniye ya da dakika sonra bilinç yerine gelir ve kişi uyanır. Devam eden süreçte halsizlik, kafa karışıklığı gibi durumların görülmesi pek çok insanda normal olabilir. Bunların yanı sıra senkop ciddi ve acil müdahale edilmesi gereken bir hastalığın habercisi olarak da ortaya çıkabilir.
Nabız ve tansiyonda ani ve hzılı düşme nedeniyle gelişir. Çoğunlukla, sıcak bir odada, ağır bir yemek gibi uyarıcı faktörler vardır. Bulantı, terleme, esneme, bazen görme ve duyma bozukluğu gibi ön belirtiler olur. Atak sonrasında hasta soluk, terli olabilir ve kalp hızı yavaştır.
Hasta ayakta veya yatar durumdadır ve nabız alınamaz. Bu durumun uzun sürmesi ile hastada kasılmalar ve idrar ve dışkının kaçırılması gözlenebilir. Nabzın geri gelmesi ile hastanın kısa sürede toparlandığı, yüzünde kızarıklık ve bilincin geri geldiği sıklıkla müşahede edilir.
Konversiyon bozukluğu da denilen psikolojik olan bayılma sadece insanların içinde olduğu halde epileptik olan yalnız başınayken de örneğin tuvalette ya da banyoda ya da yolda yalnız başına yürürken de olabilir. Psikolojik olan bayılmada altına idrar kaçırma yoktur.
Panik atak belirtileri arasında bayılma yoktur. Ama bayılma eşlik edebilir.Tıpkı Depresyonun panik bozukluğa eşlik ettiği gibi… Panik atakta çoğunlukla tansiyon yükselir, nadiren de düşer. Tansiyonu düşen bazıları da bayılabilir…
Su veya kolonya ile ferahlatma, şuur yerine geldikten sonra şekerli bir sıvı içilmesi de yardımcı olur. Uzamış bir şuur kapalılığı durumunda hasta en yakın sağlık kurumuna, tercihen ambulans ile ulaştırılmalıdır. Hastanın düşmemesi için ayakta tutulması bayılmayı uzatan ve nöbet benzeri görüntüye yol açan bir hatadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri