Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda yeni hisse senetleri dağıtılarak şirketin öz sermayesi artar. Bu, şirketin finansal sağlığını güçlendirebilir. Yapılan sermaye artırımı yeni yatırımlara dönüşerek satışları artırabilir. Bu da şirketin karlılığını yükselterek bilançoyu pozitif etkileyebilir.
Bu, şirketin daha güçlü bir mali duruma kavuşmasına yardımcı olur. Bedelsiz sermaye artırımı ile elde edilen yeni hisseler, ortaklara karşılıksız olarak dağıtılır. Ortaklar, bu yeni hisseler için herhangi bir bedel ödemezler. Sermaye artırımı sonrasında bilanço, ödenmiş sermaye miktarını yeni mali duruma göre düzenler.
Bir şirket elde ettiği kârı dağıtmayı planlamıyorsa bedelsiz sermaye artırımına gidebilir. Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar.
Hisse Bölünmesinin Etkileri
Hisse bölünmesi sonrasında şirketin piyasa değerinde bir değişim yaşanmaz. Değişiklik hisse senedinin fiyatında ve adetinde olur. Bu işlemin olası etkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer.
Şirket, hisse senedi bölünmesi kararından sonra sahip olduğu hisse adedini artırmış olur. Bu yatırımcı için de aynı anlama gelir çünkü yatırımcının da hisse adedi artmıştır. Hisse adedinin borsadaki değeri bölünmeden sonra bölünme oranına bağlı olarak düşer. Fakat bu yatırımcı için bir olumsuzluk değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Bedelsiz sermaye artırımı şirketin ek bir finansman kazanması değil, iç kaynaklarını kullanarak sermayesini artırmasıdır. Şirketler bedelsiz sermaye artırımı yaptıklarında yeni hisse senetleri çıkarırlar fakat hisselerin fiyatı düşer. Şirketin hisselerindeki bu değişiklik hisse senedi piyasasına da yansımaktadır.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Hisse senedi bölünmesinin en büyük etkisi, belirli bir hisse senedini izleyen ve bu hisseyi daha düşük bir fiyata satın almayı uman yatırımcılar üzerindedir. Ancak tekrarlamakta fayda var ki yatırımcı hisse bölünmesi sonrası büyük bir kâr ya da zarar etmez.
**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Bölünme veya Ters Bölünme Durumu
Hisse bölündüğünde değeri de bu oranda düşer. Yani, 2-1 bölünme olduğunda her bir hisseniz için 50% değerinde iki hisseniz olur. 3-2 bölünme olduğunda 2 adet hisseniz 66% fiyatlama ile 3 adet olur.
Bu tür sermaye artırımında, hissedarlardan herhangi bir ücret talep edilmez. Mevcut hissedarların sahiplik oranları değişmezken şirketin sermayesi artar. Şirketin kasasına ek para girişi sağlamaması sonucunda kurumun veya şirketin piyasa değerini değiştirmemesi için hisse senetlerinin fiyatında düzenleme yapılır.
Temettü, şirketin kârından belli bir bölümünü ortaklarına nakit olarak dağıtılmasıdır ki yatırımcılar için de asıl olan kâr dağıtımı budur. Bedelsiz Sermaye Artırımında, yatırımcının ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur, bedelsiz bölünme sonrası 2. iş gününde bedelsiz'den gelen lotlar hesaba otomatik olarak geçer.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Bu yöntemde, şirketin mevcut hissedarlarına herhangi bir ücret talep etmeden yeni hisse senetleri verilir ve hissedarlar önceden sahip oldukları hisselerin yanında, şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunur.
Ortaklarımızın artırılan 700.000.000 TL sermayeyi temsil eden paylardan, sahip oldukları payların %400'ü oranında bedelsiz pay alma hakları bulunmaktadır.
Bedelsiz potansiyel yüksek hisseler, bedelsiz sermaye artışı ve bir şirketin mevcut hissedarlarına ilave pay senedi sunan bir sermaye artışı yöntemidir. Bu işlem, hissedarların ellerindeki hisse senetlerine herhangi bir ödeme yapmadan yeni hisselerin tahsis edilmesini sağlar.
Aile içi tapu devri, gerçek bir satış sürecidir. Aynı zamanda kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde yani bağış ya da hibe yoluyla da devir gerçekleşebilir. Ancak, bedel alınmadan hibe ya da bağış olarak verildiği zaman harç tutarı fazla olur.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Bölünmeden sonra hisse fiyatlarının seyri hakkında kesin bir hüküm verilmesi mümkün değildir. Bir çok örnekte, bölünen hisselerin fiyatlarının düzeltilmesi sonrası oluşan ucuzluk algısı hisse fiyatlarının yükselmesine sebep olmuştur ancak bunun tam tersi örnekler de mevcuttur.
Bedelli sermaye artırımı yapılmasının şirkete ve hisse senedi sahiplerine sağladığı avantajlar var elbette. Örneğin, bedelli sermaye artırımından sonra şirketin hem değeri hem de hisse senetlerinin değeri değişir. Bu da şirket ve hisse senedi sahipleri için olumlu bir durumdur diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri