Bir USB flash belleğin formatlanması, flash bellekteki verilerinizi hızlı ve verimli biçimde silmek ya da flash belleğinizi farklı bir işletim sisteminde kullanmak istiyorsanız harika bir seçenek olabilir. USB belleğinizi formatlamak, belleğin performansının artmasını sağlayacaktır.
Farklı bilgisayarlarda kullanılan ve farklı bilgisayarlar üzerinden dosya ve klasör aktarılan bu cihazlar farklı kişi veya cihazlardan virüs taşıyabilmektedir. Bilgisayarınız zararlı bir içerik tespit ederse veya USB bellek içerisindeki virüs bir engel koyarsa yine flash bellek biçimlendirme hatası alınabilir.
Peki flash bellek biçimlendirme nedir? Bunun en basit cevabı USB flash belleğinizin içindeki verileri silmek olarak açıklayabiliriz. Bu işlemle birlikte flash belleğinizdeki dosyalar sıfırlanacaktır ve ilk aldığınız hale geri dönecektir. Yani diskin içindeki BÜTÜN verilerinizin silineceğini bilmeniz gerek.
Bu FAT32 sınırlamasından dolayıdır. 4GB' tan büyük olan dosyalar FAT32 hacmine kaydedilemez. Flaş belleği exFAT veya NTFS' e biçimlendirme sorunu çözecektir.
USB flash belleği biçimlendirmek diskteki verileri siler mi? Biçimlendirme, bozuk, hasarlı, erişilemeyen ve hatta RAW USB veya SD kartı gerçekten onarır ancak kaydedilmiş tüm verileri siler. Bu sayfa, verileri kaybetmeden USB bellek biçimlendirme ve bozuk, hasarlı, RAW USB'yi onarma yolunu anlatır.
İlgili 39 soru bulundu
Biçimlendirme işlemi, belleğin kullanıma hazır hale getirilmesine yardımcı olur ve bellekteki tüm verileri silerek, bellek alanını tamamen temizler. Bu işlem, USB belleği kullanmaya hazırlamak veya hataları düzeltmek için de kullanılabilir.
Biçimlendirilen flaşh bellekten veri kurtarma mümkündür. USB flash sürücü gibi sınırlı kapasiteye sahip herhangi bir depolama cihazının kullanılmasıyla el ele gider. Çoğu durumda, her şeyi tek seferde silmek, dosyaları tek tek silmekten çok daha hızlı ve daha kullanışlıdır.
exFAT'i, NTFS'den fazla cihaz desteklemektedir. exFAT disk formatında dosya boyutu ya da bölüm boyutu sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra FAT32'nin sunduğuna oranla daha büyük dosya boyutu ve bölüm ihtiyacınız varsa ve NTFS'nin sunduğundan daha fazla uyumluluğa ihtiyacınız varsa exFAT tam size göredir.
FAT32 dosya sistemi, 4 GB'tan büyük dosyaları depolayamaz, ancak NTFS dosya sistemi depolayabilir. FAT32 ile karşılaştırıldığında NTFS dosya sisteminin daha yüksek disk kullanımı vardır ve disk alanını daha verimli şekilde yönetebilir. NTFS'nin okuma ve yazma hızları da FAT32'ninkinden daha yüksektir.
Örneğin USB belleklerde FAT32 dosya sistemi yaygın olarak kullanılır. 32GB'dan büyük sürücülerde örneğin harici disklerde kesinlikle NTFS kullanmanızı öneririm. En önemli sebebi de FAT32 dosya sistemini kullanan bir sürücüye tek seferde 4GB'dan büyük bir dosya aktarımı yapamazsınız. NTFS'de böyle bir sorun yoktur.
Bir Sabit Diski Biçimlendirmek Ne Kadar Sürer
Tahmin edildiği gibi, Windows'ta 1 TB sabit diskte "tam format" yapmak 2 saat gibi uzun bir zaman alacaktır ve bir USB 2.0 bağlantısı üzerinden bir gün sürebilir! Bunun yerine, "hızlı" bir format yapmak, genellikle birkaç dakika sürer ve çok daha hızlıdır.
biçimlendirme(formatlama) bilgidign gibi var olan tüm verileri silerek yeni verilerin yazılması için uygun sektör ve tackleri oluşturur.
En az 8 GB alana sahip boş bir USB flash sürücü veya harici sabit sürücü ya da boş bir DVD (ve DVD yazıcı). İçindeki tüm içerik silineceğinden boş bir USB veya DVD kullanmanızı öneririz.
Dosya sistemlerine baktığımızda hem Windows hem Mac bilgisayarlarda kullanabilmek için, harici sürücülerinizi exFAT ile formatlamanız gerekiyor. Sadece Windows kullanıyorsanız NTFS yeterli olacaktır. Tüm platformlarda sorunsuz bir şekilde çalışan bir dosya sistemi mevcut değil.
Elektronik bir cihaz olan flash bellek, kullanıma bağlı olarak zamanla işlevsiz hâle gelebilir. Flash bellek neden bozulur sorusu; yapı, elektriksel faktörler, virüs ve bellek uygulama sorunları gibi sebepler şeklinde cevaplanabilir.
Evet. Dilerseniz disk yönetimi üzerinden birim sil- yeni birim oluştur da yapabilirsiniz.
FAT32, basit bir dosya sistemi olduğundan ve gerçekten uzun süredir piyasada olduğundan tüm işletim sistemleriyle uyumludur. Buna karşılık NTFS, güvenilirliği, disk alanı kullanımını ve genel performansı iyileştirmek için gelişmiş veri yapılarını benimsediği için FAT'tan daha sağlam ve etkilidir.
exFAT, birden fazla işletim sistemiyle uyumlu olduğundan harici SSD'ler, sabit sürücüler ve SD kartlar gibi çıkarılabilir veri saklama cihazları için yaygın olarak kullanılır. İlk olarak 2006 yılında Windows CE 6.0 ile tanıtılmıştır.
NTFS, güvenli, sağlam ve yüksek performanslı bir dosya sistemi oluşturmak amacıyla Windows NT için özel olarak üretilmiş bir dosya sistemidir. Bunun yanı sıra yerel dosya sıkıştırma, şifreleme işlemlerini de destekler. OS/2 işletim sistemi içerisinde kullanılan IBM/Microsoft HPFS dosya sistemini temel almaktadır.
ExFAT için maksimum dosya boyutu 512 terabayttır. NTFS, Yeni Teknoloji Dosya Sistemi anlamına gelir ve Microsoft tarafından 1993 yılında Windows NT için tasarlanmıştır. Şu ana kadar NTFS'nin şu sürümleri mevcuttur: NTFS 1.0, NTFS 1.1, NTFS 2, NTFS 3.0 ve NTFS 3.1, böylece sürümlerin aşağı doğru uyumluluğu verilmiştir.
Cevap içeride... USB flaş disklerinizde hangi dosya sistemini kullanmalısınız, FAT32 mi, NTFS mi? Flaş diskiniz için en uygun dosya sistemi, neredeyse her cihazda çalışan FAT32'dir. NTFS dosya sistemi, harici sabit diskleriniz için iyi bir seçenek olsa da, USB çubuğunuz için çok uygun olmayabilir.
Çoğu USB flash bellek, kutudan çıktığında FAT32 dosya sistemine sahip olacaktır. Eski/modern bilgisayarların (PC ve Mac) yanı sıra oyun konsolları ve USB bağlantı noktalı diğer cihazlar için en uyumu dosya sistemidir. exFAT USB flash bellekler için ideal dosya sistemidir.
Flash bellek ya da bellek çubuğu olarak da anılan USB bellek, bilgisayarınızı USB bağlantı noktasına takılan, küçük, taşınabilir bir cihazdır. USB bellekler daha çok veri saklama, veri yedeklemesi ve cihazlar arasında dosya aktarma için kullanılır.
Yaygın inanışın aksine, virüslü bir disket, flash bellek, CD vb. bilgisayara yerleştirildiğinde -eğer otomatik çalıştırılan (auto-run) bir dosya yoksa- bilgisayara virüs bulaşmaz.
D'yi biçimlendirdiğin zaman içinde var olan her şey silinir. Herhangi bir zarar vermez. Oyunlarınızın denetim masası > program ekle/kaldır bölümünden kaldırmanız windowsunuz için daha hayırlı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri