Bir şirket elde ettiği kârı dağıtmayı planlamıyorsa bedelsiz sermaye artırımına gidebilir. Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar.
Bedelsiz sermaye artırımı sonucunda yeni hisse senetleri dağıtılarak şirketin öz sermayesi artar. Bu, şirketin finansal sağlığını güçlendirebilir. Yapılan sermaye artırımı yeni yatırımlara dönüşerek satışları artırabilir. Bu da şirketin karlılığını yükselterek bilançoyu pozitif etkileyebilir.
Pek çok kişi tarafından araştırılan “Bedelsiz sermaye artırımı iyi midir?” sorusu ise enflasyondan ve değer kaybından korunmak için faydalıdır şeklinde cevaplanabilir. Ayrıca bedelsiz sermaye artırımına giden şirketler, vergi noktasında da çeşitli avantajlara sahip olur. Bu şirketler daha düşük oranlı vergi öder.
Hisse bölünmesi hissenin değerini etkileyen bir durumdur. Bölünen hisselerin değeri de bölündüğü oranda düşecektir. Zaten bölünmede amaçlanan da tam olarak budur. Şirketler bu bölünmeden olumsuz olarak etkilenmezler çünkü hisse bölünse bile hissenin değerinde bir artma ya da azalma olmayacaktır.
Hisse Bölünmesinin Etkileri
Hisse bölünmesi sonrasında şirketin piyasa değerinde bir değişim yaşanmaz. Değişiklik hisse senedinin fiyatında ve adetinde olur. Bu işlemin olası etkilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; Hisse Fiyatı: Bölünme sonrasında hisse fiyatı bölünen oran değerinde düşer.
İlgili 25 soru bulundu
Bedelsiz sermaye artırımı işleminde şirketin varlıklarında bir değişiklik olmaz. Geçmiş yıl kârları ödenmiş sermayeye aktarılır ve bu nedenle şirketin hisse sayısı artar. Şirketin varlıklarında bir değişiklik olmadığı için de şirketin hisse fiyatı düşecektir.
Hisse senetlerinin bölünmesi, fiyat düşürmesinin yanı sıra likiditeyi artırır. Daha fazla hisse senedinin piyasaya sürülmesi, işlem hacmini artırır ve alım satım işlemlerinin daha kolay gerçekleşmesini sağlar.
Bölünen hisse alınır mı? Bölünen hissenin alınıp alınmaması kararı tamamen yatırımcı tercihine bağlıdır. Şayet şirketin büyüme planları, yatırım planları ve finansallarına güveniliyorsa alım yönlü tercih kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki borsa her zaman riskli bir yatırımdır ve kayıp riski her zaman masadadır.
Hisse senedi bölünmesinin en büyük etkisi, belirli bir hisse senedini izleyen ve bu hisseyi daha düşük bir fiyata satın almayı uman yatırımcılar üzerindedir. Ancak tekrarlamakta fayda var ki yatırımcı hisse bölünmesi sonrası büyük bir kâr ya da zarar etmez.
Şirket %100 oranında bedelsiz bölündüğünde, hisseler iki katına çıkar. Bir şirket %100 bedelsiz bölünmeden önce elinde 100 lot bulunduran bir yatırımcı, bedelsiz bölünmeden sonra 100 lot daha edinir ve elindeki hisseleri ikiye katlamış olur. Ancak bedelsiz sermaye artırımı sonrası hisse fiyatı aynı oranda azalır.
Şirketin ödenmiş sermayesinin enflasyon nedeniyle düşük hale gelmesi piyasalarda şirket değerinin düşmesi anlamına gelecektir. Böyle bir durumun yaşanmaması için şirketler ödenmiş sermayelerinin enflasyon karşısında erimemesi amacıyla bedelsiz sermaye artırımı yoluna gidebilirler.
Şirket kaynakları kullanılarak sermaye artırımı yapılmasının yanında ek kaynak istenmeden, bedelsiz olarak şirket ortaklarına hisse senedi dağıtımı yapılır. Bedelsiz sermaye artırımı şirketlerin enflasyon ile mücadele etmede kullandığı önemli savunma yöntemlerinden biri.
Örneğin 24 TL olan bir hisse %200 bedelsiz hisse verecek ise hesaplama şu şekilde olur. 24 / (1+(200/100)) = 24 / (1+2) = 24 / 3 = 8 TL olur. 1000 lotu olan kişiye %200 yani 2000 lot bedelsiz hisse verilir ve toplam 3000 lot hisseye sahip olursunuz.
Bedelsiz sermaye artırımında, hissedarlara herhangi bir ücret talep edilmez. Hissedarlar, önceden sahip oldukları hisselerin yanında bedelsiz olarak verilen yeni hisse senetleri sayesinde şirketin ödenmiş sermayesindeki artışa da katkıda bulunurlar. Bedelsiz sermaye artırımı, şirketin piyasa değerini değiştirmez.
Temettü veya bedelsiz'den faydalanmak için her ikisinde de temettü/bedelsiz günü öncesindeki işlem gününde hissenin elinizde olması yeterlidir, fakat önemli olan hisseyi, bu beklentiyle prim yapmadan almaktır. Bedelsiz Sermaye Artırımında ve temettüde hisse fiyatı aynı oranda düşer.
Bölünme veya Ters Bölünme Durumu
Hisse bölündüğünde değeri de bu oranda düşer. Yani, 2-1 bölünme olduğunda her bir hisseniz için 50% değerinde iki hisseniz olur. 3-2 bölünme olduğunda 2 adet hisseniz 66% fiyatlama ile 3 adet olur.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
Siz, bölünmeden sonra oluşan hisse senetlerinden almak istediğinizde ödemeniz gereken ek bir bedel ile karşılaşırsınız. Hisse bölünmesini bedelsiz sermaye artırımıyla gerçekleştiren şirketlerde ise bedelli sermaye artırımından farklı olarak şirket kasasına bir para girişi olmaz.
Sermaye artırımı için SPK'ya başvuran şirketler, onay sürecinden sonra bölünme tarihlerini belirler. Bu aşamada, bölünmeden önce elinde hisse senedi bulunan herkes bedelsiz sermaye artırımına katılmaya hak kazanır.
**NOT: Hisse bölününce şirketin, hisse lotu artar, sermayesi değişmez (ek finansman sağlamaz) ancak hissenin fiyatı bölündüğü oranda düşer.
Ortaklarımızın artırılan 700.000.000 TL sermayeyi temsil eden paylardan, sahip oldukları payların %400'ü oranında bedelsiz pay alma hakları bulunmaktadır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Midas yatırım hesabında, Aselsan (ASELS) hissesi bulunan yatırımcıların bedelsiz sermaye artırımı için herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Bölünmeden elde edilen lotlar otomatik olarak yatırım hesabına yansıtılır ve hisse düzeltilmiş fiyattan işlem görmeye başlar.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri