Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurun şekerli bir şurup içinde servis edildiği bir Türk tatlısıdır. İzmir, İstanbul mutfağında yapılır.
Geleneksel lezzetimiz olan tulumba tatlısını yeniden keşfetmek ve hak ettiği değeri bulması için kolları sıvayan Selçuklu Tulumbacısı; çikolatalı, meyveli, fıstıklı ve daha pek çok tulumba çeşidinin mucidi olmuştur.
Adana Halka Tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Davud'un icat ettiği tulumba 1718 yılındaki Tüfenkhane yangınında kullanıldı. Aletin faydası görülünce Sadrazam Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, Davud'un emrine bir kâtip, bir çavuş yamağı, bir odabaşı ve 50 yeniçeri verdi. 1720 yılında kurulan bu maaşlı birliğe tulumbacı denildi.
Halka tatlısının İstanbul'a giden yolculuğunda birkaç farklı teori var gibi görünse de, halka tatlısı, tulumba ve churros'un ortaçağ Arap mutfağında bir mirası paylaştığını, bu tür tatlıların bilinen en eski kökeninin İbni Sayyar el-Varak tarafından kaleme alınan Kitâbü't-Tabîh'te (Yemekler Kitabı) yer alan “zalabiya ...
İlgili 42 soru bulundu
Orta Çağ sonunda Avrupa'da tavukgöğsü yapımı azalarak bitmiştir. Türkler bu tatlıyı benimsemiş ve buna ek olarak kazandibini de icat etmişlerdir. Önceleri konak ve saraylarda yapılan bu tatlı, daha sonrasında halka da yayılmış ve benimsenmiştir.
Tulumba tatlısı, kızartılmış hamurun şekerli bir şurup içinde servis edildiği bir Türk tatlısıdır. İzmir, İstanbul mutfağında yapılır.
İtalyanca tromba "1. av borusu, hortum, 2. gemilerde kullanılan su çekme aygıtı" sözcüğünden alıntıdır.
Bir çok Doğu Avrupa ülkesinde yaygın olarak rastlanan bir tatlıdır ve Makedonya'da da en sevilenler arasındadır. Tulumbi bal ile fıstığa batırılmış kızarmış hamur rulolarıdır.
Bu tatlı adını yapılış yönteminden alıyor, çünkü ince bir hortumun (yani tulumba) içinden sıkılıp kızgın yağa atılan hamurla yapılıyor. Tulumba İtalyanca'da da hortum anlamına gelen Tromba kelimesinden geliyor.
Hindistan'ın en tanınmış sokak lezzetlerinden biri olan jalebi, çıtır çıtır kızarmış halka şeklindeki hamurların şerbete bulanmasıyla elde ediliyor. Bu tarifle tulumba ya da halka tatlısını hatırlatan jalebi'nin en önemli farkı, hamurunda pirinç unu ve zerdeçal bulunması.
Çiroz Nasıl Yapılır? Toz şeker kaplamalı, çıtır ve eritilmiş çikolata ile servis edilen İspanya'nın gözde çiroz tatlısı (churros) tarifini sizinle paylaştık. Evde kolayca yapabileceğiniz haliyle, hızlıca hazırlayabilirsiniz.
Tokat yöresine ait bu nefis tatlıyı henüz denemediyseniz, geç kalmadınız. İşte fırsat ayağınıza geldi. Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
İzmitli Özcan ve Orhan Durmaz kardeşler, Türk tatlısı 'tulumba'yı ülke geneline franchising yöntemiyle yayıyor. Gölcük'te 'Osmanlı Tulumbacısı' adıyla ünlenen iki kardeş, 1.5 yıl içinde 29 franchising vererek, günlük üretim kapasitesini 1.5 tona çıkarmayı başardı.
Tatlı, Osmanlı geleneğinde sevinç ve hüzünler yanında her vesile ile sunulan;ikram kültürümüzün tercih edilen lezzetlerinden biri olmuştur.Balkan kültüründen Osmanlı saray mutfağına giren tulumba tatlısı, saray helvahanesinde yapılan 70 civarında tatlı çeşidi arasında önemli bir yere sahip olmuştur.
Samsades bir çeşit şerbetli tatlıdır. İzmir'in Seferihisar ilçesinde yapılmaktadır. Muska biçiminde bir tatlıdır.
Mayasız hamur ile yapılan eriştenin şekerle kaynatılıp, üzerine kızgın yağ dökülerek servis edildiği şilofta tatlısı Antalya'nın yöresel lezzetlerinden biri. En üste dövülmüş ceviz ve badem serpilip sunulur. Loğusa kadının sütünü arttırdığına inanılır.
Aksaray İnceelek Tatlısı, özellikle ramazan ayında iftar ve sahurda, bayramlarda ve düğünlerde tüketilen bir üründür.
İçerik: Tulumba tatlısı özel un, ayçiçek yağı, yumurta ve toz şeker kullanılır. Ürünlerimiz herhangi bir katkı maddesi içermez. Helal gıda belgeli olup, avrupa standardına ait belgeler doğrultusunda günlük üretim yapılmaktadır.
İngilizce faeces "tıpta dışkı " sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Latince faeces sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince faex "tortu, özellikle şarap tortusu, posa" sözcüğünün çoğuludur.
Tatlı kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
İstanbul'un meşhur tatlıcıları denildiğinde akla ilk gelen isimlerden bir tanesi de İnci Pastanesi'dir. İnci Pastanesi'nin en önemli ve en popüler tatlısı ise profiteroldür. İstanbul'da en lezzetli profiterolü arıyorsanız durağınız İnci Pastanesi olabilir.
Bursa'da üretilen "Bağdat hurma tatlısı", 50 yıldan fazla süredir sokaklarda satılarak ağızları tatlandırıyor. Daha sonra fırına konulan tatlı, şerbet dökülmesinin ardından Hindistan ceviziyle servis ediliyor. Bağdat hurma tatlısı, ramazan ayları ve kış günlerinde de tercih ediliyor.
Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen hamsiköy sütlacı, 2017 yılında coğrafi işaret belgesi almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri