Beden dili, insanların duygu ve düşüncelerini herhangi bir sözlü iletişim kurmadan, vücut dilleri ile karşı tarafa aktarmasıdır. Bu vücut dilleri; yüz ifadesi, duruş, el ve kol hareketleri gibi unsurlardan oluşabilir.
Beden dili; hareket, jest-mimikler, duyguların ifade edilmesi, duruş şekli, ses tonu, vücut hareketleri gibi birçok önemli unsuru içinde bulunduran ve iletişimde çok önemli yeri olan bir araçtır.
Beden dili, sözel olmayan iletişim biçimi olarak ifade edilmektedir. Beden dilinde sözler yerine jest ve mimikler kullanılmaktadır. Bunun yanında yüz ifadeleri, duruş ve göz hareketleri de çok önemlidir. Beden dili, karşı tarafa fiziksel ve zihinsel faaliyetler eşliğinde mesaj iletmek olarak da bilinmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Beden dili, bir kişinin gerçekte ne düşündüğü hakkında çok şey açıklar. Vücudumuzun hareketleri, duruş, göz teması, el hareketleri, sesin tonu ve hacmi, yüz ifadeleri, hem bizim hem de izleyicilerimiz için anlam taşıyan mikro ifadelerdir ve bunlar aracılığıyla iletişim içerisindeyiz.
Beden dili, jest ve mimik, fiziksel duruş, yüz ifadeleri ve göz hareketleriyle, zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen alıcıya ilettiğimiz mesaj, sözel olmayan iletişim biçimidir. Duygu ve düşüncelerimizi, ruh halimizi yansıtan iletişimdeki en önemli faktörlerden biridir.
İletişim sürecinde yüz ifadeleri/mimikler, jestler; el, kol ve baş hareketleri, kişiler arası mesafe, duruş biçimleri, kullanılan aksesuarlar ve dış görünüş (giysiler, kullanılan renkler vb.) beden dilinin unsurları olarak değerlendirilir.
BURUNA DOKUNMAK
İnsanlar çekindikleri bir konu hakkında konuşurken veya yalan söylerken burunlarına dokunurlar. Bu hareket söylenen yalanı ağızı kapatarak gizleme hareketidir.
Ellerin çeneyi kapsayan şekilde duruşu bazen eleştirel tarzda dinlemeyi ifade eder. İki elimizi çenemizin altına kriko gibi koyduğumuzda, bu derin dinleme ve düşünme durumunu gösterir. Eller duruşumuzu da tamamlayarak ona belirli bir anlam yüklenmesine yardımcı olur.
Bir konu sırasında gözleriniz kapanmaya başladıysa o konuya olan ilginiz azalıyor demektir. Bu ifade hepimizin kullandığı bir ifadedir. Bir toplantıda gözleriniz kapanmaya başladıysa ilginiz dağılmaya başlamıştır.
1- Bunlar hep ''senin'' başının altından çıkıyor. 2- Bakıyorum da odanı toplamak yerine hala oyun oynuyorsun! 3- Bu yaptığın kaçınca yanlış oldu! 4- Seninle konuşmak zaman kaybından başka bir şey değil.
Karşımızdaki kişiye kendimizi anlatmanın en iyi yolu ben dilini kullanmaktır. Ben dili kullanılarak kurulan cümleler, asıl amaca ve yaşanan durumun ne düşündürdüğünü ve ne hissettirdiğini karşı tarafa aktarır. İşe gelmeyince seni çok merak ettim, endişelendim( ben dili). Her akşam telefonla oynuyorsun.
Kulakla oynamak sonuca varamamış ve bir konuda kararsız kalmış kişilerin kullandığı vücut dili hareketlerinden biridir. Sosyal etkileşimde göz teması kurmak duyguları yansıtabilmek için önemlidir. Göz teması kurmamak özgüvensizliğe ve dikkat dağınıklığına işaret eder.
Meşgul, yorgun veya hasta olduğumuz durumlarda beden dilimizi kullanmak zorunda kalırız. Beden dili kuralları gerek iş hayatımız gerekse sosyal hayatımız için önemli bir unsurdur. Daha iyi anlaşılmak, mesajınızı karşı tarafa doğru bir şekilde aktarmak için beden dili kullanımı önemlidir.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Beden dili günümüzde bu konuda uzmanlaşmış eğiticilerin verdiği seminerlere belli periyotlarda katılım sağlanarak kolayca öğrenilmektedir. İnternet ortamında, kitaplarda ve cd ortamında sunulan eğitim setlerinde bu eğitimlere ulaşmak mümkün. Bütçeye göre uygun eğitim programı seçilmelidir.
İnsanlar iletişim sırasında anlatımlarını etkili hale getirmek için beden dilini kullanırlar. Beden dili sayesinde insanların duygu ve düşünceleri daha kolay anlaşılır. Dik duruş, göz teması, jest ve mimik kullanımı ise beden dilinin iletişime sağladığı faydalar arasında yer alır.
Jest; Bir duyguyu, düşünceyi yada bir konuyu anlatırken el, kol, ayak veya baş ile yapılan hareketler ve beden hareketlerinin tamamına verilen isimdir. Mimik kelimesi Yunanca “mimesis” Türkçesi "taklit" olan sözcükten türetilmiştir ara sıra tiyatronun eşanlamı olarakta kullanılmaktadır.
Genelde erkeklerde ve çok kariyerli işlerde çalışmayanların sergiledikleri bir duruş şeklidir. Ellerin arkada bağlanması otorite ve gücü temsil etmektedir. Bu duruş karşı tarafa benim arkam sağlam imajı vermektedir. Bu duruşa kaymakam duruşu da denilmektedir.
Beden dili, kişinin duruşu, jestleri ve mimikleri gibi sözsüz iletişim yollarıyla mesajlarını desteklemesini ve güçlendirmesini sağlar. Bu eğitim sayesinde, bireyler beden dilini doğru bir şekilde kullanarak, karşılıklı anlayış ve güven ortamı oluşturabilir ve iş ve sosyal yaşamındaki ilişkilerini güçlendirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri