Bugün bedesten kelimesi çarşı, hatta Batı dillerinde pazar ile karıştırılmakta, bazan han ve hatta kervansaray da bedesten ile aynı şey sanılmaktadır. Çarşı alışverişin yapıldığı, iki tarafında dükkânların sıralandığı bir veya birkaç sokaktan meydana gelmiştir.
Bedesten İkinci Anlamı:
Arasta kelimesi de Bedesten gibi Osmanlı Devletinin ilk yıllarında farklı anlamda kullanılıyordu. Bu sözcüğün ilk anlamı içlik, boy boyası ve bot kilidi gibi askeri malzemelerin satıldığı dükkandır. Günümüzde ise aynı işi yapan esnaf topluluğu, arasta olarak tanımlanır.
Bedesten, Farsça kökenli bir kelime olup, değerli malların satılması için inşa edilmiş, kubbelerle örtülü ve genellikle dikdörtgen planlı büyük yapılara verilen addır.
6 Bedesten kelimesi, bezzazistan veya bezistan kelimelerinden türemiş olup, değerli bezlerin satıldığı yer anlamında kullanılmıştır.
Türk İslam şehirlerinde sıkça görülen kapanlar, toptan ticaretin yapıldığı yerlerdi (yağ kapanı, un kapanı gibi). Bedesten: Değerli eşyaların satıldığı veya saklandığı yerler olan bedestenler uluslararası ticaretin varlığına işaret ederlerdi.
İlgili 41 soru bulundu
Çarşı içinde günümüzde Kapan Han olarak adlandırılan hanın kapladığı alan 1086 m²'dir. İki girişi bulunur. İki katlı, 44 odalı bir yapıdır. Alt kat atlar ve tüccarların malları için, üst kat yolcuların konaklaması için yapılmıştır.
Han, eski Türk - Moğol topluluklarında hükümdar. "Ulu insan", "lider" anlamları taşımaktadır. Moğolcada ve bazı Altay lehçelerinde Kan (Gan) olarak da söylenir. İngilizcede king denilen kral sözcüğünün Türkçedeki karşılığıdır.
Han, vasıtalı, vasıtasız yabandan gelen yolcuların barınacağı, hayvanlarla insanların geceleyebileceği yerlerdir. Bugünün otel ve garaj vazifesini birlikte gören yapılara eskiden "han" denmekteydi.
Osmanlı'nın ilk bedesteni Yıldırım Beyazıt(Saltanatı 1389-1402) tarafından XIV. yüzyılın sonlarına doğru Bursa'da yaptırılmıştır ve kapalıçarşının merkezini oluşturur. Bir merkez mekân ile bu merkez mekâna açılan ve doğu batı doğrultusunda sıralanmış 56 dükkân ve mahzenden oluşmaktadır.
Anadolu'da, Osmanlı'da esnafın ilk teşkilatlanma düzeni “Ahilik” düzenidir. Loncalar ve Gedikler Ahiliğin uzantısıdır. Ahilik ilkelerinin değiştirilmesi, sulandırılmasıyla ortaya çıkan esnaf teşkilatlarıdır.
Zaviye (din), tekke gibi tarikat etkinliklerinin yürütüldüğü yapı. Zaviye, Osmanlıcada açı.
türkçe imlası bedesten olduğu için tdk'nın sözcüğünde, bu giriş altında, "kumaş, mücevher vb. değerli eşyaların alınıp satıldığı kapalı tarihî çarşı" olarak geçen sözcüktür. farsçadan geçtiği için osmanlıca imlası "bedestan" olup, türkçe ünlü uyumuna göre yazılışı "bedesten"dir.
Sergi özelliği de bulunan yerel nitelikteki pazarlar. Panayırlar özellikle küçük yerleşim yerlerinde dönemsel olarak kurulurlar, değişik oyun ve eğlence araçları da bulunduğundan panayırlar lunaparklarla karıştırılmaktadır.
İslam mimarisinin en önemli yapı çeşitlerinden biri olan külliyelerde sıklıkla yer alan arastalar, geçmişte geliri külliyenin içindeki camiye vakfedilen tek tip dükkânlardan oluşurken, günümüzde çoğu turistik olmak üzere çeşitli ürünler satan ve kira geliri hariç camilere gelir bırakmayan çeşitli dükkânlardan oluşur.
Arasta; aynı tür mal ya da hizmet sunan esnafın bir arada bulunduğu, dükkanların genellikle karşılıklı sıralanarak koridor şeklinde bir hizmet ve satış alanı oluşturduğu çarşılardır. Arastaların ortaya çıkması Osmanlı'daki lonca sisteminin bir sonucudur.
Kapan kelimesi, Osmanlı döneminde, büyük tartı, kantar anlamının yanısıra, bu tür resmi ağırlık ve ölçülerin konumlandığı toptan dağıtım yerleri için kullanılmıştır. Özellikle Fatih ve Bayezid devirlerinde, başkentin belirli çarşı mekânlarına ve çevresindeki mahallelere isim olarak kapan denildiği de görülür.
Klasik biçimiyle Osmanlı devri bedesteni bir Türk yapı biçimidir ve Türk mimarisindeki köklü bir yeri olan çok kubbeli ulucami tipinin dinî olmayan bir işe tahsis edilmiş örneğidir. Böylece bedesten mimarisinin bilinen biçimiyle herhangi bir yabancı sanata bağlanmasına da imkân kalmamaktadır.
"Bedesten Çarşısı şehrin kalbidir"
Selçuklu ve Osmanlı'yı ticaret ve zanaatta yükselten kurum ahiliktir. Ahilik geleneği yüzyıllardır Bedesten gibi köklü ticaret merkezlerinde yaşatılmaya çalışılır. Bedesten sadece ticaretin değil aynı zamanda sosyalleşme ve kaynaşmanın merkezidir.
Osmanlı Dönemi İstanbul'unda inşa edilmiş üçüncü ve son bedesten ise tarihî yarımadanın dışında Galata semtinde bulunmaktadır. Bu nedenle Galata Bedesteni ismiyle anılan bu yapı, XV. yüzyılın ikinci yarısında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır.
Osmanlı döneminde ticaret pazarlarına sahip büyükşehirlerde, ihtiyaç mallarının alınıp satıldığı toptancı haller, borsalar ve çardaklar kapan olarak bilinir.
İmaret veya imarethane, Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumları. Başlangıçta imaretlerde; şehir dışından gelenlere, yolculara, yoksul ve düşkünlere yiyecek, sağlık ve giyecek yardımı yapılırdı. Sonraları ise imaretler sadece yemek verilen yerlere dönüşmüşlerdir.
Orta Çağ'da Ticari Mekanlar şunlardır; Bedesten, Arasta, Han, Kapan, Ribat, Kervansaray, Pazar, Liman, Panayır.
Kervansaraylar ilk defa milattan önce 5. yüzyılın başlarına doğru Ahameniş İmparatorluğu tarafından yaptırılmıştır.
Türk mimarisinde han ve kervansaray olarak adlandırılan konaklama yapıları, bu zorlukların bir sonucuydu. Kervansaraylar en basit tanımıyla kervanların konaklaması için ticari güzergahlar üzerine inşa edilen yapılardır. Hanlar ise küçük kervansaraylara verilen addır.
Vakıflar İdaresinin binayı tekrar han olarak kullanmak istemesi üzerine sözleşme 14 Eylül 1898'de feshedilse de, surların dışında inşa edilen yeni cezaevinin 1903'te tamamlanmasıyla han, hükûmet tarafından ancak boşaltılabildi. 1903-1947 yılları arasında yapı, han olarak faaliyet gösterdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri