Begüm ismi köken olarak Arapça değildir. Farsça ve Türkçe kökenli olan bu isim Kuran-ı Kerim'de geçmemektedir. Ancak kelime anlamı olarak İslam dinine aykırı manalar içermediği için alimler tarafından caiz olduğu söylenmektedir. Bu sebeple caiz olmayan isim listelerinde yer almamaktadır.
Begüm ismi Arapça olmamakla beraber, Farsça ve Türkçe şekilde ortak olarak kökeni öne çıkar. Bu doğrultuda Kur'an-ı Kerim'de yer almayan bir isimdir. Okunuşu ve aynı zamanda anlama ile değer gören bu güzel isim, tarihi açıdan da yine önemli bir yer taşır. Merak edenler için ise Kur'an'da yer almaz.
Begüm ismi kadın hükümdar veya prenses anlamına gelmektedir. Bunun dışında begüm ismi Doğu Türk Hükümdarlarının harem ve kızlarına verilen isimdir. Begüm ismi İslam'da geçmemektedir. Begüm ismi Farsça bir kelimedir.
Begüm, Güney Asya'da (özellikle Hindistan'da) yerel yöneticilerin ailelerindeki kadınlara verilen unvan. Türkçedeki bey (bek, beg, beğ) unvanından türetilmiş beğim sözcüğü, Hint telaffuzuyla begüme dönüşmüştür. Türkçede bulunan "hanım" kelimesi de han kelimesinden türemiştir.
Modern Hintçe ve Urduca begum "kraliçe, prenses, soylu kadın" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Begüm isminin kökeni Farsçadır.
Begüm isminin karakter özellikleri
Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Başkalarının düşüncelerine çok önem verse de her zaman araştırmayı ve kendi doğrusunu bulmayı tercih eder.
En az kullanılan isim ise Zemheri. "Kışın en şiddetli zamanı, kara kış" anlamına gelen zemheri kelimesini isim olarak kullanan kişi sayısı sadece 3. Zemheri ismi, yalnızca erkeklere verilmiş durumda. Mevsim isimleri nadir de olsa kullanılıyor.
Türkiye'de Begüm ismini kullanan 22.331 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Begüm ismini kullanan 5.896 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Begüm ismini kullanan 2.148 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Begüm ismini kullanan 2.007 kişi bulunmaktadır.
BANU: Prenses; Hanımefendi.
i. (Türk. beg'den [bey] iyelik ekinin kalıplaşmasıyle beg-ü-m [?]) Hindistan'da prenseslere verilen unvan.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Selin ismi; gür akan su, Orta Asya'da yetişen ve her zaman yeşil olan bodur bitki ismi anlamına gelmektedir. Kız çocuklarına verilen selin ismi gür su, övün anlamları ile kullanılmaktadır.
Defne ismi, bilinen en eski yazılı kaynaklardan günümüze ulaşmayı başarmıştır. Sözcük Yunanca kökenlidir. Kaynağı Yunan Mitolojisindeki anlatılara dayanmaktadır. Bu isim yüzyıllardan bu yana saflığın ve masumiyetin simgesi olmuştur.
Buğlem isminin kelime anlamı, 'cenneti müjdeleyen melek' demektir. Bunun dışında cennet bahçesi, cennetteki melekler anlamında da kullanılmaktadır. İnsanın onurlu ve erdemli duruşuna, başarılı bir hayata ve sevilen bir karaktere işarettir.
Aysima isminin anlamı kelime anlamı da olarak yüzü aydınlık, ay gibi olan anlamında kullanılmaktadır. Bir sıfat olarak kullanılan bu isim, son dönemlerde kız çocukları için oldukça popülerdir. Aysima ismi ayrıca tutkulu, nurlu ve uğulu kimse olarak da kullanılmaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Gülsüm gariban, zavallı kimsesiz anlamındadır.
Burçe ismi Türkçe kökenli bir isimdir. Burçe ismi sadece kız çocukları uygun olmakta ve ismin anlamı küçük takım yıldızı ve kurt yavrusu olarak geçmektedir.
Sare ismi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak bu isim Hazreti İbrahim'in eşinin adıdır. Bu nedenle kız çocuklarına sıklıkla verilmektedir.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Kız bebeklere en çok verilen isimler arasında ilk sırayı ise Zeynep aldı. Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi.
Cevap;özel isim'dir.
Ravza isminin kelime manası, yeşilliği ve ağacı çok olan bahçe şeklindedir. İslami kaynaklarda bu sözcük için cennet bahçesi açıklamasına yer verilir. Bu isim kaynaklarda Ravza-i Mutahhara olarak geçer.
Arya, kız ve erkek bebeklerde kullanılan bir isimdir. Unisex bir isim olmasından dolayı rengi de pembe-mavi olarak bilinmektedir. Kur'an'da geçmemesine rağmen dinimizce caiz olmasından dolayı ülkemizde sık sık tercih edilmektedir.
Banu ismi Kur'an-ı Kerim'de yer almamaktadır; ancak Banu ismini koymak caizdir. BANU İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Banu ismini kullanan 19.349 kişi bulunmaktadır.
Aybike isminin Türkçe kökenli bir isim olduğunu söylemek de mümkün olmaktadır. Aybike ismi aynı zamanda ay gibi parlamak anlamına da gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri