Geçerlilik süresi dolan ehliyeti ile araç kullanan kişiye yukarıda saydığımız cezaya ek olarak ehliyetine el koyma işlemi uygulanır. Ehliyeti unutup yanına almadan araç kullanan kişi için yukarıda saydığımız idari para cezasına ek olarak 5 ceza puanı eklenir.
Aynı zamanda ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesinin cezası da 4060 TL olarak belirlenmektedir. Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç cezası için de yine aynı miktarda ceza ödenmektedir. Bunun dışında ehliyeti yanına almama cezası ise 951 TL olarak belirlenmektedir.
Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası 2023
Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyetsiz motor kullanmanın cezası aynıdır. Motor kullanabilmek için de sürücü belgenizin olması gerekir. Sürücü belgeniz var ancak yanınızda değilse 951 TL, sürücü belgeniz hiç yoksa 8.190 TL ceza ödemeniz gerekir.
Kanunun 44. maddesine göre; 'Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermeme'nin cezası 206 lira.
ehliyet taşıman mecburi. yanında bulundurmamaktan ceza yazabilirler.
İlgili 25 soru bulundu
Ehliyeti yanına almama cezası 427 TL olarak uygulanmaktadır.
b) Araç kullanırken sürücü belgelerini yanlarında bulundurmak ve yetkililerin her isteyişinde göstermek zorundadırlar. Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler, 427 Türk Lirası para cezası ile cezalandırılırlar.
Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?'' gibi sorulara yanıt ararız. Fakat korkulanın aksine, ehliyet kaybetmenin herhangi bir kayıp ücreti cezası bulunmuyor. Ehliyet kayıp ve çalıntı durumlarında, sadece ehliyet yenileme ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.
Bu şekilde evrak sahteciliği sayılıyor. Fakat noterden fotokopisini alıp "aslı gibidir" diye onaylatırsanız resmi evrak sayılabilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Ehliyet kaybetmenin cezası bulunmamaktadır. Ehliyetin kaybolması durumunda araç sürücülerinin ehliyet yenileme başvurularını yaparak gerekli belgeleri toparlamaları yeterli olmaktadır.
SMS ile Trafik Cezası Sorgulama
Aracının plakası, tescil tarihi ve T.C. kimlik numaranı yazıp 1189'a mesaj atarak plakana kayıtlı cezaları öğrenebilirsin.
Bilindiği üzere trafikte araç kullanan sürücülerin ehliyet belgelerini yanında bulundurmaları gerekiyor. İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Eylül 2020 tarihinde başlatılan uygulama ile sürücülerin ehliyet taşıma derdi sona eriyor. Dileyenler, sürücü belgelerini kolayca T.C. kimliklerine işletebiliyor.
2020 yılında ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezası 288 Türk Lirasıdır. Ancak ceza size yazıldıktan sonra on beş gün içerisinde öderseniz ehliyeti yanında olmadan araç kullanma cezasını 216 Türk Lirası olarak ödeyebileceğinizi unutmayın.
Öncelikle resmi ikametgah adresinize ya da aracın ruhsatının kayıtlı olduğu adrese 10-30 iş günü içinde mutlaka bir ceza tebliği gelir. Bu tebliğ, elinize ulaştırılır ve sizden imza alınır. Eğer adreste bulunmuyorsanız; posta kutusuna veya kapıya “adreste bulunamadı- trafik cezası tebliği” gibi bir not bırakılır.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
"Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması ile artık sürücü belgesi bilgilerini TC kimlik kartlarına taşıyanların, ehliyet taşımaları zorunlu olmayacak. Söz konusu uygulama ile T.C. kimlik kartlarına taşıma yapanların, yanlarında ehliyet bulundurmaları gerekmiyor. Bu uygulama ile iki ayrı kart taşımak zorunda kalmıyorsunuz.
Bu yüzden ehliyet sertifikası ile herhangi bir sebeple trafiğe çıkmanız mümkün değil ve ağır cezalara tabi. Motor, araba ve otobüs gibi farklı taşıma araçlarını ehliyet sertifikası ile kullanamazsınız. Sertifika ile trafiğe çıkarsanız ve trafik kontrolünde bu belirlenir ise, 2021 yılı için 1339 TL ceza kesiliyor.
Aynı zamanda kimlik belgesi olarak da ibraz edilebilen ehliyetin kaybolması ya da çalınması halinde, ehliyet sahibi hiç vakit kaybetmeden durumu yetkili mercilere bildirerek gerekli prosedürü başlatmalıdır. Bu prosedür, ehliyetinizin başka birinin eline geçmesi halinde doğabilecek sorunlara karşı sizi korur.
Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 145 + 624 TL'dir. Toplamda 769 TL'ye denk gelmektedir.
Buna göre; Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret 15 TL. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret 769 TL.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri