Behçet hastalığının sıklıkla görülen bir diğer belirtisi de genital bölgede çıkan yaralardır. Ayrıca, tutulan organlara göre bulgular değişebilir. Bacaklarda tabanı sert kırmızı lezyonlar, gözde ağrı, bulanık ve az görme, baş ağrısı, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, kanlı balgam, karın ağrısı ve kanlı ishal görülebilir.
Behçet hastalığının en yaygın belirtisi olarak ağız içinde ve çevresinde kanser yaralarına benzeyen ağrılı ağız yaraları ortaya çıkar. Küçük, ağrı yapan kabarık lezyonlar kısa sürede ağrılı ülserler halini alır. Yaralar genellikle bir ila üç hafta içinde iyileşir, ancak bu belirti sıklıkla tekrarlar.
Sıklıkla tek eklem tutulumu gelişir ve en sık tutulan eklem diz eklemidir. Tek eklem tutulumunda sıklık sırasına göre diz eklemini, ayak bileği, dirsek, el bileği ve diğer eklemler izler. Eklem tutulumu genellikle 2–4 hafta içinde eklemde hasar bırakmadan iyileşir. Az sayıda hastada birden fazla eklem tutulur.
Hastalığın tanımlanmış kesin bir nedeni yoktur. Şu an için genetik ve çevresel faktörler suçlanmaktadır. Behçet hastalığında vücudun kendi dokularına karşı açmış olduğu bir savaş söz konusudur. HLA B51 olarak tanımlanan gen bölgesini taşıyan kişlerde bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.
Bilim adamları hala bu hastalığa neyin neden olduğundan tam olarak emin değiller. Hastalık bir otoimmün bozukluk olabilir, yani vücudun bağışıklık sistemi yanlışlıkla sağlıklı dokuya inflamatuar bir yanıtla saldırır. Hem HLA-B5 hem de HLA-B51, Behçet hastalığı olan hastalarda bazen mevcut olan gen belirteçleridir.
İlgili 44 soru bulundu
Büyük damar genişlemeleri ve yırtılmaları, damar trombozları, gastrointestinal kanama ve perforasyonları sebebiyle ölüm olabilir. Genç erkek hastalar özellikle damar tutulumu açısından risk altındadır ve daha güçlü ilaçlarla takip edilmelidir.
Behçet hastalığı nedeniyle eklem iltihabı şişlik, kızarıklık ve hassasiyet görülür. Damar iltihabı da belirtiler arasında yer alır ve pıhtı, tıkanma gibi durumlara yol açar. Beyindeki iltihaplanma belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, boyun tutulması ve hareketlerin koordinasyonunda zorluk yer alır.
Behçet hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak Behçet hastalığına bağlı tekrarlayan üveit atakları tedavi edilmediğinde özellikle arka üveite bağlı kalıcı görme kaybı oluşabilir.
Behçet Hastalığının tam bir tedavisi yoktur.
Tütünün damarlar üzerindeki olumsuz etkileri ve Behçet hastalarında sistem tutulumunu artırdığı bilindiğinden tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Hastalığın en yaygın belirtisi ağızda tekrarlayan yaralardır. “Oral aft'' denilen bu yaralar ağız ve yanak içinde herhangi bir yerde çıkabilir. Yılda en az 3 kez çıkması beklenen ağız yaraları oldukça ağrılıdır. Behçet hastalığının sıklıkla görülen bir diğer belirtisi de genital bölgede çıkan yaralardır.
Geç fark edilirse ve iyi tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Bu yakınmaların ilk adresi göz hastalıkları uzmanlarıdır. Daha çok diz ve ayak bilek ekleminde görülen şişlik, ağrı ve kısıtlılıkla giden iskelet sistemi bulguları olabilir. Bazen standart tedavilere dirençli eklem iltihabı sakatlığa neden olabilir.
Behçet hastalığının tanısı hastanın yakınmaları değerlendirilerek konur. Tanı için özel bir kan testi veya görüntüleme yöntemi yoktur.
Bu durumda hastalar cildiye veya dermatoloji doktoruna gider ve orada Behçet Hastalığı tanısı alabilirler.
Behçet hastalığının kansere dönüşme riski kesinlikle yoktur. 22. Behçet hastalığının tam olarak iyileşme ihtimali var mı? Hastalık tam olarak ortadan kalkmamakla birlikte tedavi ile uzun dönemler şikayetsiz geçirilebilir.
Mısır, pirinç pilavı, patates, hamurlu yiyecekler, beyaz ekmek ve hamburger gibi yiyecekleri yemeyin. Yemek isterseniz de çok az yiyin. Şeker hastaları bunları yememelidir. Bulgur pilavı, fasulye, nohut, bezelye, makarna gibi ürünleri ölçülü olarak tüketin.
Bazen de birkaç eklemi aynı anda tutar. Genellikle, ayak bileği, diz, el bileği ve dirsek eklemleri etkilenir. Eklem şikayetleri hastalığın atak dönemlerinde daha belirgin olur ve genellikle 2–4 hafta içinde eklemde herhangi bir kalıcı hasar veya sakatlık bırakmadan iyileşir.
Normal aftlar 6-7 günde iyileşirken Behçet aftları 15 günde iyileşir. Ağızdaki aftlara benzeyen ancak çok daha nadir görülen cinsel bölge aftları hayat boyu 2-3 adet çıkar ve ağrısız olmakla beraber iz bırakarak iyileşir.
Genel olarak Behçet hastalığına bağlı ağız yaralarının tedavisi; ilaç ve ilaç dışı önlemler olarak ikiye ayrılabilir. Hafif olgularda, yüzeysel olarak sürülebilecek kremler belli bir rahatlama sağlayabilir. Orta ve ağır olgularda ise kolşisin ve azatioprin ilk sıralarda kullanılacak ilaçlardır.
Mutlak bir kural olmamakla birlikte, hastanın yaşı ilerledikçe Behçet hastalığının klinik bulguları gerileme eğilimine girer. Diğer bir anlatımla, yıllar geçtikçe hastalığın yatışması beklenir.
1.4 Kalıtsal mıdır? Behçet hastalığının belirlenmiş bir kalıtım şekli yoktur; ancak özellikle erken yaşta görülen vakalarda, bazı genetik yatkınlıklardan şüphelenilmektedir. Bu sendrom, özellikle Akdeniz havzası ve Uzak Doğu kökenli hastalarda, bir genetik yatkınlık (HLA-B5) ile bağdaştırılmıştır.
Hastalarda en çok görülen cinsel sorunların cinsel ilişki sıklığında azalma (n=32, %86.5), ağrılı cinsel ilişki (n=18, %48.6) ve cinsel isteksizlik (n=9, %24.3) olduğu bulunmuştur.
Behçet Hastalığı, tekrarlayan ağızda ve genital bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir tutulumuyla seyreden iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. İlk kez 1937'de bir Türk dermatolog Hulusi Behçet tarafından tarif edildiğinden, onun adıyla anılır.
Bir romatizma hastalığı olan Behçet hastalığında başta diz ve ayak bileği olmak üzere eklemlerde ağrı ve eklem iltihabı gelişebilir. Behçet hastalarında damar tutulumu önemli bir sorundur. Damarlarda yaptığı iltihap sonucu pıhtılar oluşabilmekte ve damar tıkanıklıkları görülebilmektedir.
Behçet Hastalığı Bulaşıcı mı? Ağız içi, genital bölge ve deri yüzeyinde yaralar ve görmede bulanıklık gibi belirtilerle kendini gösteren hastalığın bulaşıcı olduğu yanılgısı bulunmaktadır. Ancak Behçet Hastalığı bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye bulaşmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri